Hoy es 22 de enero
GRUPO PLAZA

acidesa valenciana / OPINIÓN

Xicotet comerç en temps de pandèmia

5/04/2020 - 

Aquesta setmana complim la tercera setmana de confinament i teletreball. Al menys en el cas del professorat de la Universitat de València, així ha sigut. Per a moltes altres activitats, però, no ha sigut igual. Hem tingut dues setmanes d’estat d’alerta que permetia a la gent realitzar la seua activitat laboral, excepte en algun cas com l’hostaleria. Des d’aquesta setmana i degut a l’evolució de la pandèmia, el govern ha decidit suspendre qualsevol activitat no essencial.

En aquest escenari, és clar que una part important del xicotet comerç queda directament fora de joc. Totes aquelles empreses que no duen a terme activitats classificades com a essencials pel decret del govern han de cessar temporalment la sua activitat, tant grans com xicotetes. A eixa part del teixit comercial dels nostres pobles i ciutats el que ens queda es que des de les institucions s’articulen les mesures adients per a que, una vegada passe la crisi sanitària, sobre tot els xicotets negocis puguen alçar les seues persianes de nou i no perdam teixit comercial de proximitat.

Tanmateix hi ha una part del xicotet comerç que du a terme activitats que el decret del govern ha catalogat com a essencials. Per a aquests l’actual crisi sanitària pot esdevenir una finestra d’oportunitat, intentaré explicar-me.

Un dels primer efectes del confinament de la població és que la variable proximitat guanya pes en les decisions de compra, esdevenint una variable clau. Altres variables a tenir en consideració en la situació actual són la rapidesa i la disponibilitat d’un sortit adequat a les necessitats de la clientela en termes de profunditat i relació qualitat-preu. En aquest escenari les noves tecnologies, convenientment articulades en una oferta comercial, poden fer que les grans superfícies de venda presencial ja no tinguen les de guanyar. I a més, si la resposta del xicotet comerç de proximitat és àgil aquest pot arribar a recuperar posicions relatives en termes competitius respecte de les grans superfícies.

Ara mateix, a causa de la pandèmia, les persones consumidores necessitem fer les nostres compres de manera que hajam d’eixir de casa el mínim temps imprescindible. Més endavant, quan la pandèmia siga història tampoc tindrem massa temps a causa de les responsabilitats professionals de cadascú de nosaltres. Per tant, si o si el permetre fer les compres amb el menor temps possible seguirà sent una variable clau per a la decisió d’on comprar. Així les respostes d’alguns xicotets comerços durant la crisi poden ser unes accions que també tinguen la seua utilitat després.

Per exemple, per a una unitat familiar on els dos membres de la parella treballen fora de casa el fet d’haver de fer la compra (habitualment setmanal) sempre és considerat una activitat poc agradable. Conec el cas d’una xicoteta fruiteria d’un poble proper a la ciutat de València que abans del confinament ja recollia comandes per whatsapp de la seua clientela habitual, bona part de la qual està formada per unitats familiars on els dos membres adults treballen fora de casa. En aquest cas, l’actual situació de confinament ha restringit a un màxim de dos persones el nombre de clients que pot haver-hi a l’establiment al mateix temps. El fet de recollir bona part de les vendes a través de comandes per whatsapp els ha permès seguir donar el servei que donaven a la clientela i, a la vegada, optimitzar l’ús de l’espai en tenda maximitzant el nombre de clients atesos complint amb les restriccions pròpies de les necessitats de distanciament social ja que permet programar amb antelació el lliurament de les comandes. Així les seues vendes, no només no han minvat si no que han augmentat. La clau no ha estat en l’ús de les noves tecnologies de manera aïllada, si no en la combinació d’un sortit el suficientment profund per cobrir les necessitats de la gent a la que li agrada tenir cura de la seua alimentació amb producte de proximitat i temporada, una bona qualitat-preu, proximitat a la clientela i les noves tecnologies. Mantenint aquesta oferta després de l’estat d’alarma, és molt probable que aquest xicotet negoci isca reforçat.

Altre exemple similar, però amb una escala més gran, l’he trobat en una empresa valenciana que es dedica a la venda al detall de carn de pollastre i derivats. Aquesta empresa té punts de venda al casc urbà de moltes localitats valencianes, per tant també compta amb l’avantatge de la proximitat. Abans de la situació d’alerta sanitària, aquesta empresa recollia comandes per telèfon i per web. Ara han llançant una app que permet fer una comanda per anar a recollir-la a una hora determinada i pagar-la amb targeta. El que permet fer la teua compra de carn fresca a granel en poc de temps i una estada mínima fora del domicili. Eixos trets que introdueix l’app, tindran també la seua utilitat després que passe la pandèmia ja que fan més còmode i ràpid comprar a granel.

Tant en el cas de la fruiteria del meu poble com en el de la cadena de carnisseries amb la utilització de les noves tecnologies fan la compra més ràpida i còmoda, característiques del servei que després també seran valorades pel mercat. I el més important, posen a disposició un format àgil de fer la compra a granel el taló d’Aquil·les de les grans superfícies. Sent la flexibilitat una de les fortaleses del xicotet comerç.

Amb aquestes reflexions només volia assenyalar que inclús en temps complicats com els que estem passant, poden sorgir xicotetes oportunitats que degudament aprofitades sembren els èxits de demà.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas