S’han programat nou propostes de teatre de text,noves dramatúrgies, titelles, música i poesia
VALÈNCIA. Espanya és el segon país del món amb més desapareguts, un total de 14.226 homes i dones que romanen en fosses comunes. Per a reflexionar sobre la memòria històrica, la tercera edició del Festival Polinyà Íntim, programat els pròxims 5 i 6 d’octubre en el municipi de la Ribera Baixa Polinyà del Xúquer, ha dedicat la seua programació al record, ja siga en la seua forma política, històrica, emocional, personal o col·lectiva.
Les cases i els jardins del poble acullen un total de nou companyies que oferiran un cap de setmana multidisciplinari.
L’oferta cultural arranca el dissabte 5 d’octubre, amb una proposta per a tots els públics que tindrà nombroses representacions al llarg de la vesprada i també el diumenge, 6 d’octubre. Territorio Violeta (Madrid) s’instal·la en les Escoles Velles el seu diminut teatre sobre rodes Clavileño e hijo: El 7D. Els espectadors accediran a una caravana on podran assistir a la vida i les relacions d’un clan una miqueta disfuncional.
Iaios també és una proposta per a totes les edats, però especialment per a les persones majors. El titellaire Edu Borja (València) representarà el dissabte en la Llar del Jubilat, un espectacle de marionetes protagonitzat pels avis d’una residència, on prevalen l’humor, la tendresa i les ganes de viure.
Un dels grans homes del nostre teatre, Paco Zarzoso, visita Polinyà per primera vegada, i ho fa per partida doble amb el seu fill, Marcos Sproston. El dissabte, a la casa de Presen i Jesús es posa en escena Las mañas, de Las Mañas Teatro (València), un espectacle sobre tres germanes ja majors i solteres, que mai han eixit del seu poble, ara abandonat. Aquesta reflexió sobre l’Espanya buida va ser guardonada al darrer festival Cabanyal Íntim amb el Premi Íntim 2019, amb suport de l’SGAE.
El tàndem fa doblet el dissabte en La Pelaora de Palau amb l’obra Piedra y encrucijada, de la Companyia Hongaresa de Teatre (Port de Sagunt), on Zarzoso s’interpreta a si mateix en una obra que planteja a l’espectador un joc metateatral entre la realitat i la ficció..
La guinda a la programació del dissabte la posaran Presen i Néstor (Polinyà/Algemesí) amb el seu espectacle musical en castellà, valencià i portugués Cançoner Atlàntic en el jardí de Xelo i Toni. El seu repertori farà parades en diferents països banyats per l’Atlàntic. La parella ha nodrit el seu repertori de cançons d’ultramar d’entre altres, Marta Gómez, Silvio Rodríguez, Dulce Pontes, Caetano Veloso i Carlos Gardel.
El diumenge es detallen dos relats biogràfics colpidors. D’una banda, La entrega, del Col·lectiu La Santa (Barcelona) ens relata a la casa d’Amparín la Rogera, una història de superació que l’autora i directora Arantzazu Ruiz dedica als seus iaios.
La intensa (València), d’altra banda, s’instal·larà en el Casino de Polinyà per a escenificar la comèdia Shhhh!, on Marián Villaescusa bolca en clau d’humor la seua pròpia batalla contra el càncer i el mutisme, els eufemismes i els temors que envolten la malaltia. El muntatge va guanyar el premi SGAE – Russafa Escènica en la passada edició del festival.
La proposta d'Ángela Bermúdez (València) Yo no puedo olvidarla està programada a casa Vicenta i és un exercici de rescat dels relats que li contaven les seues àvies de l'oblit.