GRUPO PLAZA

tribuna libre / OPINIÓN

És l'hora del Congrés de Compromís

No és casualitat, tampoc, que quan més ens hem obert a la ciutadania, per exemple amb la celebració de primàries obertes per a tota a llista, més hem aconseguit avançar

19/10/2015 - 

Vivim uns moments d’esperança. El canvi que ha arribat a les institucions valencianes comença a materialitzar-se en mesures concretes que milloren la qualitat de vida de milers de persones al nostre país i ajuden a construir una societat més justa d’homes i dones més lliures.

Això està sent possible gràcies al paper cabdal que ha protagonitzat Compromís en la política valenciana de l’última dècada, l’opció que ja és percebuda com la que millor defensa els interessos dels valencians.

Així i tot, el gran avanç que s’ha produït en el terreny social, electoral i institucional, no s’ha produït en altres nivells com la nostra manera d’organitzar-nos.

No és la primera vegada que tot el rebombori orgànic que es genera quan s’han de prendre decisions importants ens espenta a plantejar-nos si la nostra realitat orgànica és l’adequada: Si està a l’alçada de la responsabilitat que tenim com a opció de govern i transformació, i si ens ajuda o ens dificulta l’objectiu d’esdevindre la força majoritària per als valencians i valencianes.

El 15 de febrer de 2014, després d’un llarg i tortuós procés de redacció del primer reglament de primàries, els que signem este article junt amb un altre company de l'organització, vàrem proposar al Consell General una resolució amb l’objectiu de buscar un Compromís més cohesionat, plural i participatiu.

Proposàvem un procés constituent al sí de Compromís. Un procés participatiu liderat per la gent que treballa dia a dia pel nostre projecte, poble a poble i ciutat a ciutat, fins arribar al nostre primer Congrés. Una autèntica convenció oberta on poguérem definir, entre totes i tots, les normes i les bases de la nostra organització, i nodrir el nostre projecte de la reflexió i el debat col·lectiu. Volíem, a més, reforçar el paper de les persones adherides directament a Compromís i enfortir els àmbits de treball i decisió conjunts per poder afrontar els nous reptes amb major celeritat, transversalitat i capacitat de diàleg.

Volíem, a més, reforçar el paper de les persones adherides directament a Compromís

La proposta, però, no va comptar amb el suport majoritari del nostre màxim òrgan. Alguns companys ens van fer notar que havíem plantejat el debat de manera prematura, que ens havíem precipitat.

Vint mesos després, amb el que hem aprés en este temps i les noves i grans responsabilitats que tenim davant, creiem que moltes persones a la nostra organització pensaran, ara sí, que ha arribat el moment de fer un pas valent.

Estem convençuts que, després de les eleccions generals, superat un intens i exitós cicle electoral, serà un moment ideal per a impulsar un procés participatiu, obert al conjunt de la ciutadania, per a construir una organització plural, cohesionada i eficient. Una organització preparada per a sumar i avançar.

Els que ostentem càrrecs institucionals preferim que quan ens pregunten els mitjans de comunicació ho facen sobre la nostra activitat i decisions i no sobre els debats interns. Eixos corresponen a la militància i a un àmbit orgànic que s’ha quedat xicotet per a les decisions que hem de prendre i que hauria de ser liderat per persones deslligades de la gestió institucional.

Mentre els càrrecs públics, de cada ajuntament i institució, treballem dia a dia intentant eixir de la greu situació que ens han deixat les polítiques nefastes del PP, necessitem una organització eficient que estiga al nostre costat donant-nos suport. Que connecte el territori i les preocupacions ciutadanes amb el nostre treball a les institucions, fent-nos arribar contínuament idees i propostes (també crítiques que ens permeten millorar); i que al mateix temps, siga capaç de comunicar de forma efectiva la gran tasca que s'està fent per la gent de Compromís a totes les institucions.

El nostre projecte no ha crescut per casualitat. La seua pluralitat ens ha enriquit i ens permet oferir respostes als reptes col·lectius del nostre poble: una resposta valencianista davant el maltractament del govern central; una resposta d’esquerra transformadora davant les noves desigualtats; una resposta ecologista davant la crisi climàtica global; i una resposta en clau de regeneració per a les demandes d’una democràcia real.

Ara és el moment de treballar per una organització a l’alçada d’eixa responsabilitat

No és casualitat, tampoc, que quan més ens hem obert a la ciutadania, per exemple amb la celebració de primàries obertes per a tota a llista, més hem aconseguit avançar.

Tenim una oportunitat històrica. Dissenyar una organització, amb un full de ruta clar, des d’eixos valors de participació, obertura i pluralitat, que represente els anhels i les esperances dels 5 milions de valencians i valencianes que volen i mereixen viure millor.

Creiem que tenim el projecte i tenim la gent per a representar eixa voluntat, i encara més amb la nova gent que es sumarà des de tots els àmbits. Ara és el moment de treballar per una organització a l’alçada d’eixa responsabilitat. Després de les generals, és l'hora del Congrés constituent de Compromís, un Congrés obert amb espais de participació també per al conjunt de la ciutadania, un Congrés plural per fer un Compromís encara més potent, amb vocació inequívocament majoritària i que avance de forma decidida i ambiciosa cap el futur.

Perquè si ho fem junts, tot és possible.

-Vicent Marzà es conseller d'Educació, Cultura i Esports i Fran Ferri, Síndic del Grup Parlamentari Compromís a Les Corts Valencianes

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas