GRUPO PLAZA

Enguany hi formaran part un total de 31 representacions

La Trobada de Teatre Jove celebra una dècada de vida

19/04/2023 - 

VALÈNCIA. Projecte Inestable i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) organitzen la 10a Trobada de Teatre Jove, un esdeveniment que, en aquesta desena edició, es concreta en un total de 31 representacions, l’assistència de 59 centres de Secundària, 70 tallers didàctics, 14 dinàmiques grupals i en la participació de més de 30 professionals de les arts escèniques.

Com des de fa deu anys, quan arriba la primavera arriba la Trobada de Teatre Jove amb el seu esperit de celebració i la seua força educativa. Enguany comença a València el 24 d’abril, i fins al 12 de maig, que conclou a Alacant, permetrà a més de 1500 joves de la Comunitat Valenciana celebrar l’educació artística gaudint del teatre. “Per a nosaltres és un repte i alhora una satisfacció  arribar a aquesta desena edició i fer-ho en un excel·lent moment del teatre en l’educació a la Comunitat Valenciana, entre altres coses, per la implantació de l’optativa “Laboratori d’Arts Escèniques” a 1r d’ESO”, afirma la coordinació del projecte, que està formada per Maribel Bayona, Marc Escrig, Ernesto Martín i Rafa Palomares.

La Trobada de Teatre Jove continua des del seu origen tenint com a objectiu permetre la trobada d’alumnes i docents que gaudeixen del teatre i es formen mitjançant les arts escèniques en el sentit més ampli (dansa, música, plàstica, teatre, expressió corporal). Aquest esdeveniment els permet exhibir les seues creacions, formar-se en tallers amb professionals de les arts escèniques i la pedagogia, així com conéixer i conviure amb altres persones que viuen el teatre en l’educació secundària, els casals joves o qualsevol associació juvenil. 

L'estructura de cadascuna de les catorze jornades de l'edició d'enguany serà sempre la mateixa: l'activitat comença a les 10h amb l'exhibició de dues o tres creacions protagonitzades per grups de joves dels centres davant altres joves que assisteixen com a públic. Posteriorment, entre 11:30h i 12h s'atura l'activitat per esmorzar i organitzar els assistents en cinc grups heterogenis. Cadascun d'aquests grups fan un taller didàctic impartit per un o una professional de les arts escèniques entre les 12:00 i les 14:00h. Després, arriba el moment de dinar ràpidament, perquè a les 14:30h s'inicia la dinàmica final d'acomiadament, en la qual tots els joves participen conjuntament. Cal destacar que, aproximadament, tots els dies al voltant de 110 joves gaudeixen d'aquest programa. "Este programa d'activitats continua comptant amb professionals que ja ens han acompanyat en les edicions passades, ja que són especialistes amb una línia didàctica de les arts escèniques que ens interessa i que s'ajusta perfectament a la Trobada: Antoni Navarro, Fanfi García, Improvivencia, Arantxa Pastor o Arantxa Domínguez són bons exemples, entre d'altres", apunten els coordinadors.

La primera de les seus serà València, entre el 24 i el 28  d’abril. Com sempre, el lloc de trobada és Espai Inestable i allí es mostraran els treballs dels següents centres educatius: IES Sedaví, IES Hoya de Buñol, IES José María Parra d’Alzira, IES Faustí Barberà d’Alaquàs, IES Josep de Ribera de Xàtiva, els de València capital, IES nº26, IES Conselleria, IES Ramon Llull, IES Benicalap, també l’Escola de Teatre Tarumba d’Alzira i les escoles concertades Les Carolines de Picassent, el Col·legi La Mare de l’Olivar II d’Alaquàs i Colegio Escolapios de València capital.

La segona serà Castelló, enguany de nou al Teatre Raval, entre el 2 i el 5 de maig. Els centres que mostren els seus treballs escènics seran: l’IES Llombai de Borriana, l’IES Llop i Broch de Vila-real, l’IES Violant de Casalduch de Benicàssim i els de la mateixa capital de la Plana IES Sos Baynat i IES Bovalar.

I aquesta edició es tancarà a la ciutat d’Alacant, en concret al Centre Cultural Las Cigarreras entre el 8 i el 12 de maig. Els centres educatius que mostraran les seues obres seran: els centres públics IES Santa Pola, IES Las Fuentes de Villena, IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig, IES Misteri d’Elx d’Elx, i de la capital alacantina, IES 8 de Marzo,  IES Cap de l’Horta i Centro 14; i els centres concertats Colegio Agustinos d’Alacant i el Col·legi Nuestra Señora del Carmen d’Elx.

“El nostre agraïment als espais d’exhibició és profund, ja que cedeixen les seues instal·lacions i bona part dels seus recursos al nostre projecte i, per tant, al desenvolupament artístic de la joventut valenciana, un dels esperits de la nostra trobada.”, reconeix la coordinació del projecte.

La 10a Trobada de Teatre Jove està financiada per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el seu Carnet Jove, institució que ha permés des de la cinquena edició fer arribar aquesta iniciativa, originària de Projecte Inestable, a les ciutats de Castelló i Alacant. Ara bé, aquest projecte no seria possible sense la participació i la col·laboració  d’altres institucions compromeses amb el teatre, l’educació i la joventut com Teatre de Caixó de Castelló, Proyectos Teentheatre d’Alacant, Màster en Teater Aplicat (UV), el CEFIRE Artisticoexpressiu, AVEC Teatre, la Regidoria de Cultura d’Alacant, CCOO de Comarques del Nord, la Federació d’Ensenyament de CCOO del PV, l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i Les Aules Espai Cultural Obert. “El recolzament d’institucions tan importants com aquestes ens corroboren que la funció social del nostre projecte és inqüestionable”, asseguren els coordinadors.

A més a més, les tres setmanes de la Trobada es complementen amb jornades de formació en didàctica de les arts escèniques per a docents els dissabtes 1 d’abril a València, el 6 de maig a Castelló i el 13 de maig a Alacant; que també són punt de trobada i d’aprenentatge per a la massa de professors i professores més compromeses amb les arts del sistema educatiu valencià. Aquestes jornades estan organitzades i finançades pel CEFIRE Artisticoexpressiu.

Per tant, el projecte Trobada de Teatre Jove continua amb la seua necessitat d'oferir experiències teatrals als adolescents i als joves que es consoliden com a font de coneixement i enriquiment personal i que servisquen com a vehicle d'aproximació a les arts escèniques per a consolidar la formació de nous espectadors i, en sentit més ample, de nous usuaris de la cultura. I ho fan enguany celebrant la seua 10a edició durant catorze jornades arreu del País Valencià. 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme