GRUPO PLAZA

del 8 a l'11 de novembre a castelló

El festival Trovam! torna amb nou cartell i amb el desig de "millorar la qualitat de vida dels músics"

La sexta edició de la Fira Valenciana de la Música comença a caminar amb La Habitación Roja, Mafalda, Jonatan Penalba, Cuello o Roba Estesa, una banda formada per vuit dones disposades a canviar el món 

3/07/2018 - 

VALÈNCIA.“Aquesta volem que siga l’edició de la consolidació”, hi han indicat aquest dilluns des de Castelló els diferents representats que s’encarreguen de dur a terme el Trovam! Pro Weekend. Es tracta d’un desig que sempre acompanya a un projecte jove. La cita sols té sis anys de vida i en efecte, el mateix director de la Fira Valenciana de la Música, Joan Gregori Maria, ha esmentat que realment en totes les temporades voldran "consolidar uns aspectes o altres". I és que a més de reunir un cartell amb artistes locals, nacionals i internacionals, l’objectiu principal de l’esdeveniment passa per “millorar la qualitat de vida de les persones que es dediquen a la música”, tal com ha afegit Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló. Una tasca gens fàcil que requereix temps i “la participació de tots els agents" que completen la indústria.

“Cal recordar a més que Trovam! és un festival però també una fira, és a dir, és un encontre professional entre els diferents agents que conformen aquest sector”, hi ha senyalat per la seua part Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Amb aquest sentit, any darrere any l'acte desenvolupa encontres professionals entre institucions públiques, professionals del ram i membres del tercer sector que analitzen l’estat de salut de la indústria musical. Així, del 8 a l'11 de novembre pareix ser el moment propici per al debat, la presentació de treballs acadèmics o estudis, sobre aspectes d'importància com el desenvolupament de la música a les ciutats i als territoris. També és l'ocasió per a conèixer algunes de les guies i directoris musicals que s’estan elaborant des de l’IVC -col·laborador des de fa tres anys de Trovam! a través del projecte ‘Fes Cultura’. O igualment és lloc per abordar aspectes legals i normatius que afecten, per exemple, a les contractacions artístiques.

Foto: Europa Press

És per aquest motiu que, tot i que aquesta part de la programació encara no ha sigut avançada, Gregori no ha dubtat en manifestar que és la “molla de l’os” de la Fira. Així mateix, pel que fa a la música, el cartell complet encara no s’ha tancat. Després d’obrir-se el termini de presentació el passat mes de març, Trovam! ha rebut al voltat de 300 propostes. Tot un “trencaclosques” que els seus organitzadors hi han hagut de ajuntar seguint criteris com la recerca de paritat als escenaris, de territorialització en les propostes i de diversitat en els gèneres musicals (des de folk, jazz, pop, rock a temes de caràcter familiar). Així mateix, un element determinant ha sigut la inclusió de bandes amb novetats discogràfiques per tal de fer sonar els seus nous temes. Ho fan amb el recolzament d'un pressupost actual de 124.000 euros (100.000 de l'IVC i la resta de l'Ajuntament de Castelló), a l'espera d'ajudes pendents com la Diputació i Turisme que, segons indica Gregori, els agradaria que fera ascendir la xifra als 170.000 euros.

Els vint noms que comencen a sonar

A esperes de comunicar el cartell complet, al Trovam! ja fa olor de paritat. Una presència femenina equitativa que es trasllada al fet que dels vint solistes i formacions confirmades, la meitat compten amb almenys alguna dona, havent a més cantants solitàries o bandes integrades en la seua totalitat, com seria el cas Roba Estesa, amb vuit cantants disposades a canviar el món amb la gira de Desglaç.

A elles s'adhereixen Mafalda, dels que es podrà sentir alguna de les cançons del seu següent disc, encara en procés de gravació; Ruth Baker Band, amb Revelation, on fusionen el ritmes de rock i el soul; Núria Graham, qui arribarà a Castelló amb els temes de Does It Ring a Bell; The Mani-las, grup integrat per la popular cantant Maika Makovski; el duet de pop i electrònica North State; i Marcel Lázara i Júlia Rey, que cantaran les cançons de Pedalant endins; i altres propostes de la  de la Borriana Big Band, Jim War Brou i Jazzwoman.

Foto: JORDI SANTOS

Juntament amb elles i ells, el cartell continua amb La Habitación Roja i el seu nou disc Memoria, on com bé diu el títol faran repàs dels seus 25 anys com a formació musical. També estarà Jonatan Penalba amb una particular aproximació a la música tradicional valenciana on encontrem cants de batre, jotes i fandangos, així com adaptacions dels temes d'Al Tall i Obrint Pas. Igualment, estaran Els Jóvens amb ritmes del folklore; Cuello, que exhibiran els temes del seu quart treball Regalo Doble; o altres músics com Joe Pask, Gem, L'Home Brut Canta Canalla, Morondo i VaDeBo. Aquests últims "continuaran al cartell fins que no comuniquen ells mateixos el contrari", segons ha esmentat Joan Gregori. Cal recordar que el grup valencià es troba en una situació complexa després d'expulsar al seu vocalista principal, denunciat per agressió sexual. Ells mateixos ho comunicaren al seu compte oficial el passat 26 de juny, fent immediata la seua condemna a cap tipus de violència.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme