Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

més guardonats: 'Anhel' (3), 'Eclipsi total' (2), 'La teua mà en la meua' (2) i 'Bürstner’s Club' (2)

'Res a celebrar', activisme i professió tècnica: la reivindicació 'es cola' als premis d'arts escèniques

29/11/2022 - 

ALACANT. A tres veus. Així començava l'accidentada gal·la de lliurament dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2022, un esdeveniment organitzat per l'Institut Valencià de Cultura (IVC). Celebrada la nit del dilluns 28 de novembre, el Teatre Principal d'Alacant ha sigut la llar d'aquesta V edició on, a banda dels premiats i premiades, la protagonista ha sigut la reivindicació i la sàtira política, mencionant a Ximo Puig, a Mònica Oltra i, fins i tot, Toni Cantó. A més de les reclamacions espontànies. Així, entre lliurament i lliurament de guardó, un parell d'activistes mediambientals van prendre l'escenari amb dues pancartes amb el resum "no hi ha art en un planeta mort", demanant espontàniament que el públic es sumara i pujara a l'escenari. D'altra banda, la campanya res a celebrar també va bategar, denunciants els retards en la resolució de les ajudes i l'angoixa de no saber si es concediran.

El roig velvet ha impregnat l'escenari amb les conductores de la cerimònia, Victoria Mínguez, Marta Chiner i Gloria Sirvent, actrius, presentadores i cantants, descobrint-se a cop de cabaret i proposant un musical a l'alacantina, barrejant el torró, el castell de Santa Bàrbara, l'esplanada i inclús atrevint-se a esmentar el D'Angelo i a Enrique Ortiz. Així, es van prendre la llibertat de reinterpretar la jazzística Cheeck to cheek amb reivindicacions polítiques, sanitàries, socials o, simplement, humorístiques. I va ser, aleshores, quan va pujar a l'escenari el quart co-presentador, el mag Hugo Aracil. Quan van anunciar un musical molt alacantí, no bromejaven, amb mencions constants a la província i interpretacions de cançons tradicionals com 'El tio Pep' o 'Maria Rosa, què bona estàs'.

"Fins Maluma hauria de cantar en valencià" ha sigut una de les frases humorístiques que amagaven ensalçar la llengua que vertebra la Comunitat Valenciana, que també ha tractat de ser neutra, amb actrius, actors i actreus, referint-se al llenguatge inclusiu. L'esport també s'ha emportat la seua galetada, on el mag ha assegurat poder aconseguir-ho tot, "excepte que l'Hèrcules torne a primera". L'humor s'ha aparcat durant l'homenatge a professionals del gremi que ja no estan, com José Soler, Carmel Alonso, Pilar Bardem, Miguel Lázaro, Carmen Bernardos, Concha Márquz Piequer o Salva Bolta.

Premi d'Honor a Carmen Giménez Morte

Com ja es va desvetlar, el premi d'Honor atorgat l'ha rebut la coreògrafa, investigadora i professora de dansa Carmen Giménez Morte. Dos han sigut els pilars fonamentals del seu discurs: les dones -companyes al llarg de la seua trajectòria- i la docència i investigació, "entenent la dansa de hui dia com el patrimoni immaterial del futur". Per la part de l'ensenyament artístic, ha animat als implicats al món de les arts escèniques a implicar-se al desenvolupament de la nova legislació que farà que "la dansa, la música i, ja veurem, si el circ, tinguen futur". I ha subratllat el paper fonamental de l'associacionisme "com a generador d'esperances per als integrants de la dansa".

El premi l'ha lliurat la consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, qui, al seu discurs, ha volgut exalçar tota la "complicació" que és mantindre un teatre en funcionament, donant l'enhorabona a la ciutat d'Alacant per "haver mantingut viu" el Teatre Principal, que enguany suma 175 anys. A més, la consellera ha posat en valor totes les "peces" de qualsevol espectacle, esmentant tant a intèrprets, dramaturgs i directors com a personal tècnic, vestuari, musical... "Qualsevol espectacle funciona com un engranatge i si falla una peça falla tot. Totes sou imprescindibles perquè tot rode i funcione". No va ser la única política present, també hi va assistir el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps, i representants de diverses institucions valencianes, incloent l'Ajuntament d'Alacant.

Palmarés

Durant les més de dues hores de gal·la, s'han lliurat 18 guardons de categories diferents. En total, han sigut 54 les nominacions (3 per categoria), amb la presència de 28 espectacles diferents. Així, els Els grans protagonistes de la vetlada han estat l'espectacle de dansa 'Anhel', amb tres guardons, i les obres de teatre 'Eclipsi total' i 'La teua mà en la meua', amb dos guardons cadascuna, així com l'espectacle de circ 'Bürstner's Club', que també ha rebut dos premis.

A continuació, el palmarés amb una petita frase resum de la dedicatòria de cadascun dels premiats i cadascuna de les premiades.

* Millor escenografia - Luis Crespo, per 'El público'. "És la millor manera de celebrar els 20 anys des que vaig començar, després d'haver estudiat Bellas Hambres".

* Millor vestuari - Pascual Peris, per 'Kabul': (visiblement emocionat) "Crec que no em toca", pel que exalça a la resta de nominades de la seua categoria.

* Millor il·luminació - Marc Gonzalo, per 'Eclipsi total': "Cuideu als tècnics i no precaritzeu la seua situació, que és complicada".

* Millor intèrpret de circ - Rosa Schmid, per 'Bürstner's Club'. "Me cuesta la idea de ser el o la mejor, sobre todo en el circo. Pero este reconocimiento tiene mucha importancia en nuestro sector, para que la profesión sea reconocida como tal. Y que esta visibilidad nos sirva para mejorar las condiciones de nuestro trabajo".

* Millor ballarina - Paloma Calderón, per 'Anhel'. "De parte de todo el equipo, nos adherimos a la campaña res a celebrar. Pensamos que hasta que las instituciones y profesionales no seamos parte de una misma comunidad y no caminemos de la mano no habrá avance posible para que todos y todas podamos trabajar en condiciones dignas".

* Millor ballarí - Salvador Rocher, per 'Entre nosotros'. (Ha delegat les paraules al estar de viatge) "Me hace especial ilusión el premio por la compañía que estamos creando juntos, haciendo proyectos artísticos con trabajo, ilusión, cariño y muchas ganas".

* Millor actor - Alfred Picó, per 'Els Villalonga'. "No estic molt acostumat a que em donen premis. Tenies més fe, Bea, tu que jo".

* Millor actriu - Silvia Valero, per 'Una vez, una casa'. "No me lo esperaba cuando he visto que me sentaban en la fila once".

* Millor versió, traducció o adaptació - Rodolf Sirera, per 'La teua mà en la meua'. "Voldria que este premi siga un homenatge a Juan Vicente Martínez Luciano, un traductor i adaptador fonamental als textos d'altres dramatúrgies".

* Millor text - Paula Llorens, per 'L'abraçada dels cucs'. "Aquesta obra naix per a reivindicar el fet de ser un mateixa, però sobretot d'estigmatitzar a les víctimes del suïssidi, perquè això és el que és, víctimes. Parlar del suïcidi salva vides". "No espereu a que ens morim per a montar les nostres obres".

* Millor composició musical - Raquel Molano, per 'La banda'. "Mi primer trabajo de composición para banda y trabajo en estudio y ha supuesto un pistoletazo de salida para mí en muchas cosas. Componer música protagonista que acompaña a la banda, pero que tiene su propio grito".

* Millor direcció escènica - Santiago Sánchez, per 'La teua mà en la meua'. "Em fa molta ilusió rebre aquest premi a Alacant, que és una de les ciutats que més m'agrada. Crec que els meus pares em van encomanar ací fa molt temps. Moltes gràcies, Alacant".

* Millor direcció coreogràfica - Anna Estellés i Cristina Gómez, per 'Anhel'. "Queremos destacar la implicación de Raúl Lago en nuestros proyectos y señalar su compromiso y apuesta desde la Sala Carme Teatre por las artes de movimiento y en especial por los y las creadores locales".

* Millor espectacle per a xiquetes i xiquets - 'Cucu', de Bambalina Teatre Practicable. "Què divertit és crear, provar, fracassar, tornar a provar, tornar a fracassar... Què divertit ha sigut crear per a xiquets i xiquetes. Intentem buscar diferents nivells de lectura per a adults i infantesa, però a aquest espectacle hem tractat que el nivell de lectura siga compartit, perquè, al cap i a la fi, no som tan diferents".

* Millor espectacle de circ - 'Bürstner's Club', de Dels Altres. "Es fácil hacer el mejor espectáculo de circo cuando tienes a la mejor artista del circo y mejor escenógrafa. Hasta que nuestro sector deje de ser precario, voy a necesitar a mis padres y amigos del alma para que nos echen una mano".

* Millor espectacle d'arts de carrer - 'Migrare', de Companyia Maduixa. "Tant de bo algun dia no s'haja de reivindicar l'enderoc de barreres a la inclusió, perquè aquestes ja hagen desaparegut".

* Millor espectacle de dansa - 'Anhel', de Cristina Gómez. "Ojalá este premio venga acompañado de muchos bolos y que crezca, mute, mueva y erice la piel".

* Millor espectacle de teatre - 'Eclipsi total', de la companyia Pont Flotant. "Necessitat de dedicar aquest premi als nostres pares, perquè sempre han estat ahí i jo sempre tinc la sensació de que no els fem presents. El panorama està complicat: la manca de personal a l'IVC, retard en la resolució de les ajudes, problemes econòmics a les companyies, etc. Necessitem un recolzament per part de les institucions més just i equilibrat".

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas