Hoy es 1 de noviembre
GRUPO PLAZA

MAR I MUNTANYA. (69)  / OPINIÓN

De torres de guaita i coves prehistòriques: el Cap d’Or (Moraira)

30/01/2018 - 

La costa del nostre litoral està plena de torres de guaita o de defensa, que ens recorden que fa uns quants segles els nostres avant-passats tenien por de viure aprop de la mar perquè les nostres aigües estaven infestades de pirates berberiscs que perpetraven violentes incursions i demanaven quantiosos rescats pels seus segrestos. 

La gent vivia més segura terra endins. I les esglésies eren veritables fortaleses on els feligrosos es resguardaven dels atacs en llocs sagrats com l’església de Santa Caterina a Teulada o la de Sant Bertomeu a Xàbia. 

Mentrestant a les torres com la del Cap d’Or a Moraira (S.XVI) o la del Gerro a Xàbia, ubicades a zones estratègiques i amb vistes espectaculars de la costa, uns quants valents atalaiaven l’horitzó per tal de descobrir possibles atacs de l’enemic. Aquestes estructures són una clara mostra d’arquitectura de defensa que ens recorda una part important de la nostra història. 

I en aquest sentit cal fer esment del projecte que vol dur a terme l’Ajuntament de Teulada-Moraira per tal de restaurar la seua torre de defensa. Una construcció de pedra que té uns 7 metres de diàmetre i onze d’alçada i que en els seus orígens va comptar amb dos canyons amb els què defensava a la població dels pirates. El projecte consistiria en rehabilitar l’estructura de l’atalaia ja que aquesta pateix una important fisura. Es treurien pedra a pedra els murs per a reforçar l’estructura, es recuperaria la seua amplitud i després es tornarien a col·locar les pedres en el seu lloc original.

Cova de les Cendres

Però el projecte de recuperació d’aquesta zona va molt més enllà perquè el que es tracta és de recuperar, posar en vàlua i donar difusió a tota l’àrea arqueològica de la zona del Cap d’Or. I és que en la vertent sud-est d’aquesta minipenínsula hi trobem un dels jaciments arqueològics més importants del nostre territori. Estem parlant de la Cova de les Cendres (o de la Cendra) que data del Paleolític Superior. Una era en què els seus moradors no es trobaven a ran de penya-segat, sinó a quilòmetres de la mar. Aixina han canviat els temps!

La intenció és que els arqueòlegs puguen tornar a fer una nova prospecció a la cova per tal d’estudiar i catalogar la segona de les dues cavitats que té. 


Punta de Moraira

D’altre objectiu consistiria en recuperar un antic poblat iber també ubicat en aquesta península. Segurament el que pertany al jaciment de la Punta de Moraira, situat a la part de dalt de la penya i  amb vistes a tota la badia.

El projecte també contemplaria millorar l’accessibilitat i senyalització a la zona per tal que tothom puga visitar-la ja que té importants reserves de flora i fauna. Per últim també es volen recuperar antigues sendes o camins com l’anomenada “peixqueres” que connectava antany Moraira amb Benitatxell des del Cap d’Or al barranc de la Cala Llebeig.

Projectes com aquest, si finalment es duen a terme, aporten un plus de qualitat a un turisme cada vegada més cultural i sostenible. On la història, la tradició, la gastronomia i l’orgull de ser de poble summen i contribueixen a marcar la difèrencia davant d’altres destinacions de sol i platja. 

Enamorar  des de les arrels de la nostra essència amb el nostre caràcter i el nostre paisatge. Però per tal d’aconseguir-ho hem de ser els primers en creure que tot això és possible. Hem de ser els primers en apreciar allò que tenim. Els tresors de la Marina….


 


next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas