GRUPO PLAZA

també el centre de la localitat de La Serrania 

El Museu Etnològic d'Alpuente reobri les seues portes amb el treball col·lectiu dels seus veïns

1/12/2017 - 

VALÈNCIA. Després d'un període de renovació, el Museu Etnològic d'Alpuente torna a les agendes culturals. L'espai és una mostra del treball col·lectiu dels habitants del municipi per a "millorar les condicions de vida", i aquest caràcter comunitari impregna la configuració del centre expositiu. Des dels seus orígens, els veïns d'Alpuente han recollit un significatiu nombre d'objectes per al museu, i hi han participat en la configuració del missatge del mateix. 

En aquesta línia, el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha posat a la disposició del projecte un equip de tècnics, que al costat del personal d'ajuntament han configurat el projecte expositiu. 

Durant l’acte d’inauguració, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha subratllat que aquest "és un clar exemple de museu construït amb la col·laboració dels veïns. La participació de la ciutadania en la recuperació del patrimoni local ha estat exemplar", ha valorat el diputat. En aquest sentit, ha assegurat que "una societat que mostra el seu compromís amb el patrimoni i la seua identitat mai retrocedeix".

Per la seua part, el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, ha recordat que el centre etnològic d’Alpuente "ha comptat amb la participació de molts treballadors del nostre museu, els quals han aportat una nova proposta museogràfica amb un tractament modern i una narrativa actual, amb una forta reinterpretació dels continguts".

En última instància, Alicia Pérez, alcaldessa d’Alpuente, ha destacat que amb la reobertura del Museu Etnològic "culmina un projecte en el que s’ha treballat durant els darrers 15 anys, mitjançant la recollida de fotografies i materials que ha comptat amb la col·laboració dels nostres veïns i veïnes". Així mateix, l’alcaldessa ha indicat que el nou museu "permetrà entendre la societat a través d’objectes ara en desús i disposar d’un vast patrimoni a l’abast de tothom", ha conclòs.

 

Conservació i difusió del patrimoni

El Museu Etnològic d'Alpuente és un museu local concebut per a la conservació i difusió del patrimoni. Naix a la fi dels anys 70 a través de l'Associació d'Amics d'Alpuente, que promou la donació dels primers objectes, juntament amb la col·laboració del consistori, que compra i rehabilita el forn de pa del segle XIV per a la seua seu. 

Quasi quatre dècades després, amb el patrocini del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València, ha sigut sotmès a una profunda renovació. La societat canvia i les formes d'exposar també, i per açò el centre ofereix un nou discurs, "modern i atractiu", però sense obviar "el caràcter evocador i representatiu" que aquest tipus de museus representen per a la comunitat local.

L'exposició mostra objectes habituals en els museus etnològics d'una manera diferent, centrada en l'organització col·lectiva de la societat d'Alpuente, nascuda de la necessitat "d'explotar un mitjà dur i d'abordar treballs que superaven les capacitats individuals, tot açò en una economia de subsistència". Sobre aquestes bases, s'estructuren els sistemes de transformació dels recursos i de manteniment dels espais comunals. El nou discurs del Museu Etnològic pretén "posar en auge tots aquests valors, espais i festes del municipi i els seus llogarets, per a convertir-se en un espai identitari, de dinamització social i cultural de tot el seu territori".

Xarxa de Museus Etnològics Locals

El centre de la localitat de La Serrania reobri les seues portes amb una nova proposta que naix de la col·laboració entre l'Ajuntament del municipi i el Museu Valencià d’Etnologia, dins del marc de la Xarxa de Museus Etnològics Locals. 

Aquesta xarxa compta amb més d’una vintena de centres expositius, i té entre els seus objectius establir línies de cooperació i assessorament als diferents projectes etnològics locals.


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email