VALÈNCIA. Dia històric pel que fa a la visibilització de l’homofòbia a Gandia, en aquest cas de la mà del reconeixement públic d’un dels crims més cruels per LGTB-fòbia de la nostra historia democràtica: l’assassinat de Javier Abil Orpegui. El veí del Grau va eixir de sa casa la nit del 4 al 5 de maig de 2014 i no va tornar; es va trobar al seu camí amb la persona que finalment el va assassinar de forma brutal en descobrir que era gai. El seu cos esquarterat va ser descobert a finals de juny de 2014 i va provocar la detenció de l’assassí i els tres còmplices.
És per aquesta raó, que familiars, persones individuals i associacions com el Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor (CLGS) reclamen des d’aleshores que es reconega públicament l’assassinat de Javier com a víctima de l’homofòbia. Una petició que ha vist resposta en forma de declaració institucional, signada per tots els grups municipals (PSPV-PSOE, Compromís +´ Gandia unida, PP i C’s), i aprovada per unanimitat al Ple de l’Ajuntament de Gandia d’aquest matí. L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha llegit la declaració en un acte on també hi eren presents familiars de Javier Abil, com la seua mare, i representants de CLGS.
Així, l’Ajuntament de Gandia ha reconegut Javier Abil Orpegui com a víctima de l’homofòbia. També s’hi ha acordat a dedicar-li una placa, o mural en la seua memòria al districte del Grau, que el reconega com a víctima de l’homofòbia de forma visible. I el compromís de realitzar anualment alguna acció en memòria de Javier Abil que faça visible la seua condició de víctima de l’homofòbia, així com una menció del cas en els discursos dels actes institucionals del dia internacional contra la violència LGTBI-fòbica (17 de maig) i en el dia de l’Orgull LGBTI+ (28 de juny).
Una sessió plenària on també de forma unànime l’Ajuntament de Gandia ha reafirmat el seu compromís amb l'Agenda 2030, declarant la voluntat de treballar per tal d’aconseguir la futura implementació de polítiques
municipals de desenvolupament dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de l'Agenda 2030. Tots els grups municipals s’hi han compromès a adherir Gandia a la Xarxa d'Entitats locals per a desenvolupar els ODS de l'Agenda 2030, «que ens acompanyarà en aquesta labor que es presenta per al desenvolupament d'un municipi més just, lliure i igualitari».
D’altra banda, també s’hi ha acordat determinar per a l’any 2022 les següents «festes laborals de caràcter local i no recuperable al terme municipal de Gandia»: els dies 25 d’abril de 2022 (celebració de Sant Vicent Ferrer) i 03 d’octubre de 2022 (celebració de Sant Francesc de Borja-Fira de Gandia).
A l’inici de la sessió ha pres possessió del càrrec la nova regidora del Grup Municipal del PP, Maria del Carmen Vidal Añón, qui substitueix a l’enyorat Antonio Rodríguez Aparisi, regidor del Partit Popular des de 2011, qui ens va deixar a principis del mes passat.