GRUPO PLAZA

DE CATEGORIA

La paella més 'indie' de València

14/03/2017 - 

VALÈNCIA. Fa un mes van visitar València The Wave Pictures, una banda independent de rock anglés (per catalogar-los d’alguna manera) que solen passar-se almenys una vegada a l’any per València. Són uns clàssics ja de les sales de la ciutat, han tocat en quasi totes, Wah Wah, Loco Club, 16 Toneladas, Moon (la clàssica Roxy), i fins i tot al Festival de les Arts. I és curiós que cada vegada que han vingut han aprofitat el concert per destacar la gastronomia local. En este cas, la frase va ser: “Hem menjat a restaurants de tot Espanya i Europa durant els últims 12 anys, i podem afirmar sens dubte que on millor es menja de tot Europa és a València”. 

Més enllà de l’exageració davant dels fans, és habitual que els músics tasten abans del concert la gastronomia local. I després del concert, si tenen temps, també és probable que visiten algun pub o club per conéixer la vida nocturna de la ciutat. I, òbviament, quan els grups visiten València, els promotors, els mànagers de la gira o els responsables de les sales els duen a dinar paella. Mítiques són les fotos dels Ramones menjant paella al Palmar, però des de Loquillo als joves Green Day, la majoria dels grups que han tocat a València han tastat el nostre plat autòcton en les seues visites a musicals. 

'Ray Collins Hot Club'

Els grups actuals continuen fent-ho i últimament hi ha un restaurant que s’ha convertit en el favorit per les bandes de música independent de tot Espanya, l’Alter de Picassent. Resulta curiós que un lloc amagat en l’horta, al qual ningú arriba per casualitat, s’haja convertit en el lloc on fan les paelles més “independents” de tota la província de València. “Va començar amb La Habitación Roja, i a partir d’ahí han vingut moltíssims grups a tastar la nostra paella, moltes vegades no coneixem de qui es tracta, però sabem que són un grup de música perquè aparquen la furgoneta plena d’instruments a la porta”, ens comenta Carmina Crespo, cap de sala del restaurant. 

L’últim grup en acudir, fa només alguns dies, va ser el grup alemany Ray Collins Hot Club, el qual va trobar el restaurant gràcies a Juan Diego, guitarrista dels A-Phonics i codirector del Surforama. El natural de Picassent ha sigut un dels que més grups han dut fins a l’Alter, alguns internacionals com Nokie Edwards, guitarrista de The Ventures o Deke Dickerson, altres més locals com el membre de Los Coronas Fernando Pardo, que juntament amb Marta Ruiz forma la banda Sex Musem. Els altres responsables del fenomen “paella en l’Alter” han sigut els membres de La Habitación Roja i Quique Medina, promotor, codirector del Deleste i DirCom d’Espai Rambleta, que acompanya sempre que pot en les paelles de l’Alter les bandes que visiten València. 

Banda de música 'Sidonie'

Perquè una cosa mai falla en la nostra cultura gastronòmica, tots els valencians tenim els nostres llocs favorits per a dur les visites de fora a menjar una bona paella. I tots hem hagut de recomanar llocs a amics i coneguts que ens han telefonat un dissabte amb la pregunta del milió “Vicent, demà volem dinar a València, on ens recomanes que anem a menjar paella?”. I així amb el boca-orella els valencians enviem turistes, coneguts i familiars als restaurants que més ens agraden de la ciutat o les rodalies. 

De fet, ha sigut gràcies a les recomanacions de músics, promotors i clients del restaurant, que la música independent ha fet de l’Alter el seu lloc de peregrinació a València. On les paelles cuinades per José Sanchis amb llenya de taronger i seguint la recepta més “purista” fil per randa s’han convertit en la millor gasolina perquè bandes com Sidonie, Nudozurdo, Lost Tapes, Bigott, Euro Trash Girl i, per descomptat, La Habitación Roja, hagen convertit este restaurant familiar en un must de les paelles. De fet, una de les coses que més els agrada, especialment a les bandes que vénen de fora, és precisament entrar a la cuina i comprovar com es cuina una paella a llenya, ens assegurava Crespo. 

Una altra cosa més complicada de confirmar és que la paella siga decisiva per a les actuacions dels grups. Jo crec que és una bona ajuda, perquè si dines bona cosa de paella pots passar tot el dia sense sopar, la qual cosa és molt convenient si tenim en compte que els concerts moltes vegades arranquen entre les 8 i les 10 de la nit, i cal estar un temps prudencial abans preparat per a l’actuació. Molts valencians aprofiten el diumenge per sopar ensalada o fruita, no perquè estiguen a dieta, sinó perquè no els cap res contundent al cos després de la paella dominical, que t’aporta l’energia suficient per a passar tota la jornada. 

El que sí que es pot confirmar és que la paella agrada molt als grups que visiten València, principalment perquè tots repetixen. Però també perquè qualsevol paella cuinada a llenya, amb productes frescos i amb gust com la de l’Alter, li pega mil voltes a totes les pseudopaelles que han tastat amb anterioritat a Madrid, Londres o Berlín. Així que no crec que falte molt perquè algun grup de rock independent espavilat li dedique una cançó a les bondats del nostre plat més estimat.

Famosa es va fer la visita de George Clooney a la Lambrusqueria, coneguda és la devoció de jugadors de futbol i entrenadors per Aragón 58, La Principal o el Kailuze (propietat d’Unai Emery), i molts altres locals lluïxen a les seues parets fotos amb famosos de tota condició. Però més desconeguda era la passió que desperta entre els músics nacionals el restaurant l’Alter de Picassent, que s’ha convertit en visita obligada als prolegòmens de concerts més “independents” que se celebren a la nostra ciutat. 


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email