GRUPO PLAZA

la graella es fa pública

Ara sí, tot À Punt: la nova radiotelevisió pública valenciana mostra la seua programació

9/06/2018 - 

VALÈNCIA. Este divendres À Punt va posar les cartes sobre la taula amb la presentació de la seua programació davant uns 500 convidats al Centre de Producció de Programes de Burjassot. Entre ells va destacar certa presència institucional -president de les Corts, Enric Morera, conseller d'Hisenda, Vicent Soler, síndics dels diferents partits polítics ...- i, sobretot, la de bona part del sector audiovisual valencià. Un sector que ahir va celebrar una rere l'altra cadascuna de les capçaleres que van mostrar un ventall ampli de continguts en valencià i en què, potser fins en un sentit generacional, es percep distància amb els últims anys de l'extinta Canal 9.

A la presentació es va lluir la producció externa que ocuparà bona part de la graella, tot i que la gala la va inaugurar una imatge de la directora general, Empar Marco. Res més lluny d’allò corporatiu, el vídeo satiritzava a través de la seua figura les promeses de terminis, retards i fins a cert avançament en l'obertura d'À Punt. Protagonista entre accidentada i accidental, la mateixa directora general es va prestar a formar part d'un clip que va donar la primera pinzellada d'humor a una nit en que este tret va ser el to predominant.

El president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Enrique Soriano, va voler donar la benvinguda amb un breu discurs inicial en el qual no va passar per damunt del desgast que el procés d’apertura ha significat per a tothom. És més, va aprofitar per agrair a la resta de membres de la CVMC l'esforç. Una línia que va posar en valor abans que Adelaida Ferre, primer rostre d'À Punt en la seua història a partir del proper diumenge a les 14: 30h (al capdavant d'À Punt Notícies), explicara com seran eixos serveis informatius. Amb peces breus i senzilles des de les delegacions d'Alacant i Castelló i amb la connexió des de l'estudi central d'informatius de Burjassot on Victoria Maso va donar la sensació d'haver seguit al capdavant del renovat plató d’informatius durant els últims quatre anys i mig.

Maso comandarà el nocturn entre setmana, cosa que va descriure amb total naturalitat després que Remei Blasco recordara en un altre clip la responsabilitat del "mandat públic" que exigeix i molt als nous informatius valencians. "Rigor", "proximitat", "comarques", "pluralitat", "col·lectius invisibilitzats", “internacional ".... estes van ser algunes de les paraules que es van sentir entre totes les dones que van presentar els serveis informatius. Totes dones, incloses les companyes de l'Oratge o dels Esports, en què es va insistir en comandar una tasca d’esports minoritaris, femenins, diversos... sense oblidar el futbol.

Entre el pròleg de la producció informativa i el recull de programes externs ja es va poder veure una de les primeres identitats d'À Punt: cortinetes 3D i audiovisuals sonors que en uns dies s'aniran convertint en habituals per als que sintonitzen la nova televisió pública valenciana. Això sí, no per a aquells que ho facin des de plataformes. En este moment, només Ono-Vodafone ha inclòs a À Punt. Aquells que tenen connectada la seua televisió a Movistar +, per exemple, no podran veure el canal de moment. Fonts de la Corporació han assegurat que no serà possible durant "dies o, en el pitjor dels casos, algunes poques setmanes". El que sí és cert és que es treballa per que els terminis siguen els mínims, conscients del gruix d’audiència que té sintonitzada la TDT mitjançant les plataformes.

El pes de la producció externa

Ferran Gadea va iniciar el discurs de les produccions externes amb una caricatura del que el seu paper a l’extinta l’Alqueria Blanca encara li atorga com a personatge públic. Això és un destarifo, producció d'Albena Teatre, és la gran aposta d'humor en l'inici d'À Punt. Sketches que, de manera decidida, ja s'han pensat per a consumir en directe com en la seua segona vida online. Així ja ho comentaren els seus creadors a este diari.

De seguida va arribar el pas dels magazins que ocuparan en l'imaginari dels televidents bona part de la identitat del canal durant este estiu. El Matí À Punt, presentat per Clara Castelló, i À Punt Directe, presentat per Carolina Ferre. Tots dos superaran les set hores i mitja diàries de dilluns a divendres. Tot un repte que es produirà des dels estudis Galàxia de Paterna i que marcarà en gran mesura la identitat de la cadena en el seu sentit més generalista.

Però diumenge vinent ja podran començar a veure algunes de les peces més mimades per part dels responsables de continguts per a l'arrencada de la nova tele. Per exemple, Cuineres i Cuiners, presentat per Ricard Camarena. Este altre projecte de Nakamura està marcat per "deixar enrere esta part glamurosa de la professió de cuiner, eixa idea fixada a base de selfies. És un ofici de gran sacrifici i recorrerem de Oriola a Morella la Comunitat per a conèixer a les nostres cuineres i cuiners més importants ". Així ho va definir Camarena, que va insistir que no tindrà "res a veure" amb Màster Xef o Top Xef.

L'humorista i guionista Pere Aznar es va ficar el públic a la butxaca en el moment més alt de la nit. Ell presentarà Assumptes Interns, la capçalera i cartell han estat dissenyats per l'il·lustrador valencià Lawerta. Aznar no va deixar espai per a l’oxigen entre riallada i riallada amb un excepcional guió que dóna compte de la feina que es podrà veure els dimecres a la nit i que tractarà d'explotar una qüestió: com som els valencians? Amb cares molt conegudes, el programa anirà resolent "per què som com som".

Tres programes de la ràdio es van mostrar amb algunes pinzellades a la gala, en la seua transformació a l'audiovisual: Samaruc Digital i els literaris Plaer de ma vida i Una habitació pròpia. També un dels projectes musicals d'À Punt, L'Estudi, on dos artistes molt diferents s'interpretaran l'un a l'altre i versionaran una cançó coneguda per qualsevol. Per a mostra un botó: Mireia Vives i Borja Penalba van versionar el popular raper Alberto Gambino. Més tard, van pujar Miquel Gil i Pep Gimeno 'Botifarra' a l'escenari en un moment musical genuí abans de presentar el seu programa, Bambant per casa.

Tots dos van admetre que, després de la gravació, bé podria haver-se nomenat "fartant per casa". Les primeres imatges del programa van deixar algunes de les millors sensacions del que pot donar de si la nova televisió arran de la relació de dos dels grans referents musicals dels últims anys en el territori valencià. Es van veure algunes imatges de Families, Chef en casa i Magnífics, el programa dels mags Nacho Diago i Rubén Aparici. Amb un truc de màgia en directe i a càmera, tots dos van oferir un tast del que es veurà al programa sense abandonar la constant de l'humor.


El toc emotiu final el va posar la prèvia de Qui és qui, el programa dirigit per César Sabater i que pentina la Comunitat Valenciana amb la recerca de totes les dones i homens que en formen part. En este cas, en comptes de ser el mateix director qui presentara l'espai, es va posar en valor un dels molts testimonis que deixarà este projecte: un jove immigrant nascut a mauritània, però que va arribar a València amb la seua mare després que el seu pare fos assassinat per la policia política del seu país. 

En un discurs intens, va animar els presents a sentir-se orgullós "d'una tele que naix donant-li la veu a algú com ell". En un perfecte valencià, va cridar a "lluitar per una societat més informada i donar la possibilitat de donar visibilitat a les persones invisibles". Este és el principal objectiu de Qui és qui, creuant des dels més als menys coneguts.

La escala on es trobaven durant la gala els presentadors de programes va donar a entendre la producció que encara es reserva À Punt per estrenar durant els pròxims mesos. Especialment, a partir de setembre. Els dos programes d'Eugeni Alemany, Atrapa’m si pots i Trau la llengua, sí arribaran amb l'inici de la tele este diumenge 10 de juny. Però ell i altres presentadors, com els dels projectes de la productora Tresdeu o el treball de María Juan al capdavant de Comediants (Mediapro) no van tenir el seu moment de protagonisme durant la nit. Com diem, aniran estrenant-se durant els propers mesos.

Durant l’estiu, esta primera tanda de programes, els serveis informatius i els magazins -especialment llargs- marcaran el caràcter inicial d'À Punt. Les sensacions internes segueixen sent les d'obrir al límit de les possibilitats tècniques, encara que el compromís en terminis ha ajustat la maquinària al límit. esta serà la programació de la seua primera jornada d'emissions. El repte passa per completar un dia rere l'altre una gran quantitat d'hores de continguts inèdits en els quals el valencià serà totalment predominant. De fet, el cinema s'emetrà o bé doblat al valencià o bé en versió original subtitulada al valencià. L'excepció la marcaran únicament aquelles pel·lícules espanyoles que, òbviament, s'emetran en la seua versió original sense subtitular.


next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas