Amb la cremà de les falles d’aquestanit arriba el punt àlgid de la festa gran dels valencians. Un moment emotiu i carregat de simbolisme per a tot aquell que es deixa aclaparar per aquest artefímer i satíric. El foc com a element purificador i de renovació. Falles per Sant Josep però també important, Fogueres per Sant Joan, al juny, en la nit més curta de l’any, o cremà del piper Sant Antoni Abad, el de les Barbes Blanques o del porquet. Foc, simbolisme i tradició. Flames amb significat. Com els ninots indultats.
Parlem de xicotets gestos que fan enorgullir el veïnat, com la donació aquest mes de Maite Sivera al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xabia. La cessió d’una àncora de ferro que el seu avi va recuperar del fons del mar al nostre litoral xabiero fa dècades i que ens transporta fins a la història marítima del S.XVIII d’aquest poble costaner.
Perquè simbòlic és allò que expressa alguna cosa per mitjà d’un símbol. Com la figura de les dones estisoradores a Benissa. Un ofici de tota lavida, que sempre havia estat subestimat, i que d’un temps ençà s’està volentdignificar. Dones en quadrilles envoltades de penjolls de raïm de moscatell quevan tallant i netejant. Cançons populars. Memòria viva dels nostres pobles. Un símbol que ha esdevingut unitat didàctica en els centres escolars d’aquestpoble de la Marina amb l’objectiu que no oblidem mai aquesta faena tan arrelada al nostre territori i al nostre passat llaurador. Etnografia, cultura ieconomia familiar. I activitats com la projecció d’un documental que ha arribat a d’altres pobles com La Pobla del Duc, Jesús Pobre, Gata de Gorgos o Alfarrasí.
Símbols que ens remeten a la nostra memòria històrica. Com les cartes, fotografies, dibuixos i llibres que la família Serrano ha donat a l’Ajuntament de Dénia per al seu ingrés en l’Arxiu Històric Municipal. Un fons documental amb material privat i personal que reflecteix l’entorn d’aquesta família tan vinculada a la història política, social i cultural Dénia. Tres generacions que ens permeten vislumbrar petits retalls de la vida d’aquestaciutat a finals del S. XIX, en temps de la República i en el període de postguerra.
I molt més. Àmfores mil·lenàries,quadres de pintors de la burgesia local, bustos esculpits per un dels nostres grans tenors, el denier Antonio Cortis,… Tot una amalgama d’accions que representen estima i cultura pel patrimoni local per part de particulars. Famíliesamb més i menys renom.
Són uns quants exemples que per a mies converteixen en símbols de memòria i dignitat. D’història i sensibilitat. De cura i responsabilitat. I d’agraïment. Sense conèixer el passat no es potconstruir un present encertat. Recordem que els humans estem acostumats a entropessar. Val la pena intentar esbrinar el perquè del tot plegat. I la cultura és un dels eixos fonamentals.
‘Foc i flames’ es podrà visitar en la seu de la Diputació, en la Plaça de Manises de València, tots els caps de setmana del mes març, el primer d'abril, i la setmana fallera entre el 12 i el 19, amb accés lliure