Hoy es 31 de octubre
GRUPO PLAZA

Mar i Muntanya. (72)  / OPINIÓN

Descobrir la riquesa dels nostres camps

20/02/2018 - 

Malgrat viure al litoral cal dir que sóc d’aquelles persones que a la mínima que pot aprofita per fer una volta per l’interior de la Marina. És veure la serra de Bèrnia, el coll de Rates, Segària, la Serra del Cavall Verd, el Barranc de l’Infern o la Vall de Pop i un somriure m’alegra el dia. No només per la natura sinó per tot el que hi ha al darrere per descobrir. Gastronomia local, paisatges de l’ànima, arquitectura agrària, patrimoni, vi, festes, costums, gent de poble i terreta. 

I també camps i bancals, molts abandonats, és cert, però també d’altres conreats i cuidats i que cada any aporten una part important de la riquesa dels nostres pobles. Patrimoni agrari que cal posar en vàlua i que es converteix no només en alimentació saludable, en producte fresc, de qualitat i de proximitat, sinó també en iniciatives que més enllà d’individualismes cerquen fòrmules per vertebrar la comarca i promoure l’ecoturisme. I això és d’agrair perquè és crear consciència de poble dignificant allò més nostre, la terreta. Aprofundir en l’autoestima i defensar les bondats de la vida rural. Un clar exemple d’aquesta mena d’iniciatives és ‘Descobreix el paisatge’, un programa que al llarg d’un any, té com a objectiu donar a conéixer a través de deu visites guiades els nostres principals tresors agrícoles. 

Aquesta idea, que forma part del projecte Dénia-Marina Alta Ciutat Creativa de la Gastronomia per la Unesco, compta amb el suport de l’Ajuntament de Dénia. De fet les excursions tindran els seu punt de partida a la capital comarcal per després endinsar-se cap als pobles d’interior.

La primera de les eixides, prevista pel 25 de febrer, es farà als camps d’Alcalalí coincidint amb Feslalí, la festa de la floració de l’ametler. Allà els llauradors del poble explicaran el procés, cultiu i recol·lecció de l’ametla.

A principis d’abril, en canvi es visitaran les cooperatives de vi de Teulada i Xaló, que congregen a la major part dels productors de raïm de moscatell i giró de la comarca. També hi haurà parada a Llíber i visita a una finca de lavanda. 

A la Vall de Gallinera la visita guiada estarà a càrrec de les cooperatives agrícoles que posaran l’èmfasi en els camps i el cultiu de les cireres, les oliveres i els garrofers.  

A Pego, en plena Marjal, l’excursió permetrà conèixer in situ els camps d’arròs on es poden trobar modalitats autòctones com l’arròs bomba i l’arròs bombó, aquest darrer en plena reintroducció. Els productors també parlaran del cultiu d’arbres frutals.

Més cap a la costa, al Poble Nou de Benitatxell, es podràn visitar les vinyes que donen lloc a un projecte ben original, el vi ecològic Biomoscatell. 

Sense deixar de vista els ceps, en ple estiu, a l’agost, està programada d’altra visita, aquest cop a Benissa, on dos productors locals, ens mostraran d’una banda, una bodega de vi (Joan de la Casa) i d’altra una finca amb riurau on la família Uvas Cabrera té bancals de raïm de moscatell. 

Aprofundint en el patrimoni agrari i el territori local a la Vall d’Ebo, Xaló i la Vall d’Alcalà es podran visitar més vinyes i descobrir els perelloners. A Dénia, també es podran visitar de la mà de llauradors locals un hort ecològic on trobarem mandarines, taronges i hortalisses que es comercialitzen cada setmana al mercat. 

Per vertebrar país i no tan sols comarca el programa també inclou una visita guiada a l’Horta de València per conéixer d’aprop els seus cultius on trobarem un fet diferencial, el camp i el sequer de xufes, a la Marina no hi ha.

La darrera visita, ja pel gener de l’any vinent, es farà a Jesús Pobre on professionals de la cuina i de la restauració visitaran el Mercat del Riurau, els camps de blat i les vinyes de la Bodega Les Freses.

Cultura, patrimoni, paisatge, terra, agricultura, sostenibilitat, ecoturisme, gastronomia. Tot un plus de qualitat i autenticitat que no hem de crear perquè forma part de les nostres arrels. El que sí hem de fer és creure’ns-ho. I potenciar-ho!

Mapa de patrimoni

D’altra banda, també relacionat amb vertebrar comarca a través del patrimoni dels nostres pobles cal destacar la tasca engegada per la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA), que juntament amb tècnics de Turisme dels ajuntaments, estan creant un mapa cultural on poder trobar tot el patrimoni de la comarca. Una eina per a turistes però també per a les escoles, perquè els xiquets puguen descobrir les icones arquitectòniques, agrícoles i gastronòmiques del seu entorn natural. Conéixer la terreta és el primer pas per aprendre a estimar-la.

 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas