GRUPO PLAZA

en el centre cultural la nau

'Material de somnis', la mostra que repassa els 30 anys de la Filmoteca valenciana

8/11/2017 - 

VALÈNCIA. Programes de mà, originals d’escenografia, guions, correspondències, fotografies, bibliografia i hemeroteca antigues, càmeres, projectes i mostres de pel·lícules restaurades i de publicacions pròpies. La Nau acull els 30 anys de vida que té la Filmoteca valenciana en una exposició, anomenada com Material de somnis. Trenta anys de la Filmoteca, on s’exhibirà "una petita mostra de tot el patrimoni cultural valencià" que aquesta poseeix. Així, la mostra ja es pot visitar fins al pròxim 25 de febrer en el Centre Cultural (Sala Estudi General) de la Universitat de València.

Durant una roda de premsa convocada aquest dimarts, la comissaria de l’exposició Nieves López Menchero ha presentat Material de somnis. Trenta anys de la Filmoteca  juntament amb el vicerector de Cultura i Igualtat de la UV, Antonio Ariño, i el director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos. Al llarg de la ponència, els tres han coincidit en recalcar la “important eina cultural i esforç col·lectiu” que fa la Filmoteca per tal de cobrir i confeccionar un patrimoni “viu” que va incrementant cada dia. Així ho ha fet saber especialment la comissaria Nieves López al manifestar la seua predisposició de continuar adquirint fons dintre d’una filmoteca que ha d’anar “adaptant-se als nous arxius que hi van entrant”, referint-se especialment a l’esclat de material digital que s’està produint cada dia gràcies a les noves tecnologies.

Entre el tipus de material, anteriorment nomenat, destaquen la quantitat de cartells de cine que es poden contemplar- un total de 61 creacions d’un depòsit d’aproximadament 3.700- entre els quals és troben les peses dels pintors Josep Renau i Peris Arag, i els 54 programes dels més de 3.000 que hi ha. També documentació on es reflecteix la relació amb el cine de destacats intel·lectuals i escriptors valencians del segle passat com Vicente Blasco Ibañez o Marx Aub- aquest últim corresponent a una donació que van fer les seues filles d’un llegat que inclou per exemple el guió original de L’espoir. Sierra de Teruel. Així mateix, hi ha una selecció de les aquarel·les dels decoradors valencians Gori Muñoz i de Francisco Canet, especialment conegut per ser decorador de Bienvenido Mister Marshall.

D'altra banda, es projectaran a través de tres pantalles materials audiovisuals desglossats en documentals i ficció, cine amateur i familiar, festes populars i moments “claus” de la Comunitat Valenciana, o tal volta excepcionals, com el d'una nevada a València en 1940. A més, hi ha inclosa una selecció de pel·lícules restaurades d'altres filmoteques.

Amb aquesta exhibició es pretén així “apropar als ciutadans la tasca d’arxiu fílmic i gràfic” que la Filmoteca fa cada volta que recupera material, el cataloga, conserva i digitalitza. Una feina que, com cal recordar, es va veure afectada per l’ERE de Culturats l’any 2013, amb unes reduccions econòmiques que van limitar la plantilla de treball i el fons d’arxiu. Encara així, Abel Guarinos considera que a pesar que “es tardarà a recuperar els efectes de l’ERE”, la Filmoteca “està millor que els 29 anys anteriors, pel que fa al fons i a la creació”. Es a més per això que considera necessari "no solament festejar aqueixos 30 anys de Filmoteca sinó de fer veure aqueixos quasi 100 anys d'audiovisual valencià que hi ha en aquest moment en l'estudi de la Nau".

A més de poder visitar la mostra i contemplar-la en primera persona, es pot consultar des de qualsevol lloc a través de la documentació digitalitzada que recull el repositori digital de la UV, en la xarxa Roderic. El seu vicerector de Cultura i Igualtat ha mostrat la seua “satisfacció” pel treball i ha manifestat que tot el material de la Filmoteca hauria de ser exposat en un museu; “quan he vist Materials de Somnis he pensat que devia ser permanent” i és que “expressa tot el que és la cultura del segle XX”.

D’altra banda, l’Institut Valencià de Cultura està treballant en la creació d’un centre de documentació “molt més ampli”, i segons Abel Guarinos, existeix la possibilitat que hi haja un espai on s’albergue permanentment certs arxius de la Filmoteca.

L’exposició, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València i la Fundació general de la Universitat, se situa a la Universitat de València com a voluntat de l’IVC, seguint precisament el manifest que en repetides ocasions va fer Ricardo Muñoz Suay en considerar que el futur de la investigació passava per la universitat. Avui totes les especialitats del cine i de l’audiovisual en general tenen cabuda en la universitat, així com els seus documentalistes i restauradors. En aquest sentit, tant Antonio Ariño com Abel Guarinos han destacat que la seua intervenció "no és l'única ni la definitiva” i no només estan immersos en aquest projecte sinó en altres iniciatives culturals, com ara el festival musical ‘Serenates’.



Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas