GRUPO PLAZA

Co-escrita per Anna Marí i Daniel Tormo

Un thriller musical sobre Ausiàs March, la nova proposta de Teatre Escalante

6/03/2019 - 

VALÈNCIA. El Teatre Escalante, dependent de la Diputació de València, ha presentat hui en roda de premsa la seua nova producció, L'increïble assassinat d'Ausiàs March, creada per la companyia Crit, Premi Talent Jove Comunitat Valenciana 2018. Un thriller musical sobre la memòria del poeta que es podrà veure del 22 de març al 16 d’abril a la Sala Russafa.

“Hui presentem la tercera producció pròpia de la temporada, amb la qual hem volgut revisar la figura del gran poeta Ausiàs March, un repte que poques institucions valencianes han assumit fins ara”, ha explicat la diputada de Teatres de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo. I és que, ha destacat, “per a la Delegació de Teatre, esta ha sigut una temporada de reptes: vam començar apostant pel circ valencià amb Yolo, que ha rebut dos premis en l’última edició de FETEN, vam seguir amb Anna i la màquina del temps, un espectacle on les arts visuals jugaven un paper fonamental, i acabem amb l’Increïble assassinat d’Ausiàs March, un muntatge que persegueix el rastre del poeta en clau de thriller. Tres propostes innovadores i necessàries”.

Ausiàs March és un dels referents “més valuosos del patrimoni literari valencià”, ha emfatitzat el director de l’Escalante, Josep Policarpo, motiu pel qual hem volgut revisitar-lo esta temporada: “És fonamental que les institucions públiques facilitem l’accés dels més joves al nostre llegat cultural i que ho fem amb rigor, però també amb la llibertat que ens dóna el context creatiu actual.” La companyia Crit, ha assenyalat, era la candidata ideal per posar en escena un espectacle sobre l’escriptor, “perquè el seu treball amb els clàssics valencians ha sigut nombrós i exquisit, i amb l’Increïble assassinat han fet un pas valent en la dramatúrgia de l’espectacle que estic segur que captivarà el públic.”

Co-escrita per Anna Marí i Daniel Tormo, i dirigida per la mateixa Marí, L'increïble assassinat d'Ausiàs March naix de la voluntat compartida d'indagar en els nostres clàssics literaris i donar-los a conéixer. Una voluntat, ha explicat la companyia, que “té un clar objectiu de divulgació de la nostra literatura però també respon a una sèrie de preguntes que portem fent-nos com a companyia des de fa anys: fins a quin punt som fills del nostre passat? Com afecta la història i la literatura de tots els temps el nostre imaginari col·lectiu actual? És necessari conéixer el nostre passat per a poder ser plenament conscients del nostre present i poder construir el nostre futur tant des del punt de vista de l'artista com des del punt de vista del ciutadà?”.

Per respondre a aquestes preguntes, Tormo i Marí van centrar la seua mirada escènica en una de les figures més importants del Segle d'Or de la literatura valenciana: “Un poeta fantàstic que s'enfronta a temes universals com l'amor, la mort i la relació amb la dubtosa existència de Déu viscuda amb ràbia, passió i sinceritat. Una poesia plena de dubtes, de preguntes, de temors i d'il·lusions, que el lector de hui en dia entén i, en gran mesura, comparteix”. Un escriptor de talla universal que si bé és cert que apareix als llibres de text d’escoles i instituts, i que nombrosos col·legis i institucions, avingudes i carrers de la Comunitat Valenciana porten el seu nom, recorda Marí, “molt poca gent sap qui era realment i quina és la seua importància en la història de la literatura europea”.

La poesia a ritme de rock

Núria Martín, Panchi Vivó, Rebeca Izquierdo i els mateixos Daniel Tormo i Anna Marí, caracteritzats amb el vestuari de Tonuca Belloch, són els actors que ens faran viure en primera persona L'increïble assassinat d'Ausiàs March. Un espectacle policíac “concebut com un thriller, ple de suspens en què es reconstrueix un assassinat ocorregut hui en dia però que té alguna cosa a veure amb el poeta valencià”. I són els mateixos poemes de March els que configuren la banda sonora d'aquesta obra, amb la música original de Panchi Vivó, i que aniran cantats o acompanyats amb música actual: “En conjunt, un espectacle modern, trepidant, original, a vegades còmic i a vegades ple de misteri”, comenta Crit.

L'efecte obvi que té el pas dels segles sobre la llengua, ha sigut un dels reptes principals que la companyia Crit ha tingut per apropar la memòria del poeta i el seu context històric al públic juvenil. “Fa quasi 600 anys que Ausiàs March va escriure els seus poemes i la nostra llengua ha canviat des d'aleshores. Nosaltres estem molt a favor de les versions modernitzades dels clàssics  per a apropar la literatura d'altres temps al nostre temps. A l'espectacle, les poesies d'Ausiàs March que apareixen estan modernitzades. Algunes fins a l'extrem de dir-se en prosa o de cantar-se a ritme de rock”.

Un altre dels reptes de l'espectacle, assenyala Marí, ha sigut parlar d'una època passada però amb el ritme de hui: “Pensem que la millor manera de captar l'atenció de l'espectador és no avorrir-lo mai i sempre tractar d'emocionar-lo. A més, està demostrat que a través de les emocions és quan es produeix el veritable aprenentatge”.

Quasi tots els thrillers tenen una escena en què alguna cosa sospitosa ocorre darrere d'una porta. Portes que s'obrin i es tanquen a través de les quals els personatges entren i ixen constantment. L’escenografia de la nova producció de l’Escalante, creada per Los Reyes del Mambo, també està plena de portes que comuniquen diferents espais i podria ser també que comunicaren diferents temps si parlem dels llindars de la física, sense oblidar la porta mítica entre la vida i la mort.

Han sigut moltes les lectures escèniques que s’han fet dels poemes d’Ausiàs March, espectacles de carrer inspirats en ell o recitals poètico-musicals, però espectacles teatrals específics no se n'han fet molts, pel que L'increïble assassinat d'Ausiàs March ompli un buit en eixe sentit.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas