GRUPO PLAZA

La Unió demana a la Conselleria d'Agricultura un pla de reconversió i ajudes als productors

Arrenca la campanya de l'ametlla amb preus baixos i poc rendiment a causa del mal oratge

5/09/2023 - 

CASTELLÓ. La Unió Llauradora apunta a diversos factors meteorològics adversos, sobretot la sequera, com a la causa d'uns rendiments de l'ametlla inferiors als previstos en aquest inici de la recol·lecció en la Comunitat Valenciana. La mitjana del descens de rendiment en gra és del 6%. A més d'aquesta circumstància, la recent DANA, amb pluges i forts vents, ha tirat al sòl una part de la collita, la qual cosa dificulta les tasques de recollida en les zones productores.

Paral·lelament, els preus oferits als llauradors són molt baixos, assenyala l'organització agrària. Així, d'unes cotitzacions de 3,50 euros per quilo "hem passat a tractes de compravenda de només 2,80", apunta Ricardo Beltrán, responsable del sector de l'ametlla de La Unió. En opinió de Beltrán, "els preus se situen per davall dels costos de producció i estem totalment indefensos davant l'actitud de les empreses comercialitzadores que ens continuen perjudicant".

En aquest sentit, La Unió destaca que els comercialitzadors d'ametlla continuen important ingents quantitats procedents dels Estats Units i deixen d'apostar pel producte de proximitat i amb una qualitat evident. "El valor afegit de la qualitat de l'ametlla de la Comunitat Valenciana pràcticament ha desaparegut", indica Beltrán.

Crítiques a les IGP del torró

Tampoc ajuda a l'ametlla autòctona el fet que les IGPs Torró de Xixona i Torró d'Alacant pretenguen modificar el plec de condicions per a suprimir qualsevol referència a l'origen de les matèries primeres que utilitzen en la fabricació dels torrons emparats, davant la qual cosa La Unió va presentar ja un document d'oposició en el qual demanava textualment "que amb les seues respectives modificacions varietals, les ametlles utilitzades per a l'elaboració de torrons de la IGP han de procedir de les seues zones de producció i elaboració situades en les diferents comarques d'Alacant, Castelló i València".

El recent acord aconseguit pel Govern d'Espanya amb el de la Xina per a permetre l'exportació de la nostra ametlla al país asiàtic tampoc s'està notant de moment malgrat les expectatives existents. "Ja veurem com transcorre l'acord, però igual en lloc de beneficiar als nostres productors serveix per a utilitzar-nos de país pont i dirigir l'ametlla americana al mercat xinés", comenta el responsable del sector de La Unió.

Pla de reconversió i ajudes

Per totes aquestes qüestions que afecten a l'ametla, La Unió reclama a la Conselleria d'Agricultura un pla de reconversió d'ametlers de la Comunitat Valenciana que permeta corregir els greus defectes que existeixen actualment: rejovenir l'arbratge, adaptar-se a les noves varietats més comercials i productives. Al mateix temps sol"licita, que, igual que s'ha fet amb altres sectors, s'habilite una ajuda per les grans pèrdues econòmiques dels últims anys.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas