GRUPO PLAZA

Associació de Professionals del Circ de la Comunitat

El sector del circ valencià aposta per crear una 'marca de qualitat' amb una oferta més moderna

L'APCCV transporta aquest 18 de novembre la nit del circ valencià a la Plaça de l’Ajuntament i al Teatre Principal 

17/11/2017 - 

VALÈNCIA. La nit del circ valencià compta les hores per convertir la Plaça de l’Ajuntament i el Teatre Principal en tot un espectacle de música, dansa, equilibri, acrobàcia i malabars, Una cita on diferents disciplines de les arts escèniques s’entremesclen per oferir el que es coneix com a circ contemporani i professional.

Què passa quan ens diuen la paraula 'circ'? És fàcil caure en un pensament tradicional i veure en els nostres caps eixa imatge que es reflecteix, per exemple, en el film de Water for Elephants (Agua para elefantes), però aquesta res té a veure amb el que volen oferir els seus professionals, com succeeix amb l’Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV), presidida per Gonzalo Santamaria. Amb la ideologia "d'art escènic sense explotació humana o animal exhibit a carpes, teatres, sales o places", la principal finalitat és “servir de punt de trobada” dels espectacles “de qualitat” creats i produïts en tota la Comunitat. Així experts i art es donen cita per al 18 de novembre, en un encontre recolzat per l’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de València.

A finals dels anys 90 comença a ressorgir a Europa un circ més modern, on s’inclouen sentiments, històries i un missatge que donar. Pel que fa a Espanya, Gonzalo Santamarina considera que és ara quan “s’està realment establint” per l’auge de federacions i d’escoles de formació. Així les arts al carrer i el circ van assolint cada vegada “més força”, gràcies a “eixe punt d’innovació que ofereix dins de les arts escèniques, com a disciplina transversal”, considera per la seua part Roberto García, director adjunt d’arts escèniques de l’IVC.

La nit del circ valencià es desglossa en tres esdeveniments. D’una banda l’espectacle de carrer a la Plaça de l’Ajuntament, on a més de les disciplines i habilitats ja anomenades, hi haurà tècnica aèria. Per a Gonzalo Santamaria aquesta és una de les parts més importants; “el carrer permet que més gent veja el circ i gràcies al que es crea ací, nosaltres omplim més teatres.”

No obstant per a l’Associació també és necessari transformar aquesta realitat per a què és produïsca una programació més equiparada entre teatre i carrer. És per això que cobra especial rellevància la gala que es farà a les 20:30 hores al Principal, on 12 companyies i 12 actuacions evocaran tota l’atenció del recinte; Ángela Saez, Bot Project, Cia Aérea Teatro, Dino, Federico Menini “El Fedito”, Julia Saez, Lucas Locus, Patrícia Pardo, Roge Magdaleno. I una de les parts més misterioses és trobarà amb la música en directe i un “instrument molt peculiar, que no se sol veure en teatre” conta Gonzalo Santamaria.

Entre mitges, a les 19:00 hores una conferència passarà l’atenció a Les bones pràctiques del circ, convocada al hall del Teatre Principal i a càrrec de Maria Colomer. A banda, es podrà gaudir d’una projecció fotogràfica.

Amb aquesta idea de projecció i dignificació del circ valència, Roberto García apunta que a més des de l’IVC tenen una clara “obligació de recolzar aquestes iniciatives de cara a ajudar a assentar una marca valenciana i teixit professional”. És per això que a més per al director adjunt d’arts escèniques de l’IVC, la intenció és que “tots els anys es faça una nit del circ valencià”.

L’APCCV naix el 2011 amb l’impuls dels membres de l’Associació Valenciana de Circ, AVC (fundada en 2003), l’Associació de Circ Donyet Ardit d’Alacant, DONYET (Fundada en 1998) i l’Associació de Malabaristes de Castelló, AMACA (fundada en 2009).

“Som el circ valencià i estem ací”, Gonzalo Santamaria.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas