GRUPO PLAZA

i el nomena al compositor mexicà Director Honorífic de la seua banda simfònica 

La Unió Musical de Torrent cel·lebra el seu 50 aniversari homenatjeant a Arturo Márquez

Serà durant el Concert Extraordinari de Santa Cecilia que tindrà lloc el dissabte 26 de novembre i que comptarà amb la participació del trompetista veneçolà Pacho Flores

24/11/2022 - 

VALÈNCIA. La Unió Musical de Torrent ha volgut que l'any del seu 50 aniversari el Concert Extraordinari de Santa Cecilia siga més extraordinari que mai. I per això ha decidit homenatjar a un dels compositors actuals de música de banda més rellevants, el mexicà Arturo Márquez, a qui estarà dedicat íntegrament el concert i que, a més, serà nomenat Director Honorífic de la formació.

El concert, que se celebrarà el dissabte 26 de novembre a les 18.30 hores en l'Auditori Vicent Torrent, comptarà a més amb un altre convidat d'excepció: el reconegut solista veneçolà Pacho Flores. El trompetista internacional interpretarà algunes de les obres seleccionades per Frank de Vuyst per al concert, entre elles el Concierto de Otoño, dedicat per Arturo Márquez a Pacho Flores. Aquesta obra va ser un encàrrec compartit de les orquestres Nacional de Mèxic, Simfònica de Tucson, Orquestra del Centre d'Arts Escèniques d'Hyogo (el Japó) i l'Oviedo Filarmonía.

Com explica el director de la banda de la Unió, Frank de Vuyst “Arturo Márquez és conegut a tot el món, gràcies al seu Danzón nº2, una obra que s'ha guanyat un lloc en la memòria col·lectiva, no sols de músics sinó també del públic en general. El concert vol ser un homenatge al compositor, en gratitud a l'alegria que ens dóna la seua música a l'hora de tocar-la, tant a qui ho toca com a qui ho escolta. A més, volem mostrar també al públic que Arturo Márquez és molt més que el seu segon danzón… Oferirem un programa molt complet amb obres de diversos estils, totes del mateix autor”. I destaca la rellevància del compositor més enllà del context bandístic, en el repertori universal: “Márquez ha aconseguit entrar en aquest selecte club de compositors que és reconegut per absolutament tothom. La gran majoria de les seues obres no són originals per a banda simfònica, però sí que es presten com a anell al dit al nostre mitjà bandístic. Això és el que volem demostrar amb aquest concert”.

Per al president de la Unió Musical de Torrent, José Plaza, “si considerem que el Concert de Santa Cecilia és el més important de l'any i enguany celebrem el nostre 50 Aniversari podem dir que potser aquest és un dels més importants de la història de la UMT, si no el que més. Ho afrontem amb molta il·lusió ja que s'ha treballat molt per a aconseguir aquest concert de projecció internacional i segur que serà un gran èxit de crítica i públic”. A més el màxim representant de l'entitat reitera a músics, socis, simpatitzants de la UMT i aficionats a la música que “la UMT continua creixent musical i socialment amb l'objectiu de situar-nos entre les Societats Musicals més importants i referents de la Comunitat Valenciana”.

Programa

El programa s'iniciarà amb el Danzón nº1 al qual seguirà Marchas de Duelo e Ira i l'esmentat Concierto de Otoño. El concert prosseguirà amb el Danzón núm. 8 i la Conga del Fuego nuevo i, per a finalitzar, el famós Danzón núm. 2. Sens dubte un repertori que encantarà al públic, que podrà gaudir d'una música que s'arrela en la tradició i gèneres musicals populars mexicans.

Fins al dia 26 músics i director treballen amb gran entusiasme perquè “tots són molt conscients de què es tracta d'un concert molt especial, amb uns convidats de luxe. És música molt agradable per a assajar (alhora que exigent), i estem treballant molt perquè el públic el puga gaudir a l'igual com nosaltres preparant-lo”, explica Frank de Vuyst. A més, per a conèixer millor a Arturo Márquez, la Unió ha organitzat una trobada el dijous 24 a les 19 hores en el local social en el qual de Vuyst entrevistarà el compositor mexicà, qui parlarà de les obres seleccionades per al concert a més de repassar la seua trajectòria professional i personal.

El concert de Santa Cecilia servirà, a més, i com és tradicional, per a donar la benvinguda als nous músics que s'incorporen a la seua banda simfònica i que són María Carrero Quintana, Carmen Furió Gómez i Guillem Puig Baviera (clarinets), Claudia Tur León (contrabaix), Quique Aleixos Zuriaga i Mateo Viso Braulio (tubes), Julia Bermell Castillo (trompa),  Guillermo Viso Braulio (trompeta), Juan Carrero Quintana i Celia Pardo Cuadros (oboés), Ana Aleixos Costa (flauta) i Pedro José Viso Roger (saxo).

XLVI Setmana Musical des del 12 de novembre

El concert de Santa Cecilia posarà punt final a la XLVI Setmana Cultural de la Unió que inclou multitud d'activitats a càrrec de les diferents agrupacions i que va començar dissabte passat 12 de novembre amb un concert en el qual l'Ajuntament de Torrent i la UMT van rendir un homenatge a un il·lustre “Torrentí que fa banda”, el membre i amic de la Unió José Ribera Tordera “Penya”, mort recentment.

Des d’aleshores i fins al dia 26 s'han programat actuacions de totes les seccions musicals de l'entitat així com d'algunes més que s'han creat especialment per a aquest gran aniversari. Així, es podrà escoltar a la banda juvenil, banda sènior, una selecció de rapsodes, joves solistes, la formació Low Brass, grups de cambra, jove orquestra, coral polifònica, ensembles, big band, etc.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme