CASTELLÓ. Un dels símbols del paisatge mediterrani és, sense dubte, l'olivera. Un arbre que s'arrela al territori d'una forma contundent i que sobreviu a processos climàtics adversos gràcies a la seua capacitat de resistència. Tant, que molts dels exemplars dels quals encara es cullen les olives a les comarques de Castelló tenen més de 1.000 anys d'existència. La cura i l'estima amb la qual, durant generacions, llauradors i agricultors han cuidat d'ells ho han fet possible. El resultat és l'obtenció d'uns dels millors olis d'arreu del planeta.
Però per a aconseguir-ho és necessari comptar amb un procés d'elaboració molt precís i acurat. Aquesta és una de les màximes del Molí La Barona, una de les almàsseres amb més producció d'oli de la província i que es reconeguda arreu per la seua aposta per la qualitat i la innovació. Així ho reflexa el fet de que "hi ha agricultors de pobles de Conca, Ciutat Real i de Villahermosa del Río o Alfondeguilla, ja a la província, que venen a elaborar l'oli a La Barona", explica Alberto Robres, gerent del molí, "encara que la majoria son productors de la comarca".
Un prestigi que s'ha anat llaurant durant anys. Alberto és la quarta generació de la família Robres que gestiona l'empresa des de fa 98 anys i que en un principi també era molí de farina. Un fet curiós és que en la dècada dels anys 30 del segle XX la necessitat de funcionar amb electricitat va fer que la família Robres costejara la instal·lació de la línia elèctrica a tota la pedania de La Barona. L'evolució del treballs agrícoles i de la societat va suposar canvis en el molí, "que durant els anys 80 va deixar de moldre farina i va reconvertir l'espai a molí d'oli, per a dotar-lo de més capacitat de producció i va començar a entrar la tecnologia", explica Alberto.
Va ser el pare d'Alberto, José Manuel, qui va rellançar el molí, que és un dels pocs en els quals es treballa la maquila, "un sistema pel qual cada productor es pot emportar l'oli de la seua collita", explica el gerent. Eixa és la principal condició que el diferencia de la majoria de les almàsseres que hi han, sobretot, les de les cooperatives "i l'argument de molts clients per a vindre a les nostres instal·lacions", assegura Alberto. "Passen molt poques hores des que es cullen les olives fins que s'elabora l'oli, això garanteix que es mantiguen totes les propietats de l'oliva", assegura a més.
La temporada forta de l'empresa s'inicia a octubre i acaba a principis de desembre, "perquè la idea es treballar l'oliva de l'arbre per a poder extraure un oli de màxima qualitat, verge extra", assegura el gerent. Actualment, Molí La Barona té uns 10.000 clients i de la producció que arriba a les instal·lacions, més del 80% es per a treballar a maquila. De la resta dels dos milions de quilos que gestiona l'empresa, de mitjana, s'elabora oli que es ven baix la marca del molí, una línia de treball que s'ha obert ara fa uns 10 anys.
El molí té una tenda pròpia a la pròpia seu, on es pot adquirir els seus productes i ara també distribueixen a tendes i restaurants, ampliant així el seu àmbit de negoci, que també arriba a llocs com França o Alemanya, explica Alberto. La darrera pata d'aquesta línia de negoci es la venda online, que poc a poc, va introduint l'oli en diferents mercats. Un dels projectes de la direcció és poder arribar al mercat de l'orient pròxim.
No obstant, "el client és la principal preocupació del molí, i per això busquem, a més de la màxima qualitat en els olis, la millor atenció i per això li oferim una gestió integral del procés d'elaboració de l'oli, així nosaltres li descarreguem la collita i li carreguem l'oli ja elaborat", explica Alberto. Per a portar a terme la feina en els moments de més treball, s'ocupen vora 30 persones, mentre que durant la resta de l'any la plantilla és de cinc treballadors.
L'empresa està en constant evolució i la innovació, la mecanització i l'adaptació dels processos a la normativa ha possibilitat aconseguir el certificat com a molí ecològic, un fet que suposa un pas més endavant de cara al futur.