GRUPO PLAZA

TRIBUNA LIBRE / OPINIÓN

El PEP-Ciutat Vella: el planejament que perpetua la destrucció

Foto: KIKE TABERNER
21/09/2018 - 

Els comunicats de l’Ajuntament s’esforcen en remarcar que el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella  (PEP) protegeix el patrimoni i la trama històrica de València, però un repàs detingut d’aquest PEP ens mostra els forats negres que conté el planejament, i el veïnat del Carme mira amb preocupació i estupefacció la deriva destructiva que, d’amagat, proposa el PEP-Ciutat Vella.

La recuperació del centre històric passa per conservar les seues característiques estructurals. El manteniment de l’estructura urbana i dels edificis que configuren els carrers és una de les raons de ser d’un Pla Especial de Protecció. Ciutat Vella té una estructura racional pròpia: la històrica.

El procés participatiu per al Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella ha posat de manifest les eines amb què legalment i administrativament compta la ciutadania, però que el regidor d’Urbanisme no té intenció d’activar. Un PEP és un instrument de planejament urbanístic amb competències específiques que s’obvien en aquest PEP-Ciutat Vella. Podria anar més enllà. Podria ser més respectuós amb la història, la societat, el comerç i el patrimoni del centre històric de València, però no ho fa.

Si l’administració no trenca el procés cíclic que condueix inevitablement a la desaparició de Ciutat Vella com a ens històric, l’estat de decadència en què es troba esdevindrà la transformació i oblit com a ciutat. Dubtem que l’Ajuntament vulga realment recuperar el patrimoni històric.

Foto: KIKE TABERNER

L’equip redactor ha deixat per revisar 2 Unitats d’Execució no executades encara en l’àmbit de Velluters, amb conseqüències desastroses: la destrucció de la trama històrica en punts degradats durant dècades. Recordem que, tot i que sovint les ciutats s’han assimilat a éssers vivents que naixen, creixen i evolucionen, som les persones i més en concret les administracions, les que ho fem possible. Les ciutats no tenen vida, si no és la vida dels habitants. Per tant, la degradació d’aquests punts (la UE4 i la UE10 de Velluters), ha sigut voluntat dels responsables de l’Ajuntament.

L’argumentari polític de l’àrea d’urbanisme sobre la total protecció i recuperació de la trama històrica de Ciutat Vella es manifesta fal·laç: tant a la UE4 com la UE10 de Velluters es permet la transformació tres carrers en un cas i elimina un atzucac històric en un altre: actuacions amb pèrdues irreversibles.

En el cas de la UE4, el planejament vigent contempla la construcció de 42 habitatges plurifamiliars i un aparcament per a residents, perquè l’objectiu dels Plans Especials és l’augment de la població. No obstant això, el promotor ha demanat el canvi d’ús del sòl i es destinaran a hotel i apartaments turístics (expedients  I-03901-2017-001735-00 i I-03901-2017-001472-00 del servei d’Activitats de l’Ajuntament de València). Això implica:

—reducció del nombre residents.

—la perversió dels objectius poblacionals dels Plans Especials.

—l’augment de trànsit de 150 vehicles no residents en Ciutat Vella.

Perquè el PEP-Ciutat Vella siga un document que respecte els valors patrimonials del Centre Històric de València, ha de revisar tot el planejament que no està executat. El procés de turistificació que patim es produeix AMB EL BENEPLÀCIT de l’Àrea de Desenvolupament Urbà, de l’Àrea d’Activitats i de la Direcció General de Patrimoni, que en són responsables.

El veïnat vol que el procés de turistificació de Ciutat Vella es congele. No volem un parc temàtic per a turistes. Volem una ciutat de residents i de visitants.

Mª Teresa Blanch, Lluís M. Borderia i altres, per l'Associació de Veïns 'Amics del Carme'

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme