Hoy es 23 de diciembre
GRUPO PLAZA

Mar i Muntanya. 136  / OPINIÓN

Per molts anys

14/05/2019 - 

La Marina és terra de mar i muntanya però també de moros i cristians. Els que em coneixèu sabéu que no hi ha cosa que m’engresque més ràpid que escoltar una bona marxa mora, la sensació que s’apodera del cos és alegre i potent. L’ànim es torna lúdic mentre la festa i la música s’obrin pas. Sona ‘Paquito el Xocolatero’ i el xut d’energia i disbauxa ja hi és present. I això que mai he sigut festera ni he viscut la litúrgia pagana de pertànyer a una filà. Sóc més aviat de les que mira el desfile des de la bancada a la plaça del poble i amb l’entrepà dels festers a la mà. Dit això, no podia deixar de banda una felicitació. La filà més antiga de la comarca ha fet cinquanta anys. Mig segle de festa a Pego i les Valls.

Ha estat un cap de setmana intens per als ‘moros’ d‘Al-Hagamba Muza’, més coneguts com els de ‘La Gamba’. I és que divendres passat van inaugurar una exposició històrica al Museu d’Art de Pego per tal de commemorar l’efemèride i difondre la història de la seua filà.  L’exposició romandrà oberta fins el 20 de maig. I reuneix tot un compendi de detalls, memòries i records. Des del primer vestit propi de La Gamba fins a les vestimentes dels seus cinc capitans. Mil i una fotos, arcabussos, partitures de les seues dues marxes, i més i més detalls a compartir per algun membre de la filà. El cap de setmana també va incloure la projecció de muntatges audiovisuals.

Tot i que la festa dels moros i cristians siga més coneguda a Alcoi, Cocentaina i Ontinyent, i s’haja fet famós el desembarcament moro de la Vila Joiosa aquí a la Marina Alta també estimem aquesta tradició que ens recorda en forma de celebració popular la realitat històrica de les batalles i lluites entre el moros i cristians durant la reconquesta. 

Pirates barbarescos

No cal oblidar tampoc que els nostres pobles del litoral i alguns fins i tot de l’interior van patir amb especial virulència l’atac dels pirates barbarescos. Barbaria era una antiga regió que corresponia aproximadament a l’actual Magrib. De tota aquella època han quedat expressions com ‘hi ha moros a la costa’. Però no només això, també arquitectura i patrimoni com les torres guaita (talaies), des d’on es vigilava i alertava la població, o esglésies del S.XVI, com les de Santa Caterina a Teulada o la de Sant Bertomeu a Xàbia, que esdevien veritables fortaleses davant les incursions dels ‘infidels’.

I així és com els pirates s’han fet un racó a les festes de moros i cristians. I de ben segur que pràcticament a cada poble on hi ha filaes tenim pirates i també, com no, corsaris o corsàries (aquests/es amb patent de cors. És a dir, amb permís del rei per atacar vaixells i poblacions de nacions enemigues. I per tant pertanyents al bàndol cristià).


Cinquanta anys d’aigua potable

Altre cinquanta aniversari que s’ha celebrat aquesta setmana a la comarca va suposar un canvi enorme per a la vida dels benissers. L’arribada de l’aigua potable no és una festa però sí que va fer possible una vida més còmoda i fàcil a tot un poble. Aixetes versus poals. Divendres Vicent Ibáñez Mas va presentar el seu llibre ‘La història de l’aigua potable a Benissa i els seus personatges’, que es va convertir en l’acte central d’aquesta commemoració que tampoc volem oblidar. 

Hi ha xicotets detalls que canvien la vida per sempre…  

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas