GRUPO PLAZA

JAZZEÑE 2016

El millor del jazz 'made in Spain' sona al Rialto per activar la seua internacionalització

Alguns importants programadors de festivals europeus de jazz i promotors independents arriben a València per comprovar les possibilitats del roster a Espanya

29/09/2016 - 

VALÈNCIA. El Teatre Rialto serà l'escenari per a gaudir del millor jazz actual fet arreu de l'Estat espanyol. Una dotzena d'actuacions que, a més a més, s'apropen de manera ben diferent a estils i tendències dintre del jazz més modern, com ara el projecte entre Àfrica i el Mediterrani de Sinouj o el més contemporani de Marta Sánchez Quintet. Així, la suposadament itinerant trobada JazzEñe (és la seua tercera edició, però la segona que repeteix a València) acull en tres jornades, des del 29 de setembre a l'1 d’octubre, es distribuiran els concerts de 45 minuts (com una mostra) a les 19 i doble sessió a les 22 hores. Els preu de les entrades per a cadascuna de les sessions és de 7 euros, a la venda en les taquilles del mateix teatre i també online.

Tot i així, encara que les veïnes i els veïns de la ciutat podran gaudir de l’oferta triada per a esta nova edició, el més important de la mostra tornarà a ser la possibilitat de fer escoltar algunes de les formacions i músics de jazz més desitjables d'Espanya a programadors i promotors europeus. Tal com fa saber el seu director, Javier Estrella, a Valencia Plaza, estaran presents a València durant estes tres jornades els responsables de festivals de països com ara Holanda, República Txeca, Alemanya, Irlanda, Bulgària o Rússia. Alguns d'ells repeteixen experiència i "el que sempre els sorprén és el nivell dels músics, a banda de la capacitat que tenen d’apropar-se a un gran ventall de tendències".

La trobada, un mix de mostra i fira però amb concerts amb la modalitat de 45 minuts, servix per a combatre "la mancança de presència de músics espanyols al circuit europeu", segons Estrella. "El pes que ara per ara tenim no es correspon amb el pes que té Espanya no només com a població a Europa, sinó com a país de músics". Una idea que, a banda, el mateix director també apropa a la realitat d’excel·lència dels bons músics valencians, una ciutat que d'altra banda ell situa com a clau per al gènere junt a Madrid, Barcelona i Sevilla. 

Sinouj

Tot i així, Estrella creu que "estem a temps de reincorporar-nos a eixe circuit europeu". Eixe és el punt de partida que aproparà als prescriptors durant els pròxims tres dies algunes de les propostes incloses al cartell, com ara  Sinouj o Marta Sánchez Quintet, que encetaran la trobada amb la seua doble sessió, des de la barreja de jazz que va d’Orient a Occident amb l'Àfrica ben present fins al filtre modern del bagatge a Nova York. Del quintet s'ha de destacar que la del Rialto serà una ocasió quasi única per a viure en directe a València l'àlbum Partenika, esmenat en nombroses llistes i seleccionat com un dels millors discos de l'any 2014.

Més enllà de la "coneguda qualitat dels músics a Espanya" per part dels promotors, segons el director de JazzEñe, "sempre trobem que els estimula la diversitat que existeix a la nostra oferta". JazzEñe, una trobada impulsada per la Fundació SGAE amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura i la Universitat de València, compta per a la captació de promotors amb l'aportació dels fons estatals d’Acción Cultural Española (AC/E). 

L’oferta del festival també inclou, per a la primera nit de concerts, l'actuació del valencià Perico Sambeat. Ara al front de Noesis Trio, una formació que compta amb la guitarra d'Iván Cebrián i del bateria Tico Porcar, capgira una vegada més les possibilitats del saxofonista per a explorar les dicotomies. Blanc i negre, nord i sud, l'interior de l'ésser humà és ara la temàtica conceptual per a Sambeat que, fins ara, ha signat més de 20 àlbums amb alguns dels músics de jazz més important d'Espanya. La nit de dijous també hi participarà Ernán López Nussa, més per la línia academicista que s'apropa a l'accent cubà, per arredonir la vetlada amb un colp d'estètica i elegància al Rialto.

La programació de JazzEñe 2016 continuarà el divendres 30 de setembre amb la presència sobre l'escenari del Rialto de Ramón Díaz Group i Joaquín Chacón (a les 19 hores), i Joan Monné Trio i Verónica Ferreiro Quintet (22 hores). Finalment, el dissabte 1 d'octubre es tancarà el cartell amb els concerts de Luis Verd Quintet i Ernesto Aurignac Quintet (19 hores), i Chiqui Cienfuegos i Javier Vercher (22 hores).

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme