GRUPO PLAZA

De l’1 al 26 de febrer

'Ai, Carmela!', el cant a la memòria per última volta en cartell al Teatre Micalet

27/01/2023 - 

VALÈNCIA. Pilar Almeria i Josep Manel Casany pujaran a l’escenari del Teatre Micalet per última vegada aquest febrer per a interpretar Ai, Carmela!. El clàssic del teatre contemporani del dramaturg valencià José Sanchis Sinisterra amb direcció de Joan Peris, narra la història de Paulino i Carmela, sent un cant a la memòria i un homenatge als artistes i el teatre de varietés. Durant la Guerra Civil Espanyola, aquest matrimoni d’artistes travessa la línia del front i entra en territori del bàndol nacional. Obligats per la guarnició de Belchite, per tal de salvar les seues vides, fan una funció per als soldats revoltats i un grup de presos de les brigades internacionals.

Ai, Carmela! és una de les obres més identitàries de la Companyia Teatre Micalet, a més d’una de les més veteranes en resultar la cinquena producció pròpia estrenada l’any 1997. L'any 2021 va ser revisitada després de 24 anys mantenint l’essència del que va ser l’obra en el seu moment, amb versió de Manuel Dueso, Joan Peris i Mari Carmen Narbón; i elements clau com el disseny de vestuari d’Enric García o l’escenografia d'Eduardo Díaz que recrea l’ambientació d’un teatre clàssic, incloent-hi una embocadura inspirada en la de l’històric i ja desaparegut Teatro Ruzafa. 

Per segona vegada aquesta temporada, després de l’última reposició de Nadal a casa els Cupiello, Josep M. Casany i Pilar Almeria tornen a posar-se en la pell de personatges que s’acomiaden del Teatre Micalet. “Interpretar a Paulino va ser un màster, dels meus primers personatges de fons. ‘Ai, Carmela!’ és una obra universal que, per desgràcia, no passa mai de moda, i representar-la és un privilegi que enyoraré”, assevera l’actor protagonista. 

Els flashbacks a partir dels records de Paulino, qui encarna l’acceptació de les accions arbitràries i la passivitat enfront dels problemes; i l’actitud ferma davant les injustícies de la rebel Carmela, construeixen la ‘tragicomèdia’ d’èxit de la sala valenciana. En paraules de la crítica, Ai, Carmela! significa “memòria, dignitat i comèdia”. Una combinació que reviu, de nou i en última ocasió, la nostra història per a fer resistència contra l’oblit.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas