MAR I MUNTANYA / OPINIÓN

De festes, ermites i rutes culturals

25/07/2017 - 

En plena canícula de juliol continua el calendari estival de festes de les partides de molts pobles de Marina, i fins a elles s’apropen locals i forasters per gaudir d’unes hores de verbena a la nit amb sopars a la fresca. Partides a pobles d’interior o de costa, que honoren així als seus sants patrons, com és el cas de Sant Jaume a Benimarco, una partida ubicada entre els termes municipals de Benissa i Teulada i que està de festa aquesta setmana. 

Normalment aquestes celebracions estiuenques ens permeten fer un recorregut nostàlgic i també patrimonial pels nostres pobles, anant d’ermita en ermita en funció del santoral i gaudint de la família i els amics envoltats d’un ambient que encara ens trasllada a temps passats. Aquestes xicotetes edificacions religioses formen part de la nostra memòria de poble cristià. De fet algunes d’elles, les més antigues, es varen construir a ran de l’expulsió dels moriscs al 1610, en llocs on abans hi havia alqueries, com la de la partida rural de Mosquera a Alcalalí que té l’ermita de Sant Joan de Mosqueria, un sant fàcil d’acceptar per aquells quehavien de renegar del corà. D’altra ermita molt estimada pels benissers és la de Santa Anna, que també aquesta setmana celebra el seu santoral.

Ubicades normalment fora del nucli urbà les nostres ermites són visitades en contades ocasions. En temps de Pasqua, per menjar la mona amb un guirigall de xiquets i coets,  i a les festes populars on fins i tot espoden arribar a montar romeries o mini peregrinacions ja que bona part del poble s’acaba desplaçant aquella vesprada o nit a la partida rural. Són celebracions arrelades a la terra que formen part del nostre paisatge sentimental. 

En aquest sentit, cal ressenyar que el llistat d’ermites als nostres pobles és inmens i que per tant podrien convertir-se en objecte de bones excursions que ens puguéssin apropar a un tros de la nostra història. Hi ha rutes de les ermites a Pego, Benissa, Altea i de ben segur que em deixe algun poble més. Son visites a les nostres partides rurals on s’obri l’oportunitat d’aprendre a la par que disfrutar d’una arquitectura senzilla però plena de misticisme i acompanyada del paisatge bucòlic del camp. És també origen e identitat. 

D’altres municipis, com El Poble Nou de Benitatxell, també han viscut aquests dies les festes patronals en honor a Santa Maria Magdalena. Amb diversió, danses, música, concurs de paelles, sopars populars, pilota valenciana, bous i la disbauxa i alegria dels festers.

El proper cap de setmana li arriba el torn a una de les celebracions estivals més arrelades i antigues. Parlem de les festes en honor dels sants Abdó i Senen, coneguts també com Sants de la Pedra, i que tindrà lloc al raval de Teulada. Són moltes les poblacions i partides que comparteixen aquesta festivitat. 

Estiu cultural

El calendari estival de festes a la comarca de la Marina és una bona eina per agermanar i crear vincles entre tradició i present. També ens permet apropar-nos a diversos pobles de mar i muntanya i aprofitar per conéixer la seua història gràcies a la forta empenta de xicotetes empreses que es dediquen a dissenyar rutes i visites guiades d’interés cultural. Rutes per descobrir vinyes, riuraus, coves embruixades i penya-segats a Benitatxell, per retrobar-te amb el Castell de Dénia amb un itinerari que explica i escenifica l’expulsió dels moriscos, o per visitar de nit amb guia les muralles de Pego amb teatrealització inclosa. Tot un món per descubrir el turisme cultural. La Marina no s’acaba mai.