GRUPO PLAZA

cloenda el diumenge 14 de juliol

"Europa no existeix": el crit del 10é aniversari d'Escena Erasmus

12/07/2019 - 

VALÈNCIA. Diu la saviesa popular que quan es tanca una porta s’obri una finestra; i això és el que farà Escena Erasmus aquest diumenge, 14 de juliol, a Bocairent, on acomiadarà la gira de Les Europes menudes 2019 amb l’espectacle Una cançó per a Europa i arrancarà la celebració del desé aniversari del projecte teatral europeu de la Universitat de València, reconegut amb el Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011, el Premi Talent Jove 2018 i el Premi Europeu del Patrimoni 2018 de la PEARLE Live Performance Europe, per fomentar la identitat europea a través del teatre.

El vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, afirma, en aquest sentit, que “la commemoració dels 10 anys d’Escena Erasmus és una gran satisfacció per a la Universitat de València, perquè el seu impuls ha suposat, des del principi, una aposta ferma, cultural i institucional, per a construir Europa a través d’un projecte emblemàtic que començà des de baix i que ha tingut la capacitat de créixer fins a formar una xarxa teatral europea”.

“L’única i vertadera Europa és la que està construint el programa Erasmus, una lluita contra els tòpics i una demostració de que es poden encetar compromisos a través d’uns altres països”, afegeix Antoni Tordera, pare del projecte teatral Escena Erasmus junt amb la companyia teatral CRIT i autor de la Declaració de Bocairent Escena Erasmus 2019.

Amb el títol Europa no existeix, Tordera ha escrit un manifest on ha volgut “dibuixar” l’esperit d’Escena Erasmus, el que ha suposat al llarg d’aquesta dècada, fent un diagnòstic de l’Europa actual fins a donar resposta a la realitat amb una aposta de futur: el teatre com a eina vertebradora del territori i la cultura.

Per la seua banda, Josep Valero, codirector del projecte Escena Erasmus juntament amb Daniel Tormo i Anna Marí, remarca: “És una crida a l’Europa que volem, una Europa real que podem crear a partir de la cultura, utilitzant com a eina l’escenari, un espai de llibertat i reflexió”.

Tots tres, amb els actors i les actrius Erasmus, realitzaran la lectura del manifest a la Sala Joan de Joanes de Bocairent, a les 12 hores, que comptarà amb una nodrida representació institucional, acadèmica i cultural. D’aquesta manera, la Universitat de València encetarà la celebració dels 10 anys d’Escena Erasmus que el projecte teatral europeu compleix en el curs 2019-2020.

D’altra banda, a les 20:30 hores, al Teatre Avenida de Bocairent tindrà lloc la darrera representació de l’obra Una cançó per a Europa, l’espectacle de la Gira 2019 dirigit per Javier Sahuquillo i que ha visitat 17 localitats valencianes dins del programa Les Europes menudes.

Una cançó per a Europa és una comèdia, amb cançons en directe de diferents èpoques i estils, i que pretén ser un crit d’optimisme i alegria davant l’auge dels populismes i l’extrema dreta. Interpretada per 16 actors i actrius de siete nacionalitats diferents (Etiòpia, Alemanya, Noruega, Gàmbia, Itàlia, França i Espanya), mostra sobre l’escenari que és possible treballar junts i superar les diferències. Enfrontaments, discussions, populismes, fronteres creixents, amenaces, baixesa moral, col·lapse, banderes renovades, somriures torts. Camina Europa cap a un nou abisme? Arribem al final d’un llarg temps de pau? Podem eixir d’aquesta cruïlla? Cap a on anem? Aquesta és la premissa sobre la qual se sosté la trama de l’espectacle.

La jornada de cloenda de la gira finalitzarà amb una passejada poètica, a les 23:30 hores, pel centre històric de Bocairent, protagonitzada per l’elenc d’Escena Erasmus, on cadascú dels actors i les actrius interpretarà un poema del seu país d’origen.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas