GRUPO PLAZA

espai inestable

‘Mi Federico’ repassa la vida de Lorca a partir dels seus amants i textos

27/02/2023 - 

VALÈNCIA. Espai Inestable acull, el 28 de febrer i l'1 de març, l’estrena absoluta de Mi Federico, de la companyia valenciana L'Últim Toc Teatre. Un text escrit per Carles Montoliu i Emili Chaqués, dirigit pel guardonat amb un Premi Max Joan Miquel Reig i interpretat per Chaqués. L’actor valencià farà tres funcions diàries (dues al matí en Inestables per l’educació i una a la vesprada oberta per al públic general a les 20h dimarts i dimecres). 

D'acord amb els autors, l'obra pretén mostrar-nos al Lorca més humà i personal, com definia Vicente Aleixandre, “amb el màxim de potenciació de presència humana”. És per això, com explica Carles Montoliu, que trobem al Lorca ‘sandunguero’, cascaveller i “als mil Federicos perduts en la golfa del temps” perquè és un personatge tan polièdric que la seua personalitat és directament proporcional a la qualitat de la seua literatura.

Tot està preparat, el públic està a punt d'arribar, Federico García Lorca necessita apedaçar els forats de bala de la seua jaqueta, però no aconsegueix sargir-los a temps. I, a més, el lloc està tan fosc que no veu res. Està nerviós perquè vol, com a bon amfitrió, que tot isca bé en la nit que parlarà l’ombrívol, silenciós i secret, perquè com diu ell “hi ha gent que creu que, quan morim, callem”. Però no. Aquesta nit es rebel·la i insisteix: “Ja que no tinc una tomba, deixeu-me un escenari per a explicar-lo tot”.

Emili Chaqués, coautor i protagonista de la peça, exposa que l'obra és una finestra a la llibertat i a l'amor lliure per tot el que revela Federico a partir de la seua literatura i, sobretot, un al·legat a la Memòria Històrica “perquè la història la van escriure els vencedors i els ossos tenen molt a explicar-nos”. Insisteix que “van voler esborrar el rastre de tots i de tot” però amb aquesta obra vam demostrar que “encara que van assassinar a Lorca, ell continua més viu que mai”.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas