GRUPO PLAZA

una proposta de La SubTerránea

'Persona', teatre col·lectiu per a reivindicar la diversitat

20/05/2023 - 

VALÈNCIA. Un procés creatiu, intergeneracional i de recerca sobre com crear des de la diversitat i per a la diversitat. Tot això és Persona, la nova proposta escènica de la companyia de teatre La SubTerránea, que en aquesta ocasió presenta una obra creada per 12 persones de diferents col·lectius socials, amb les quals han treballat durant sis mesos fins a conformar un espectacle que persegueix reivindicar la diversitat. La seua estrena serà el dissabte 20 de maig, a les 20 hores, al TAC de Catarroja i després arribarà al Teatre Rialto de València, on s'oferirà una funció diària de l'1 al 4 de juny. Persones migrants, sordes, majors, LGTBI, actrius professionals... A més, amb edats compreses des dels 27 fins als 85 anys. Aquest particular elenc resulta d'un taller inicial que va tenir lloc al gener d'enguany i que va permetre a Ester Medrano i Lucía Sáez, fundadores de La SubTerránea, seleccionar intèrprets i investigar com fer teatre amb un grup tan heterogeni.

"No buscàvem significar les circumstàncies de cada col·lectiu, sinó generar un espai de trobada en el qual tothom poguera expressar-se amb llibertat, crear des de l'emoció, viure el present i gaudir del fet escènic sense més ni més. De manera natural, el resultat de treballar amb persones tan diverses és una obra que, al seu torn, apel·la a públics molt diversos i no es queda en la representació, sinó que promou la transformació social", expliquen des de la companyia La SubTerránea.

Així mateix, Persona ha comptat amb actors i actrius juntament amb altres artistes, de manera que les persones participants en aquest projecte escènic han estat acompanyades per professionals que, paral·lelament, han aprés una metodologia creativa fora d’allò convencional i han adquirit eines per a treballar amb col·lectius específics. "El procés s'enriqueix en dues direccions", matisen Ester Medrano i Lucía Sáez. D'altra banda, la diversitat que caracteritza a l'elenc de "Persona" ha comportat treballar l'accessibilitat durant tot el procés creatiu. Continuant amb les paraules de les fundadores de La SubTerránea: "Hem tingut subtitulació simultània en cada sessió d'assaig i hem acabat integrant la llengua de signes en el muntatge, com a part natural de l'escena. A més, l'espectacle comptarà amb subtítols".

Persona s'estrenarà al TAC de Catarroja el dissabte 20 de maig, a les 20 hores. Dues setmanes més tard, arribarà al Teatre Rialto de València, on s'oferirà una funció diària de l'1 al 4 de juny. "Arribar fins ací no hauria estat possible sense els suports que hem rebut", afirmen Ester Medrano i Lucía Sáez. En concret, aquest projecte ha estat un dels seleccionats per Art for Change de Fundació La Caixa, una convocatòria de caràcter estatal que impulsa iniciatives artístiques en les quals participen col·lectius "vulnerables". Així mateix, s'emmarca dins de Graners de creació, un programa de residències per a les arts escèniques promogut des de la Generalitat Valenciana. La SubTerránea a és una companyia de teatre resident a València formada per Ester Medrano i Lucía Sáez que enguany compleixen 10 anys de marxa. Van estrenar el seu primer espectacle juntes ("Pussy Koan") en 2014. Des de llavors, han treballat la creació escènica des d’allò col·lectiu, la recerca, els nous llenguatges i la pedagogia. Entre les seues obres destaquen "Maldito ototño" o "Federico", que van ser finalistes en diferents edicions dels Premis Max. De fet, el seu teatre les ha portat per tota la Comunitat Valenciana i altres regions de l'Estat espanyol.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme