VALÈNCIA. El passat mes d´octubre, l´escenari de La Mutant es convertia en el desert d´Atacama amb la representació d´ Extraños mares arden, una peça de teatre documental signada per l´artista xilè Txalo Toloza-Fernández i centrada en la relació entre les grans multinacionals i l´explotació dels pobles sud-americans a través dels seus recursos naturals i els seus habitants. El pròxim dissabte 9 de març, Toloza-Fernández i la ballarina i coreògrafa Laida Azkona presentaran a la sala de Joan Verdaguer Tierras del Sud, la segona entrega de la trilogia Pacífico que es va obrir amb l´esmentada Extraños mares arden.
Mentre la peça original dedicava tota la seua atenció a la indústria minera d´Atacama i al seu vincle amb l´art contemporani, la part central de la trilogia posa el focus en les grans fortunes estrangeres que es donen cita a la Patagònia Argentina -amb la indústria tèxtil de Benetton al capdavant- i la barbàrie que va tenir lloc sobre el territori ancestral maputxe, en el que els responsables de l'obra defineixen com un “genocidi i etnocidi”. Toloza-Fernández i Azkona van dur a terme una investigació d´any i mig que fins i tot els va portar a traslladar-se fins a la zona: “Allà vam conversar amb molts maputxes i és a tots ells a qui cedim les nostres veus”, assenyalen.
El resultat és una obra on la imatge i la performance tenen un paper determinant. “Plantegem Tierras del Sud com una peça de caràcter documental, emmarcada dins de les arts vives i expandides”, expliquen. “La nostra idea és recuperar la dansa, la performance i el moviment com a eines vàlides per al lliurament d´informació documental, aportant al relat històric tota la força i la càrrega poètica dels cossos en escena, servint-nos de les seues formes de fer com una manera potencial d´ordenar les diferents arestes d´una investigació tan complexa com aquesta”.