VALENCIA. Galons no falten en la primera edició del Festival Tercera Setmana. Sense anar més lluny, demà dimarts, 14 de juny, estan programats Eroski Paraíso, el primer muntatge de Grupo Chévere després d'alçar-se amb el Premi Nacional de Teatre 2014, i La respiración, escrita i dirigida per Alfredo Sanzol, premis Max al Millor Autor per Delicadas en 2011, Días Estupendos, en 2012, i En la luna, en 2013, obra per la qual també es va fer amb el guardó al millor espectacle.
Des de la seua fundació en 1998, la formació gallega Chévere ha fet ús de l'humor com a filosofia i del riure com a expressió per a traslladar a la llotja els debats del present. En el seu últim muntatge incideixen en la transformació de nombrosos espais ocupats originalment per sales de festes en el nostre país en grans superfícies comercials. Amb el plantejament d'una pel·lícula documental, Eroski Paraíso, programada en el Teatre Rialto, retrata el desarrelament que va arrossegar a una part de la nostra societat fora de la seua casa, del seu paisatge, de la seua llengua, dels seus costums, dels seus afectes, de la seua comunitat d'origen i de la seua pròpia memòria.
Sanzol, en canvi, part del personal per a una reflexió col·lectiva sobre l'amor. La comèdia La respiración, que es podrà gaudir en el Teatre Olympia, ha sigut la seua teràpia professional després de la seua separació. L'obra, en paraules del propi dramaturg, “és un regal per a tots els que hagen vist el pavelló de la seua autoestima en el més alt gràcies a l'amor. Per a tots els que hagen vist el pavelló de la seua autoestima en el més baix gràcies a l'amor. Per a tots els que hagen aconseguit que la posició del pavelló de la seua autoestima no depenga de ningú. Per a tots els que senten i pensen que malgrat el que faces amb el pavelló de la teua autoestima quan t'enamores te la jugues. Per a tots els que li la juguen. Per a tots els que guanyen. Per a tots els que perden. Per a tots els que han aconseguit aprendre a empatar amb la vida”.
La companyia Lazona inicia la gira d'aquesta obra després del seu exitós acolliment en el Teatro de la Abadía de Madrid, i estrenen actriu en el paper de la mare de la protagonista, Verónica Forqué.
Records compartits
Poc se sap de Cosas que se olvidan fácilmente, que inicia les seues representacions demà en la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset. El seu autor, Xavier Bobés, ha decidit no distribuir fotos ni vídeos de l'obra per a mantenir el factor sorpresa. Apassionat de la poètica dels objectes, aquest actor manipulador i creador escènic investiga des de fa més d'una dècada tot tipus d'útils quotidians en llargs i artesanals processos. Aquesta vegada s'ha inspirat en la desmemòria. Els oblits teixeixen un espectacle fotogràfic que és una xicoteta història de la segona meitat del segle XX a Espanya. Mitjançant imatges, material gràfic i sonor de les dècades dels quaranta, cinquanta i seixanta, s'evoquen els records de manera preciosista i íntima. Un joc de cartes convertit en un muntatge teatral compartit amb cinc espectadors.