GRUPO PLAZA

'en peu de festa'

València acull una exposició amb cartells fallers mítics

Es mostraran al voltant de 20 cartells de Falles, de l'any 1930 al 1990

7/12/2018 - 

VALÈNCIA. Dijous que ve 13 de desembre, a les 20 hores, tindrà lloc la inauguració de l'exposició En peu de Festa. Cartells del Museu Faller de València, en el Museu Faller de València. Esta correspon a la quarta mostra temporal que acull des de 2016 el Museu Faller en l'Espai Josep Alarte. Al mateix temps, també es presentarà el corresponent catàleg de l'exposició, que estarà a la venda a partir d’eixe moment. 

Esta mostra, els comissaris de la qual són Iván Esbrí, historiador de l'art, i Ignacio Trelis, assessor artístic del Casal Sant Jordi d'Alcoi, es va exhibir entre maig i juliol d'enguany a Alcoi. El motiu és que esta exposició és fruit d'una col·laboració entre el Museu Faller de València i el Museu Alcoià de la Festa, que es va iniciar a l'octubre de l'any 2015, amb l'exposició «Alcoi, festa i color» en la Galeria del Tossal. 

En esta exposició es mostrarà al públic al voltant de vint cartells de Falles –guanyadors, segons premis i accèssits - de l'any 1930 al 1990, pertanyents a la col·lecció i fons del Museu Faller. Alguns d'ells són d'exhibició inèdita i motiu d'una rigorosa restauració per a mostrar-los i posar-los en valor. 

En esta mostra se subratllen els històrics vincles existents entre les dues ciutats i les respectives festes, com va ser la celebració de les Falles a Alcoi en 1930, on es destaca el cartell de Torregrossa i Campillo de les no celebrades Falles de 1936. A més es mostra com l'art faller té com a referència els Moros i Cristians per a recrear-se, tal com ho corrobora la portada del llibret de la Falla Na Jordana, de Vicente Lorenzo de 1997, i el Ninot Indultat Infantil 2006, de María Valero.

D'altra banda, té una especial rellevància dins de l'exposició el cartell de les Falles de València de 1929, obra de l'il·lustrador universal Josep Segrelles Albert, qui va participar amb diverses col·laboracions i homenatges en la triologia festera dels Moros i Cristians d'Alcoi. En la secció dedicada a Segrelles s'ha comptat amb la col·laboració de la Casa Museu Segrelles d'Albaida.

Encara que entre les festes de Moros i Cristians d'Alcoi i les Falles de València hi ha diferències, ambdues són manifestacions festives i etnològiques de primer ordre. Cada festa estén la seua influència a altres importants localitats, fins a cobrir quasi tot el territori valencià. Una trama associativa (vivències, experiències, transmissió intergeneracional) i un espai cultural (coneixements, pràctiques i rituals), pels quals han rebut el reconeixement com a Bé d'Interés Cultural Immaterial i, en concret, la Festa de les Falles, va ser reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. 

Noticias relacionadas

Y QUE PERDURARÁ ‘PER MOLTS ANYS’

Una falla que se puede oler y ‘comer’, así es el nuevo proyecto experimental de Reyes Pe

Por  - 

La ‘buscadora’ Reyes Pe intenta retarse esta vez a través de la elaboración de una falla doble: grande e infantil, que podrá percibirse a través de todos los sentidos. El proyecto habla sobre la vida, la muerte y el paso de los años, y se titula Per molts anys. Comprende un trabajo intergeneracional que pone sobre la mesa una conversación sobre los encuentros, la celebración, la vida y la muerte… sin tabúes

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme