Hoy es 1 de noviembre
GRUPO PLAZA

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | OLIS CUQUELLO ELABORA ENTRE 8.000 I 10.000 BOTELLES ANUALS D'OLI

La Jana protegeix l'ecosistema mediterrani amb la producció d'oli ecològic d'alta qualitat

7/05/2023 - 

CASTELLÓ. Una gran part del territori del Maestrat no s'entén sense el paisatge tacat d'oliveres. Un conreu que forma part de la vida dels seus habitants des de fa milers d'anys i, possiblement, haja forjat el caràcter de la població. I és que més d'una cinquena part de l'oliverar valencià es troba a la comarca. Un dels punts amb més tradició és la Jana, on es troba la firma Olis Cuquello, que és alguna cosa més que una empresa de producció i comercialització d'oli. És, sobretot, una forma d'entendre la vida al voltant d'aquest paisatge mediterrani que ja els romans vigilaven.

Treballar la terra, protegir el territori i les varietats de la zona i viure dignament, són part dels objectius que van impulsar Àlex Vilanova, Andrés Cumba i Sergio Puchol a encetar aquest projecte l'any 2013, ara fa 10 anys. Una iniciativa a la qual s'ha unit durant la pandèmia Concha Cuartero i que pretén fer valdre el patrimoni natural que té el terme de la Jana i que aplica als cultius tradicionals noves tècniques per a aconseguir un oli de qualitat.

Olis varietals

La primera collita que va traure al mercat Olis Cuquello va ser l'any 2014. Va comercialitzar oli verge extra de les varietats farga, villalonga i cuquello. Un any més tard, els responsables van introduir al seu projecte les varietats sevillenca i canetera, també d’una gran tradició al Maestrat. "La farga -conta Àlex Vilanova- és la més antiga que es troba al Maestrat i va ser introduïda pels romans, mentre que la cuquello és autòctona del terme de la Jana, i la villalonga, encara que s’ha introduït fa poques dècades, la vam triar perquè li dona un toc més picant i amarg a l’oli i és diferent dels altres, més dolços".

L'evolució ha sigut molt ràpida i ara ja gestionen 100 hectàrees repartides en unes 200 finques de la Jana i els voltants amb una clara filosofia, que no ha canviat des dels inicis: "Defendre l’estructura agrària del minifundisme que domina el paisatge, cosa que ens ajudarà a protegir l’ecosistema mediterrani i a potenciar i fer atractiu el territori i a aconseguir productes d’alta qualitat", explica Vilanova.

Sostenibilitat com a premisa

El treball costant els ha portat a aconseguir un oli verge extra ecològic que van començar a comercialitzar l'any 2020 i que va estar batejat amb el nom de Diferent, i per al qual s'utilitzen varietats tardanes i més desconegudes com la llumeta o la morruda i altres com la villalonga. El creixement de l'empresa ha sigut constant, però sempre sostenible. Així, l'any 2025, totes les terres que gestiona Olis Cuquello podran obtenir el certificat d'ecològiques. Però, l'evolució de la firma de La Jana no es limita a produir oli ecològic.

Des de fa uns anys també l'empresa practica l'agricultura regenerativa a les seues finques, una pràctica que prioritza la sostenibilitat ambiental i la salut humana i té l'objectiu de preservar i recuperar la fertilitat del sòl i la biodiversitat dels terrenys agrícoles, a més de protegir el medi ambient. "Les cobertes vegetals de les terres cultivades ajuden a capturar carboni i a més tenen una capacitat d'absorció d'aigua que afavoreixen el manteniment de les terres humides, encara que hi haja poca quantitat de pluja, i ajuden a realitzar la lluita biològica contra les plagues", assegura Àlex Vilanova. 

Al mateix temps, la firma d'oli està participant en un projecte pilot, en el qual el compost que s'utilitza com a fertilitzant són les restes de la palla de les plantacions de cereal de la zona i la gallinassa de les granges de pollastres, fet que ubica a Olis Cuquello a l'àmbit de l'economia circular.

Venda de proximitat

Durant els primers anys, la firma del Maestrat va vendre part de la seua producció al Japó, però Àlex remarca: "No volem perdre els nostres principis i en aquest moment unes tres quartes parts de l'oli que s'elabora es ven a territori valencià i Catalunya, ja que volem incidir en els mercats de proximitat". Així, xicotets comerços de la comarca i zones veïnes o restaurants són els punts de venda d'oli més comuns, "perquè la idea del projecte és que les persones interessades visiten les nostres finques, el molí i coneguen la nostra manera de treballar".

Amb aquest motiu han posat en marxa activitats d'oleoturisme com són tasts o visites guiades a les finques per a visitar oliveres milenàries i les varietats autòctones. No obstant això, a més dels comerços de proximitat, l'oli de la Jana es ven, entre d'altres, a la zona de Madrid i també en xicotetes quantitats a països europeus com Bèlgica o Alemanya. En total, són vora 5.000 litres la producció d'una campanya normal a les finques d'Olis Cuquello, el que suposa entre 8.000 i 10.000 botelles.

Aquesta manera de treballar i entendre el negoci defineixen clarament la filosofia d’una empresa que també lluita per rescatar l’autoestima d'un territori, el Maestrat, que pateix els efectes del despoblament, i ajudar a la seua revitalització social i econòmica a partir de la creació de llocs de treball.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas