Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

GRUPO PLAZA

especialitzada en l’estudi de la cultura ibèrica i les seues ceràmiques

L’arqueòloga Carmen Aranegui guanya el Premi Lluís Guarner 2019

10/12/2019 - 

VALÈNCIA. El Patronat Lluís Guarner, presidit per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha acordat concedir per unanimitat el seu premi anual a l’arqueòloga Carmen Aranegui pels seus mèrits professionals en l’àmbit de l’arqueologia i per la seua trajectòria en la investigació històrica. El seu treball ha contribuït al coneixement de la nostra història, i ha permés impulsar el prestigi i la igualtat social de les dones en el camp de la ciència”.

Carmen Aranegui Gascó (València, 1945) va obtindre la càtedra d’Arqueologia de la Universitat de València en 1986 i actualment és catedràtica emèrita d’aquesta universitat.

Està especialitzada en l’estudi de la cultura ibèrica i les seues ceràmiques, i s’interessa pels canvis culturals que motiven les diferents cultures, tant durant l’Edat de Ferro (900-100 aC) com a través dels contactes amb Roma, principalment, a través de les excavacions del Grau Vell i del Fòrum de Sagunt, del Penyal d’Ifac (Calp), del litoral de nia i de la necròpolis de Cabezo Lucero (Guardamar del Segura). Aranegui va descobrir la importància de l’elaboració i comerç del vi en l’àrea romanovalenciana i, en particular, a Saguntum.

És autora d’un centenar d’articles en prestigioses revistes com Bienes culturales: revista del Instituto de Patrimonio Histórico Español, Anales de prehistoria y arqueología, Saguntum o Revista de estudios ibéricos. També ha comissariat exposicions com Los Iberos. Príncipes de Occidente (1997-1998) que es va presentar al Gran Palais de París, a Bonn i Barcelona, i Argantonio, Rey de Tartessos (2000) editada a Sevilla (Fundació el Monte) i Alacant (MARQ). També és autora de llibres com Sagunto. Oppidum, emporio y municipio romano (2004), Lixus. Del mito a la historia (2012) i La dama de Elche. Dónde, cuándo y por qué (2018).

En 2016, va rebre la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural i en 2018 la Medalla de Plata de la ciutat de Sagunt.

El premi s’entregarà a la primavera en un acte acadèmic a la Biblioteca Valenciana. El Patronat Lluís Guarner concedeix cada any un premi que porta el seu nom i que està dotat amb 15.025,30 € la finalitat del qual és reconéixer la creació i traducció literàries en el camp de les humanitats, i aquest pot recaure en autors amb especials vincles amb el nostre territori.

L’escriptor valencià Lluís Guarner va instituir com a hereva dels seus béns, a benefici d’inventari, la Generalitat Valenciana, la qual ha de destinar el producte d’aquests béns a l’establiment d’un premi, pensió o beca de finalitat cultural que ha de portar el nom de ‘Lluís Guarner’.

Per a realitzar les voluntats de l’escriptor, es va crear un patronat que aprova les bases i realitza la convocatòria del premi, a més de vetlar per les iniciatives que preserven i difonguen l’obra de Lluís Guarner Pérez.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email