CASTELLÓ. El fet de menjar productes de proximitat o de temporada no és una moda actual. Es pot dir que ha sigut un hàbit o costum de la societat, fins a la segona meitat del segle XX, en la qual la cuina i les seues receptes s'adaptaven als productes que el camp donava en cada una de les estacions de l'any. Un ritual d'alimentació que la globalització ha trencat i que ara torna a ser valorat gràcies a filosofies com la del slow food o quilòmetre zero. Una forma de degustar i consumir fruita o verdures de temporades passades era a través de les confitures o melmelades que s'elaboraven en l'àmbit familiar.
Eixa tradició és la que ha volgut recuperar Alejandra Calbo amb la seua iniciativa: La Posteta. És una marca de melmelades que es produeix de forma totalment artesanal a Figueroles, sense conservants ni additius químics i que vol reivindicar “el valor dels productes de proximitat i la filosofia de treballar en matèria primera de quilòmetre zero”. Llicenciada en Enginyeria Agrònoma, en Transformació Agroalimentària i en Ciències Ambientals va tindre clar des del principi que les seues produccions estarien elaborades a partir de productes de l'entorn. “Ens nodrim directament de xicotets productors locals o la més pròxima que podem, sense intermediaris, ja que a banda de la millor qualitat del producte també afavorim la consecució d'uns preus més justos per als agricultors i, al mateix temps, és una manera de posar en valor i defendre la societat rural”, explica Alejandra.
"Hem tingut una evolució constant i ara ja tenim més de 40 sabors diferents"
L'empresa va iniciar el seu recorregut l'any 2013, encara que l'arribada de la pandèmia va suposar un parèntesi per a la firma de Figueroles, que ha tornat a arrancar a finals de 2021. “Al principi vam començar a elaborar melmelades de sabors més tradicionals com la bresquilla, la poma, la fresa o la taronja i només d'un sabor”, assenyala Alejandra Calbo, “però hem tingut una evolució constant i ara ja tenim més de 40 sabors diferents en els quals la innovació i la cerca de nous sabors a partir de la mescla de fruites, verdures i hortalisses ha sigut constant”.
Així, dins de la cartera de productes es troben les melmelades de poma, sidra i canyella, la més demandada, de fresa i xocolata, de cítrics en gingebre, de ceba i cervesa, d'albergínia, de pinya i maracujà, de carxofa, de tomata, de pa de figa, de figues en moscatell o ametlles (elaborada per a la Marató i Mitja) de pera al vi o de poma i pruna al rom (mazuela al rom). “En molts dels nous sabors apliquem els coneixements culinaris familiars, com per exemple en el de 'mazuela al ron', que naix d'un acompanyament que ma mare fa quan cuina ànec confitat”, assegura Alejandra.
La producció de La Posteta és d'entre uns 5.000 i 6.000 pots de melmelada a l'any, “sempre elaborada a partir de la fruita de temporada i només amb el sucre com a conservant”, insisteix Alejandra, que té el document de qualificació artesana de la Comunitat Valenciana. La qualitat i la cura amb la qual s'elaboren les melmelades han fet que diferents establiments de productes gourmet de les comarques de Castelló la tinguen entre els seus productes. “També hem venut a Madrid o Saragossa entre altres ciutats, a particulars que ens coneixen gràcies a les diferents fires i mercats en els quals participem”, explica la gerent de la firma.
Un altra de les línies de treball de l'empresa ubicada a l'Alcalatén és el de detalls per a bodes, i altres celebracions, “la qual té molta tirada entre els nostres clients”, assenyala Alejandra, que diu que “hem arribat a tindre peticions de Madrid, Alacant o València”, conclou. En els darrers mesos també ha iniciat la fabricació de melmelades per a la firma Hortalizas Agapito de Vall d'Alba igual que elabora la melmelada de taronja amarga per al Monasteri de Sant Jeroni de Cotalba de Gandia.