GRUPO PLAZA

mar i muntanya / OPINIÓN

De Moros i Cristians

20/06/2017 - 

Comença l’estiu i com cada any a la MarinaAlta podem gaudir de les festes de Moros i Cristians que es celebren a diversospobles de mar i muntanya. Si ja vam poder fruir a principis de juny d’unaMoraira plena de gom a gom per veure la desfilada de les filaes, en breu seràel torn de Pego i Benissa. I de Xàbia i Dénia al juliol i l’agost. I encaraqueden més pobles com Calp o El Verger, entre d’altres.

Són aquestes festes i en especial la seuamúsica la que em fa sentir allà on siga que aquesta és la meua terreta. Noméscal escoltar les marxes mores per tal d’entendre la sensació que ens embargaals que som d’ací, sigues fester o no. Marxes com Xàbia, el pasodoble Paquito el Xocolatero, o moltes més -no soc cap experta en música festera- etproporcionen un xut d’energia i disbauxa. També d’alegria. Com si ho portessisa la sang, al teu ADN valencià (o alacantí, o de les comarques centrals).

Ja sé que la festa és més coneguda a Alcoi,Cocentaina i Ontinyent, o que és més famós el desembarcament moro de la Vila Joiosa però els de la Marina també apreciem aquesta tradició tan nostra que recorda de forma lúdica les batalles i lluites de moros i cristians durant la reconquesta. Filaes i càbiles amb un capitania cristiana i d’altra mora que vacanviant d’any en any i que despleguen en el dia gran vestimentes impactants acompassades pel moviment uniforme de les comparses.

La Diana a Pego

Un clar exemple el tenim a Pego que per tercer any consecutiu ha recuperat l’acte de la Diana dins d’aquestes festes de Moros i Cristians. El poble ja l’havia celebrat en tres o quatre ocasions afinals dels anys vuitanta i principis del noranta, i ara sembla que torna a agafar embranzida gràcies a les filaes Al-Hagamba Muza (més coneguda com ‘la Gamba’) i els ‘Feixucs’. La Diana tindrà lloc el proper divendres23 de juny a primera hora del matí. És de lloar aquesta iniciativa que permet recuperar un dels actes més solemnes i ambmés història de la festa i que vol simbolitzar el despertar de les tropes atrenc d’alba per encaminar-se a la batalla. La música com sempre tindrà un paper essencial. En aquest cas amb el pasdoble dianer.

Els músics

Els músics de les bandes municipals, de les associacions musicals, de les xarangues i de les colles de xirimiters que acompanyen a les filaes cristianes i mores són també cor i ànima d’aquesta festa. No ens podem oblidar d’ells. Sentiment i emoció que genera germanor através d’una música festera que cal reivindicar com a patrimoni artístic i cultural.Homes i dones que amb força, suor i passió desperten una pulsió que ensidentifica com a poble.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme