Música y ópera

música en valencià

Vicent Andrés Estellés, gran protagonista dels 19º Premis Ovidi

  • Foto: ÀLEX OLTRA/AJUNTAMENT DE GANDIA
Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

VALÈNCIA. El poeta valencià Vicent Andrés Estellés serà el  gran protagonista de la gala de lliurament dels XIX Premis Ovidi en l’any del seu centenari, amb actuacions en directe que recordaran la seua obra, un premi extraordinari a la millor musicació i la presència de la filla de l’autor, Carmina Andrés.

En aquesta XIX edició, la directiva del COM –Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià– ha acordat concedir el Premi a la Trajectòria Artística al mític grup de música tradicional l'Ham de Foc, mentre que el Premi Suport a la Música en Valencià se li atorgarà a Germà Alcayde, creador del portal musicaenvalencia.es.

La  gala d’entrega dels guardons se celebrarà el diumenge 10 de novembre a les 19 hores al Teatre Serrano de Gandia, gràcies al suport de l'Ajuntament de Gandia. Enguany s’ha tornat a batre el rècord de treballs valorats pel jurat de la XIX convocatòria dels Premis Ovidi, amb 267 publicacions de música en valencià entre LP, EP i Singles, és a dir, un 29% més que en 2023.

Estellés, el gran protagonista

El poeta valencià Vicent Andrés Estellés serà el gran protagonista de la gala de lliurament dels Premis Ovidi. La gala serà presentada per l’actriu Marina Alegre qui enguany ha estrenat la seua versió teatral de Coral romput, el poema monumental del poeta de Burjassot amb més d’un miler de versos alexandrins. El COM ha creat per aquesta edició un premi extraordinari a la millor musicació d’un poema d’Estellés -només en el darrer any se n’han fet prop de 80 musicacions-. El premi el lliurarà la seua filla Carmina Andrés Lorente.  

La seua obra també estarà present en les actuacions de l'artista de Vinaròs Esther amb el seu grup i en el cartell anunciador dels Premis Ovidi 2024, dissenyat per Cèsar Amiguet i basat en l’obra Coral romput (2005) de l’artista alcoià Antoni Miró (1944), molt amic d’Ovidi Montllor.

Guardons honorífics

L'Ham de Foc rebrà en Gandia el Premi a la Trajectòria Artística després d'una carrera que va iniciar-se en 1998 i en la qual publicaren tres discos. El grup de música tradicional (encara que difícil de classificar amb una etiqueta concreta), el va encapçalar dos músics molt coneguts a l'escena valenciana: Efrén López i Mara Aranda. Al llarg dels nou anys de la seua trajectòria, enregistraren tres discos d'estudi cantant principalment en valencià, amb un estil influït per la música medieval i d'arrel popular, així com per influències de la Mediterrània oriental, música grega, turca i àrab, però també andalusina, occitana i sefardita.

Per la seua banda, Germà Alcayde ha sigut reconegut pel COM amb el Premi Suport a la Música en Valencià, després de portar a terme un treball titànic al capdavant del portal musicaenvalencia.es, que a més a més comptava amb l'altaveu de xarxes socials com X, Instagram, Facebook i Tiktok, per a  informar a milers de seguidors de la música feta en la nostra llengua. Alcayde va començar fa prop de tretze anys difonent l'actualitat de la música en català al País Valencià de manera desinteressada, fins a convertir-se en el portal de referència per a grups i públic.

Recibe toda la actualidad
Valencia Plaza

Recibe toda la actualidad de Valencia Plaza en tu correo

Kokotxas, una panorámica de nuestro periodismo musical
El Palau de la Música aprueba los primeros presupuestos marcados por La Mostra