GRUPO PLAZA

tradició musical

Les tamborades d'Alzira i l'Alcora ja són Patrimoni Immaterial de la Humanitat

29/11/2018 - 

VALÈNCIA. Les tamborades, repics rituals perllongats i acompassats de milers de tambors que redoblen repetidament -entre elles les que se celebren a Alzira i l'Alcora- han sigut declarades, aquest dijous, 29 de novembre, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, segons ha informat la UNESCO.

Després de conèixer la notícia, l'Ajuntament d'Alzira ha expressat la seua satisfacció: "Després de dues hores d'espera, la Tamborada és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat", exclama en Twitter, al mateix temps que informa que aquesta vesprada, entre les sis i les vuit de la vesprada, sonaran els tambors i els bombos en la plaça del Carbó.

La inscripció de les tamborades en la llista reuneix llocs que ocupen una gran part de la geografia espanyola de nord a sud i que comparteixen un idioma comú, a través de l'organització de rituals grupales de tambors i bombos. Les diferents comunitats i grups s'associen en el Consorci Nacional dels Pobles del Tambor i el Bombo d'Espanya.

Es donen tant de dia com de nit, en nombrosos espais públics de pobles i ciutats i contribueixen a crear un ambient "sonor, fascinant i carregat d'emoció, que suscita en les comunitats sentiments d'identitat i comunió col·lectives".

La fabricació dels instruments, així com de les indumentàries dels participants, propicien el desenvolupament d'una rica artesania local en la qual exerceixen un paper important les famílies en general, i més concretament les dones.

A més, la celebració de menjars en comú en els espais públics "consolida els llaços de convivència entre els membres de les comunitats que preparen, al llarg de tot l'any, aquestes festivitats rituals".

Els membres més experimentats dels grups de tamborilers s'encarreguen de transmetre les pràctiques i coneixements corresponents als més joves, comunicant-los un fort sentiment de pertinença al grup.

Finalment, la UNESCO subratlla que la seua transmissió intergeneracional també s'efectua mitjançant l'organització de tamborades nacionals i infantils, de concursos diversos i de tallers d'aprenentatge del repic o de confecció.

En la proposta Tamboradas. Rituales de toques de tambor es troben 17 localitats i un total de 200.000 persones, pertanyents a 5 comunitats autònomes: Baena (Andalusia); Albalate del Arzobispo, Alcañiz, Alcorisa, Andorra, Calanda, Híjar, Puebla de Híjar, Samper de Calanda, Urrea de Gaén (Aragó); Agramón, Hellín i Tobarra (Castella-la Manxa); Moratalla i Mula (La Regió de Múrcia), junt a Alzira i l'Alcora.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas