GRUPO PLAZA

en villa rosita

Festival dels Horts torna als orígens en la seua nova edició

5/06/2023 - 

VALÈNCIA. Torna a Villa Rosita el Festival dels Horts: música amb sabor a terra de Picanya (València) els dies 19, 20, 21 i 22 de juny. Amb el títol "Orígens", la cinquena edició del festival transformarà de nou diversos espais de l’Hort dels Montesinos en escenari d’actuacions de disciplines artístiques molt variades: música clàssica, creació contemporània, recuperació de patrimoni, dansa, cinema, teatre o cançó d’autor. El seu director, Antonio Galera, presenta una proposta artística basada en els conceptes d’origen, família i identitat, que vol servir d’homenatge a la trajectòria d’un festival consolidat. El festival compta amb el mecenatge principal de l’Ajuntament de Picanya i la col·laboració de la família Montesinos, així com el patrocini de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, l’Institut Valencià de Cultura i la Fundación Cañada Blanch. 

Aquesta edició estarà conduïda per una de les veus més importants del panorama radiofònic: la musicòloga Eva Sandoval, presentadora del programa de Ràdio Clàssica Café Zimmermann

La programació s'iniciarà el dilluns 19 de juny a les 20 hores, amb tres espectacles que el públic podrà gaudir de manera itinerant per diferents espais de l'hort. Al pati de la vil·la, on està situada una meravellosa buguenvíl·lea, tindrà lloc L'elogi de la fissura de la ballarina Lorena Nogal, una coreografia pròpia amb dramatúrgia musical de Marcos Morau (La Veronal). Un espectacle de dansa que narra un procés de transformació, la investigació d'una nova versió d'u mateix. D'altra banda, tot el jardí de Villa Rosita es convertirà en un espai sonor gràcies al concert multifocal d’Edu Comelles, 40 altaveus que són un paisatge, una escolta col·lectiva i immersiva facilitada per quaranta altaveus portàtils disposats en l'espai. Contemporàniament, es podrà gaudir de l'espectacle de carrer L'enterrador amb Pepe Zapata, una obra interdisciplinària i participativa de ficció que es basa lliurement en les vivències de diverses persones, entre elles les de Leoncio Badia, conegut també com “l'enterrador de Paterna”. Aquest pretén ser un homenatge a totes les persones, en molts casos herois anònims, que amb la seua determinació han deixat testimoni d'humanitat i dignitat en temps de postguerra. 

El dimarts 20 de juny, Villa Rosita es convertirà per unes hores en Żelazowa Wola, l’aldea on va néixer Chopin. El pianista Vittorio Forte tocarà música del geni polonés i obres de Medtner, un compositor fantàstic i poc interpretat al que ha dedicat el seu darrer disc. Premiat al concurs Vlado Perlemuter, on va rebre el “Premi Chopin”, Vittorio ha participat en concerts i emissions radiofòniques a Europa i als Estats Units. La nit continuarà amb la projecció de la pel·lícula documental A media voz d’Heidi Hassan i Patricia Pérez Fernández. Dues dones que van créixer a Cuba, compartint estudis i projectes a l'Escola Internacional de Cinema i Televisió, i que, temps després, han d'afrontar un dels reptes més grans de l'emigració: reconstruir-se lluny de casa. A més, es farà amb la presència d'una de les directores per a una xarrada prèvia on s'aprofundirà en temes que són eix d'aquesta edició del festival.

El festival continuarà el dimecres 21 amb Les veus? a càrrec de Celia Denore, un projecte d'innovació en la composició contemporània per a piano amb música de compositores actuals. A poqueta nit, tindrà lloc un recital de violí molt íntim en el que sonaran dues de les Partites de Johann Sebastian Bach per a violí sol de la mà de Leticia Moreno, una de les artistes espanyoles amb major projecció internacional i que visita Villa Rosita per segona vegada. 

L'últim dia del Festival dels Horts, el dijous 22, s'obrirà amb una sèrie de microconcerts titulats Compositores silenciades amb l’alumnat del curs Piano als Horts i de l’Àrea d’Activitats Musicals de la Universitat de València. El gandiense Carles Dénia serà l'encarregat de tancar l'edició 2023 del festival amb el seu trio, constituït per Víctor Franco (guitarres i cors) i Lluna Aragó (violí i cors), en un concert on fusionarà música d'arrel amb altres estils i on tindrà especial rellevància la interpretació d'algunes peces del seu disc El paradís de les paraules, sobre poemes de poetes andalusins que hagueren d'abandonar la nostra terra fa ja quasi un miler d'anys.

Aquest homenatge als orígens del festival és per al director Antonio Galera “una forma d’agraïment: a la família Montesinos que acull cada any aquesta fita i al grup d’artistes que hi participa, a empreses i entitats patrocinadores i col·laboradores i al públic que, any rere any, ha conformat amb la seua presència la identitat d’un festival alhora innovador i arrelat al territori d’horta típicament valencià”.

Residència artística de Lluch Margrau i Carles Llonch

Des de la passada edició, el Festival dels Horts aposta per la nova creació d’artistes del territori, comissariant peces o activitats en relació amb l’espai protegit i singular dels Horts de Tarongers del municipi. En aquesta ocasió, l'Ajuntament de Picanya i Galeria Vangar col·laboraran per a presentar un projecte expositiu dissenyat expressament per al festival a càrrec de l'escultor Lluch Margrau i el fotògraf Carles Llonch. Aquesta residència artística està comissariada per Elisa Montesinos, professora i directora del Màster en Global Art Market en el Centre d'Estudis Superiors Barreira A+D de València, i Amalio Vanaclocha, fundador de la Galeria Vangar. Cada dia serà possible visitar la peça expositiva fruit de la residència artística i descobrir d’una forma diferent aquest espai únic.

Entrades i accés

Tant les entrades com els abonaments per a tot el festival es poden adquirir de forma telemàtica a través del web del Festival o bé presencialment els dies 9 i 16 de juny de 16:30 a 19:00 al Centre Cultural de Picanya (Plaça del País Valencià s/n).

Així mateix, amb la finalitat de fer del festival una proposta sostenible, es fomentarà que el públic assistent arribe caminant o en bicicleta a Villa Rosita des de Picanya a través del carril per a bicicletes i vianants Camí dels Horts. Una part dels fons recaptats amb la venda de places d’aparcament per a vehicles de motor serà donada a associacions sense ànim de lucre per a la reforestació i així compensar la petjada de carboni generada. L’aparcament serà d’ús gratuït per a persones amb discapacitat.

El Festival dels Horts és un projecte d’Antonio Galera i la Societat Filharmònica de Picanya que compta amb el mecenatge principal de l’Ajuntament de Picanya i la col·laboració de la família Montesinos. Els patrocinadors del festival inclouen també la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, l’Institut Valencià de Cultura i la Fundación Cañada Blanch. A més, hi col·laboren nombroses empreses i associacions locals i de la regió com Galería Vangar, Clemente Pianos, Nova Lux Artean, We Are Hype, Cátering Cinco, Impremta Picanya, Trasto Producciones, Dones de Picanya, Caliu Arquitectura, la Unió Musical de Picanya o l’Àrea d’Activitats Musicals de l’Universitat de València

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas