TRIBUNA LIBRE / OPINIÓN

Sostenibilitat econòmica i temporalitat política: cooperació pública i privada en el repte turístic valencià

4/06/2018 - 

VALÈNCIA. La reflexió és la màxima que encapçala el full de ruta del Patronat de Turisme de València. Primer reflexió, després acció i, finalment, valoració. El nostre equip de treball pondera cadascuna de les seues gestions per a optimitzar al màxim tant els recursos, que com tots vostès saben són públics, com els resultats.

En aquest esquema, comptem amb un ingredient fonamental, el treball col·laboratiu. Perquè si bé els recursos previs són públics, la iniciativa privada també ha de formar part del camí a seguir, especialment en una economia de serveis com la què ens ocupa, doncs és la millor garantia que l'acció turística, si és sostenible, ètica i competitiva, sobrevisca a la temporalitat política i siga font d’ocupació estable.

Som conscients que l'administració pública treballa per als ciutadans i ciutadanes i per açò, totes les institucions que formem part d'aquesta gran xarxa pública tenim la capacitat i, per extensió, la responsabilitat, de sumar esforços i recursos per a dissenyar i engegar polítiques efectives que convertisquen el territori valencià en un territori capdavanter, en un lloc amb oportunitats laborals, socials, culturals, turístiques de present i amb futur.

En aquesta tasca de connexió i vertebració territorial i institucional és on dipositem el major dels nostres esforços i la major de les nostres expectatives perquè estem convençuts que junts, societat i administració, sumem més.

I en aquesta tasca de vertebració, hem de ser capaços de superar fronteres perquè l'àmbit territorial no ha de ser un obstacle per a plantejar projectes ambiciosos, perquè els nostres pobles comparteixen rius, muntanyes, llacs, camins i vies més enllà dels límits geopolítics. Fugint d'estancaments, des del Patronat de Turisme de València hem intensificat la nostra participació en el Pla de Dinamització i Governança en les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana, sorgit del Govern del Botànic per a generar activitat econòmica a partir del turisme.

El territori valencià té al seu abast l'oportunitat d'un canvi de model econòmic. Som una terra fèrtil, en productes i en idees, i podem convertir-nos en una zona estratègicament atractiva per a nous inversors i també per a nous turistes. No és tasca fàcil però ja hem engegat la màquina, veiem que funciona i la nostra obligació és seguir endavant.

Res millor que un exemple per exposar una idea: fa una mica més d'un any vam impulsar el llançament d'una nova acció turística, Del Tros al Plat, una filosofia que reivindica el nostre territori com a destinació excel·lent i amb la gastronomia com a element principal, encara que no l'únic. S'ha generat una cadena de valor que finalitza amb el gaudi d'una experiència turística única, però que naix en la terra, de la mà d'agricultors i productors, i creix amb l'ajuda dels nostres mercats i dels nostres cuiners i cuineres i amb la complicitat d'un paisatge emblemàtic, el paisatge valencià i el seu living autòcton. Però eixe paisatge creua fronteres locals i comarcals d'ací la importància de treballar sense cota geogràfica sinó amb l'amplitud que permet el bé comú que ens uneix, la nostra terra.

Del Tros al Plat

Del Tros al Plat és el paradigma perfecte per a definir el treball col·laboratiu que practiquem dia a dia. Un treball que suma esforços públics i privats i que és part del Mètode Valencià que inspira la tasca actual del Patronat de Turisme en el nostre territori.

Les administracions públiques estem demostrant que invertim en el sector turístic. És un sector estratègic que genera ocupació. Aquesta és raó més que suficient per a bolcar-nos en ell i vetllar perquè l’ocupació generada siga estable i ètica. La nostra aposta turística incorpora un model de gestió professional, que reconeix la tasca de tots els agents que participen en ell i la solidesa dels quals requereix una activitat continuada, d'ací nostra absoluta obstinació per a aconseguir un model estable i desestacionalitzat.

Els assegure que no és fàcil conjugar les diferents perspectives, enfocaments i sensibilitats. Necessitem la implicació de totes i tots, dels agents públics i privats i també dels propis ciutadans i ciutadanes que, en definitiva, som també prescriptors del nostre territori. Com els deia, queda molt per fer però ja hem avançat una part important del camí. El repte està llançat i tothom té l'oportunitat de endreçar-ho cap a l'èxit.


Pilar Moncho es diputada de Turisme de la Diputació de València i vicepresidenta del Patronat de Turisme de València

Noticias relacionadas