VALENCIA. Dins de la seua nova etapa de renovació sota la direcció artística de Josep Policarpo, l’ Escalante Centre Teatral, dependent de la Diputació de València, estrena demà dimarts 8 de novembre davant el públic infantil i juvenil la seua primera producció, Les aventures de T.Sawyer, de la companyia valenciana La Teta Calva. Una adaptació dels textos de Mark Twain dirigida per Xavo Giménez els primers espectadors dels quals seran els prop de 4.000 escolars procedents de diversos col·legis i instituts valencians que ja han confirmat la seua assistència a les diferents funcions programades fins a desembre. L'espectacle oferirà també dues funcions obertes al públic familiar i adult el dimarts 6 i dijous 8 de desembre a les 18:00h.
L’escenari del Teatre El Musical (TEM) –espai al que s'ha traslladat tota la programació de l’Escalante fins que acaben les obres del seu edifici- acollirà l'estrena d'aquesta obra que reivindica el joc, la curiositat i l'aventura com l'essència de la infància més enllà de les regles i normes establides. A ella es pujarà l'elenc actoral format per Neus Alborch, Robert De la Fuente, Victoria Salvador, Juli Cantó, Leo De Bari, Carlos Amador, Merce Tienda i Xavo Giménez que donaran vida als diferents personatges d'aquest espectacle.
Com explica el director de l'obra Xavo Giménez, “Sawyer parla de la llibertat, de la rebel·lia davant l'autoritarisme, de la ineficàcia del model educatiu basat en la prohibició i el càstig, i de la importància de gaudir de la vida com una aventura contínua”. Sota aquestes premisses s'articula l'obra mestra de Twain, que cent quaranta anys després de la seua creació segueix més viva que mai. “Un microcosmos que es reflecteix en una forma de viure ja passada però al mateix temps una fidel imatge dels xiquets d'avui, del seu món de somnis, injustícies i il·lusions. I està en nosaltres, els adults, intentar que aqueixa energia, aqueixa curiositat infantil es mantinga viva durant tota la vida”, afegeix Giménez.
Com a cant a la igualtat de sexes, La Teta Calva presenta en el seu espectacle una versió inèdita en la qual Iaia Cárdenas i Xavo Giménez han canviat el gènere del protagonista, i en aquesta versió és una xiqueta: Tomasa Sawyer. Una travessa i valenta xiqueta que obeeix a la seua inquietud de descobrir i conquistar el món, colant-se on posa “No passar".
Aquests personatges guilopos i reptadors sempre han estat reservats per a homes, deixant per als personatges femenins els territoris més propers a contes de fades i princeses, cosa que canvia radicalment aquesta companyia valenciana: “En el nostre Sawyer volem donar un gir als perfils establits i que Tomasa trenque amb les idees convencionals sobre com han de comportar-se les xiquetes. No pretén ser una obra feminista, sinó plantejar sobre l'escenari la igualtat de gèneres”. Al costat d'ella, també hi ha altres personatges que sorprendran al públic per aquest curiós canvi de gènere, com és el cas del malvat Joe l'Indi, que es transforma en Lady Joana, un personatge sense escrúpols.
En el seu llibre, Twain també va reflectir el classisme i el racisme d'una societat que, havent passat els anys, segueix mantenint un comportament bastant classista, exposa Giménez: “El personatge de Huckleberry Finn és l'arquetip de xic marginat per la seua condició, orfe d'un borratxo i perdut en el món. La seua relació amb Sawyer és un homenatge a l'amistat sense miraments, per sobre de qualsevol raça o condició”.
Un altre dels molts atractius d'aquesta producció és la banda sonora que és interpretada en directe pels propis actors, així com tots els efectes especials de so que també són produïts pels propis actors en l'escenari.
Funcions obertes al públic: Dimarts 6 i dijous 8 de desembre a les 18:00h.