GRUPO PLAZA

L'àrea de promoció econòmica ha estat la més destacada

Alzira fa balanç del Pla Asiste: 2,8 milions d’euros per fer front a la crisi de la covid-19

31/12/2020 - 

VALÈNCIA. A poques hores perquè finalitze aquest 2020 marcat per la pandèmia del coronavirus, l'Ajuntament d'Alzira ha fet balanç del Pla ASISTE destinat fer front a la crisi de la covid-19. Des que es va posar en marxa al mes de maig amb una dotació inicial d'1,7 milions d'euros, el consistori ha destinat més de 2,8 milions d'euros per aquesta actuació.

Davant les conseqüències de l'emergència sanitària, aquest projecte pretén combatre la pandèmia des de tots els punts de vista. Per aquest motiu, compren sis grans blocs diferenciats: la contingència sanitària i la seguretat pública, les de caràcter social i assistencial, la promoció econòmica i l'impuls comercial i ocupacional, la implantació del teletreball, i les de caràcter cultural i tributàries.

"Es tracta d'un pla que aposta per la ciutadania, concebut de manera transversal, sostingut amb la suficient dotació econòmica i amb la llibertat d'adaptar-se, actualitzar-se o incrementar-se en funció de les circumstàncies", han descrit des de l'administració local.

En acabar aquest 2020, el departament que ha rebut una injecció més destacada de diners al Pla ASISTE ha estat el de promoció econòmica, impuls comercial i ocupació que ha arribat fins als 1,06 milions d'euros. Entre les mesures més destacades es troben les ajudes a la reactivació econòmica dotades amb 405.000 euros. Segons ha assenyalat l'alcalde de la ciutat, Diego Gómez, aquestes subvencions han arribat a un miler d'autònoms.

Altres de les accions previstes per recuperar i enfortir el teixit econòmic i laboral de la capital de la Ribera Alta han estat els dos Plans d'Ocupació Social -per a personal qualificat i no qualificat- als quals han dedicat mig milió d'euros. En els últims mesos, però, l'administració local ha portat endavant dos actuacions de dinamització comercial destacades: l'adquisició de bons de comerç local amb un pressupost de més de 88.000 euros, i la posada en marxa de la plataforma de venda online, amb un crèdit de 31.600 euros.

Mesures socials i tributàries

Aquesta crisi sanitària i socioeconòmica ha afectat especialment a les persones més vulnerables. Per aquest motiu destaquen les mesures de caràcter social i assistencial, altra de les àrees amb major dotació pressupostaria al Pla ASISTE: 772.265 euros. Aquest departament compren les ajudes individualitzades per cobrir necessitats bàsiques, convenis amb entitats com ara Creu Roja, la Fundació Novaterra o Càritas, o la contractació de personal per reforçar el servei d'ajuda domiciliaria entre altres. Gómez ha destacat que el gruix de les inversions en aquest bloc es van fer al mes de maig, tot i que en els últims mesos han tornat a créixer amb ajudes alimentàries per als menuts i la reforma de la casa Simarro com Agència d'Igualtat.

Una altra de les conseqüències de la pandèmia ha estat el fraccionament o la congelació de determinades taxes com ara la de l'ocupació de via pública per a bars i restaurants o per al Mercat, així com la devolució d'altres com la matricula a les escoletes infantils o l'abonament de la piscina. Totes aquestes mesures de caràcter tributari han fet que l'ajuntament deixe d'ingressar més de 600.000 euros, segons han calculat. En els últims mesos, per exemple, el consistori estima que ha deixat de cobrar 20.000 euros a conseqüència de la no celebració d'algunes activitats de caràcter festiu.

En l'àmbit sanitari l'administració local també ha portat endavant actuacions per a la protecció dels veïns i veïnes i la neteja de la ciutat. Entre elles s'inclou la compra de mascaretes, gel hidroalcohòlic i material de protecció, així com l'adaptació de diferents instal·lacions municipals per garantir el compliment de la distància social. En total, el Pla ASISTE contempla una inversió de més de 319.000 euros, especialment durant els primers mesos de la pandèmia i durant els últims mesos amb la tornada a l'escola.

La implantació del teletreball i les mesures de caràcter cultural també han estat presents al projecte municipal amb una despesa de 55.585 i 18.222 euros respectivament. Mentre que la primera de les arres ha tingut com a objectiu adaptar els espais municipals a la implantació del teletreball, la segona ha portat endavant activitats culturals o ajudes a sectors com ara el dels artistes fallers amb més de 13.000 euros.

"Des d'aquest ajuntament volem estar preparats i donar resposta a les incerteses que assenyalen els indicadors i les previsions, respecte a la incidència de la covid-19 el pròxim 2021", ha alertat el primer edil de Compromís. "Per això ens hem esforçat per a aprovar el pressupost per al pròxim any, per previndre possibles modificacions si escauen i comptar alhora amb un marc econòmic referencial per a donar continuïtat al Pla ASISTE", ha afegit Gómez.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme