GRUPO PLAZA

VA COM VA    / OPINIÓN

Què votem el 28 de maig?

29/03/2023 - 

Estem a les portes de la dissolució de les Corts i l’inici d’una campanya electoral que desembocarà en una data clau per a definir el futur de la política valenciana, tant a nivell de país com a nivell municipal. Acabem una legislatura molt marcada per elements que ho han determinat tot, com és la pandèmia de la Covid i la invasió d’Ucraïna. I ara ens encarem a unes eleccions on hem de decidir moltes coses però... quines coses decidim el 28M i quines no?

El 28 de maig es vota la composició de les Corts Valencianes, de la qual derivarà un govern de la Generalitat i les polítiques que s’hi impulsaran, i la composició dels plens dels ajuntaments, que decidiran la persona que ocupa l’alcaldia, els equips de govern municipals i les coses que s’impulsaran des d’estos ajuntaments. Açò que acabem d’escriure pareix una obvietat, però veient últimament alguns missatges de determinats partits no està de més recordar-ho.

El 28M es voten les coses importants pel nostre dia a dia. El nostre vot eixe dia decidirà a quin tipus d’escoles portem els nostres fills i filles, si hi ha més professorat per a atendre’ls i si les seues classes tenen ràtios més baixes. Decidirem si la sanitat universal és un dret o un negoci i com volem solucionar els problemes en atenció primària i llistes d’espera. Decidirem si li fem front als problemes de salut mental cada dia més presents. Decidirem si els serveis socials tenen els recursos suficients per a atendre totes les persones que ho necessiten. Decidirem si lluitem contra el canvi climàtic respectant el nostre territori amb un nou model energètic al servei del conjunt de la població i no de les grans empreses que s’estan enriquint amb els preus de la llum. Decidirem si cal augmentar les vivendes públiques i intervindre el mercat de lloguer per a frenar l’especulació. Decidirem com fomentem l’ocupació, el paper de la cultura, les polítiques d’igualtat...

Decidirem també el model dels nostres pobles i ciutats, com utilitzem l’espai públic, si tenim més zones verdes o menys, com ens movem per anar a la faena o a vore familiars i amics. Com es gestionen la neteja dels carrers i els residus. Decidim si volem barris per a viure i relacionar-nos o simplement perquè passegen turistes.

Decidirem, també, si tenim una Generalitat que reclama sense descans els recursos econòmics justos per als valencians i valencianes i no s’arruga en exigir allò que és just, davant de qui siga i on siga, esgotant totes les vies possibles perquè se’ns tracte amb justícia.

Decidirem, en última instància, quines persones volem que estiguen al capdavant d’estes polítiques. Si volem persones properes, que ens entenguen i escolten, contundents però elegants. Persones en les que confiar, que coneguen el dia a dia dels nostres pobles i ciutats. Que mai abandonen un perfil dialogant però que alcen la veu quan toca. Amb idees noves i propostes valentes.

És això, en essència, el que votarem el 28 de maig. Coses properes, que ens afecten des del moment que ens alcem del llit fins que ens n’anem a dormir. El que farà la Generalitat i el nostre ajuntament. No votarem qui és president d’Espanya ni ministre de no sé què. No votarem si este o altre líder de partits estatals ens cauen millor o pitjor. Eixa premissa és falsa i busca desviar el debat a llocs tramposos, llocs on aquells que no tenen propostes se senten còmodes. Aterrem el debat a les coses reals.

Que no se’ns oblide: el 28 de maig votem el nostre dia a dia. Fem-ho en consciència.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas