GRUPO PLAZA

dimarts 20 a la nau

Tecnocultura i tecnopersones: Javier Echeverría planteja un nou concepte d'innovació i tecnologia

19/02/2018 - 

VALÈNCIA. El professor Javier Echeverría participa aquest dimarts, 20 de febrer, en l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, amb la conferència Tecnocultura i innovació. L’acte, d’entrada lliure, comença a les 19:00 hores a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau.

Tecnocultura, tecnopersona i ecoinnovació. Aquests són alguns dels termes que encunya el professor Echeverría per a referir-se a un nou concepte d’innovació. Segons explica, “tradicionalment, la innovació ha estat estudiada des d’una perspectiva tecnològica i empresarial; no obstant açò, en l’última dècada els estudis d’innovació s’han ampliat i inclouen les innovacions socials, la innovació oberta, les ecoinnovacions, la innovació d’usuaris i les innovacions en el sector cultural i creatiu, entre altres formes d’innovació, com les militars, les financeres, etcètera”.

Així doncs, en el marc de la societat actual, Echeverría opina que “es requereix repensar el concepte d’innovació i generalitzar-ho, de manera que incloga les innovacions tecnològiques, les socials i les denominades innovacions naturals”.

En aquest sentit, el professor durà a anàlisi el que ell considera “una nova modalitat de persona, meitat persona meitat màquina: la tecnopersona”. Aquest concepte, apunta, “prové, d’una banda, de la intel·ligència artificial i del món dels autòmats, però també de la progressiva immersió de les persones en el món digital o tercer entorn”.

Al seu juí, l’entorn digital se superposa a les ciutats i, fins i tot, a la naturalesa amb tal “intensitat i profunditat” que està transformant la ciència en “tecnociència”, la cultura en “tecnocultura” i a les persones, físiques i jurídiques, en “tecnopersones”. I afegeix: “Recentment, autors com Harari parlen també de tecnoreligions, com el dataisme, suscitant un debat de gran envergadura”.

L’investigador

Javier Echeverría ha sigut professor a la Universitat Politècnica de Madrid, catedràtic de Lògica i Filosofia de la Ciència a la Universitat del País Basc i investigador a l’Institut de Filosofia del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC). Des de febrer de 2008 és professor de recerca a Ikerbasque (Fundació Basca per a la Ciència). També és membre de l’equip de recerca d’alt rendiment INNOLAB. La seua ocupació investigadora i acadèmica ha estat la Filosofia de la Ciència i de la Tecnologia, i des de l’any 2008 els estudis d’Innovació.

Echeverría ha sigut, a més, vicepresident de la Societat Espanyola d’Història de les Ciències i president de la Societat de Lògica, Metodologia i Filosofia de la Ciència a Espanya. És membre de la International Academy of Philosophy of Science, vicepresident de Jakiunde (Acadèmia Basca de Ciències, Arts i Lletres) i membre del Comité Basc de Ciència, Tecnologia i Innovació.

Ha dirigit 18 tesis doctorals i impartit cursos de màster a diferents països. Ha publicat 20 obres monogràfiques i n’ha coeditat 23. Les últimes es titulen Innovation and Values (Reno, NV: University of Nevada Publ., 2014), Hidden Innovation (coedició amb Javier Castro i Alfonso Unceta, Sant Sebastià: Sinnergiak, 2016) i El arte de innovar: naturalezas, lenguajes, sociedades (Madrid: Plaza y Valdés, 2017).

Noticias relacionadas

ENTREVISTA al autor del libro 'Cómo las pantallas devoran a nuestros hijos'

Francisco Villar: "No querrás que un chaval controle un móvil diseñado para controlarte a ti, adulto"

Por  - 

Persuadido de que el uso de dispositivos móviles por los menores de 16 años terminará prohibido en los centros educativos por su impacto en la adolescencia, el psicólogo clínico catalán, autor de 'Cómo las pantallas devoran a nuestros hijos' y experto en conducta suicida del menor, alerta sobre la agudización de este último problema, especialmente entre las chicas.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas