VALÈNCIA. Estos dies estem veient sovint, a través de les xarxes socials, imatges sorprenents de fauna en llocs insòlits, i com, a causa de l'absència de persones per les mesures de confinament, s'està afavorint la proliferació d'espècies.
Des del departament de Medi Ambient expliquen que esta situació és la que caldria haver esperat respecte al corriol camanegre a Sueca, un ocell protegit que sol ser vist corrent prop de la mar a la recerca d'aliment en aquelles zones amb suficient qualitat ambiental. A Sueca tenim la sort de comptar amb algunes parelles.
Estes poblacions haurien d'haver augmentat en el municipi però, desgraciadament, segons els censos duts a terme per l'organització SEO-Birdlife, enguany a Sueca hi ha hagut una disminució de parelles criant.
Una de les causes principals és la contínua presència de persones amb gossos passejant per damunt de les dunes, “les quals constitueixen un espai natural protegit en el qual els ocells nidifiquen en el sòl; pel que, només l'acte de passejar per elles, interfereix en la seua reproducció. Atés que els nius estan camuflats en l'arena, resulta molt difícil veure'ls i molt fàcil calcigar-los. Si a més passegen els gossos per les dunes, i solen anar solts, la situació és més greu, ja que poden trobar els nius atrets per l'olor dels pollets o els ous. Per això, volem recordar que està prohibit passejar per les dunes, en tractar-se d'espais protegits en els quals habita fauna. Hauríem de ser més solidaris respecte a estes espècies i protegir-les. Estos passejos en els quals s'envaeixen llocs protegits, a més de ser insolidaris, constitueixen una doble infracció, no sols contra les espècies protegides i el seu entorn, sinó també contra les normes sanitàries en relació al confinament pel COVID-19”, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Carmen Pérez.
La presència de gossos, tant solts com lligats, en l'hàbitat d'estes espècies, constitueix una greu alteració per a la fauna, ja que posen en perill a les cries en trencar o menjar-se els nius enterrats en l'arena.
“Hem de buscar zones per a les nostres mascotes lluny dels espais protegits de les dunes, on no causen perjudicis. Per això, preguem la col·laboració de tots per a afavorir una de les poques coses positives que ens està aportant este confinament, com hauria de ser la recuperació de les poblacions de fauna amenaçada”, ha assenyalat Carmen Pérez.