Sembla que finalment comencem a notar les temperatures que corresponen a una tardor que no acaba d’arribar mai. Baixen una miqueta els graus tot i que Llorenç, el Sol, continua allà dalt. Arriba Tots Sants i molts ja esperem per menjar bunyols, castanyes i arrop.
D’altres aprofitem per ficar la cullera dins l’olla. I degustar així, ben acompanyats, un bon plat de putxero o d’arròs caldós. Putxero de polp, de pilota, arròs amb fessols i naps, amb espinacs i aladrocs, arròs amb conill, bolets i farigola, mil i un tipus d’arròs, de mar i muntanya, sempre calent, sempre melòs.
Un dinar cassolà com el que feia la iaia, la mare… amb les receptes de sempre i els ingredients de tota la vida, els d’ací, de kilòmetro zero. Un menjar on s’aprofita tot. I on cada poble té les seues preferències…
Parlem de receptes tradicionals com les que es tracten de recuperar a la segona trobada gastronòmica de l’arròs caldós que es celebra dissabte que ve al Gran Riurau del Senyoret de Jesús Pobre i on participen les poblacions de Dénia, Jesús Pobre, Xaló, Ondara i Pego. Si l’any passat es va centrar en l’arròs amb fava pelà, enguany en aquesta aposta per recuperar la tradició gastronòmica de les nostres llars es farà arròs de batre, aquell que els llauradors menjaven a l’agost, després de la tradicional batuda del blat. És a dir, quan separaven el gra de la palla del cereal. La iniciativa forma part del projecte que ha fet possible que Dénia i la Marina Alta en el seu conjunt siguen Ciutat Creativa de la Gastronomia de la Unesco. De fet el passat 24 d’octubre dues mestresses de casa de Jesús Pobre es van desplaçar al CDT de Dénia per cuinar la recepta tradicional de l’arròs de batre davant del alumnes del centre de formació. La seva elaboració va queda enregistrada i la recepta ja no es perdrà.
En aquest plat destaquen sobretot els cigrons verds que juntament amb la carn, els cargols, la safanòria o carlota i la credilla li donen un sabor especial. La jornada gastronòmica a través d’un menú degustació també comptarà amb d’altres productes tradicionals de la comarca com les coques, els embutits de la Marina, els dolços i el vi i la mistela de raïm de Moscatell.
D’altres jornades gastronòmiques de cuina tradicional es van celebrar la setmana passada al restaurant ‘Mañet’ del portet de Moraira amb aportacions tan nostres com el bull amb caragols o la borreta de melva, i plats principals com l’arròs amb fava pelà, arròs amb sípia i orella de porc o putxero de polp.
Que les receptes dels nostres avantpassats no caiguen en l’oblit. Que prenguin nota les cartes dels restaurants. Tot un món de sabors i olors que també conformen la nostra identitat.
El menjar a la Marina no s’acaba mai….