El projecte es posarà en marxa al mes de setembre i, de moment, s’han sumat 87 establiments
VALÈNCIA. El tancament de la majoria de comerços durant el confinament ha posat en relleu la importància de la venda per Internet. Una realitat a la qual el comerç local d'Alzira vol sumar-se amb la posada en marxa del web alziraescomercio.com, una plataforma de venda en línia. De moment, ja s'han adherit 87 establiments de la ciutat i, encara que aquesta iniciativa es posarà en marxa al mes de setembre, els comerciants que hi participen ja han començat les jornades de formació.
Durantels tres primers mesos, el consistori serà l'encarregat de cobrir les despeses derivades d'aquest projecte, per a la qual cosa es preveu una inversió inicial de quasi 40.000 euros. Aquest pressupost inclou les despeses del servidor web,del màrqueting i de la logística necessària per al repartiment de les comandes. La distribució es realitzarà amb dues motos elèctriques i tindrà un radi d'acció de huit kilòmetres a la redona. Així doncs, podrà arribar no sols alsv eïns d'Alzira, sinó també d'altres localitats properes com ara Carcaixent, Guadassuar, Algemesí o Favara.
Segons l'ajuntament, aquest projecte ha tirat endavant després d'una consulta als comerciants de la ciutat i compta també amb el suport del Consell Assessor de Comerç. El servei de distribució estarà disponible dilluns a dijous, d'11 a 15 hores i de 18 a 20 hores i s'ampliarà fins a les 21 hores els divendres i els dissabtes "per afavorir les vendes d'hostaleria", explica l'alcaldede la localitat, Diego Gómez. En total, oferirà un servei de 38 hores setmanals i comptarà amb un magatzem cedit pel consistori.
Davant els dubtes d'alguns comerços respecte del tipus de comerç que es pot sumar a la iniciativa, l'alcalde ha expressat que està obert a qualsevol establiment d'Alzira i que en cas que no siga possible transportar algunes comandes en els vehicles disponibles per la seua mida, s'estudiarà la possibilitat d'utilitzar altres de majors dimensions. El servei de logística lligat a aquesta plataforma també preveu la distribució en l'àmbit nacional, en aquest cas però, el consistori no es faria càrrec de les despeses i hauria de ser l'establiment o el client qui ho fera.
Unavegada finalitze aquest "període de prova" de tres mesos, el consistori valorarà quin ha estat el funcionament de la plataforma i reduirà el finançament a 25.000 euros. Així doncs, possiblement seran els comerços qui hagen de fer-se càrrec econòmicament de les despeses de manteniment i màrqueting. "Segons hem valorat, el cost serà de menys de cinquanta euros al mes per a cada establiment", assegura Gómez.
De fet, la qüestió del manteniment econòmic a partir del tercer mes "ha despertat algunes reticències entre els comerciants", segons ha admés Gómez. "Encara hem d'estudiar aquesta decisió d'acord amb el funcionament durant aquest primer trimestre, és possible que les despeses de cada comerç estiguen lligades al seu volum de vendes", afirma.
Tot i que l'existència d'un "Marketplace" local és una reivindicació històrica del Consell Assessor de Comerç, aquesta la crisi sanitària derivadade la Covid-19 ha evidenciat la urgència que el xicotet comerç s'adapte als nous canals de venda. "És una situació que ha vingut per aquedar-se", assegura l'alcalde.
"La venda en línia està creixent de manera exponencial, les maneres de comprar han canviat i els canals de venda s'han transformat, però el xicotet comerç continua sent essencial per a l'economia local i per a mantenir viva la nostra ciutat", assenyala Gómez. "Trobar l'equilibri entre les vendes digitals i les vendes físiques pot ser el camí per a reforçar la permanència dels nostres comerços, que són essencials per a l'economia local i per a la vida de la ciutat", apunta.