CASTELLÓ. Cada vegada és menys necessari anar a la secció d'importació de qualsevol comerç per a tastar una bona cervesa. La proliferació d'empreses i obradors de cervesa artesanal arreu del territori fa que molts dels seguidors i amants del món de la malta i el llúpol tinguen cada vegada més prop diferents opcions. Un exemple és Cervesa Iepa, amb domicili a la localitat de La Mata, a la comarca dels Ports, que ha començat el mes de febrer de 2023 a comercialitzar els seus productes després d'un temps de proves.
Els seus creadors són Ximo Conesa i David Ferreres. "La idea va sorgir ara fa uns anys i es van ajuntar diversos factors. Als dos ens agrada la cervesa, teníem clar que volem viure ací al poble, i volíem fer alguna cosa en l'àmbit comarcal, així que després de comprovar que a la comarca no hi havia cap iniciativa d'aquest tipus, vam iniciar el projecte", explica Ximo. Tot va començar després de rebre un curs d'elaboració de cervesa artesana, fet que va fer entrar el cuquet a Ximo i David.
Les produccions al principi tenien un caràcter familiar i es realitzaven a una xicoteta bodega propietat de David. Amics i familiars eren els conillets d'índies per veure la qualitat de les elaboracions. Després de testejar més d'una desena de receptes es van quedar amb cinc de les que van provar. "Van ser dies de molts intents i moltes proves, mirant la malta adequada per a cada producció i al final crec que vam encertar", diu Ximo. La malta que fan servir la compren al País Basc, mentre el llúpol és d'importació, ja que és mínima la producció a Espanya.
La primera cervesa, o "la primera alegria d'aquesta aventura", que diuen ells, és una pale ale a la que li van posar el nom de Xiqueta per ser la primera. És una cervesa suau i refrescant per a un públic general. La segona es diu Alifara, una paraula que fa referència a un convit de menjar o beure per celebrar una festa. Aquesta té més cos i 7 graus, fet que la converteix en un producte per a aquells més especialistes en cervesa.
Pel moment, són aquestes dos les cerveses que han posat a la venda la marca Iepa, encara que "tenim tres tipus més que anirem traent amb el temps, i la pròxima serà una ipa", assegura Ximo. La nova marca de cervesa ha tingut una bona acceptació a la comarca i molts comerços de pobles com Morella, Cinctorres, l'Anglesola, Xert, Cantavella o La Mata, entre altres, ja la tenen als seus aparadors. No obstant això, Ximo assenyala que volen "anar a poc a poc i de moment encara no tenim un obrador propi i treballem com a brewers nòmades, produint les nostres receptes a una cervesera artesana certificada. La idea és anar consolidant la marca i ampliar la producció, un fet que ens permetra tindre el nostre propi obrador". En l'actualitat, estan a la venda els primers 1.000 litres produïts.
Per esta raó encara no és l'activitat principal ni de Ximo ni de David, però no descarten que ho puga ser en un futur. "De moment, fa uns tres mesos que hem posat la cervesa a la venda, però sí que ens fa il·lusió poder viure d'una iniciativa pròpia", explica Ximo. Cap dels dos promotors de la idea és de La Mata. Ximo és de Forcall i David de Xert. Es van conéixer a La Mata perquè les seues parelles són del poble. Creuen que la posada en marxa d'aquesta iniciativa pot ser ser també un revulsiu turístic per a la localitat dels Ports, "ja que organitzem també tasts i tallers d'elaboració de cervesa artesanal amb l'equip de 20 litres del qual disposem, i ambdues coses poden ser un reclam".
La implantació i consolidació d'aquest projecte va més enllà d'una iniciativa empresarial i reflecteix una filosofia, com és la de viure al món rural, un fet que s'està reforçant a La Mata, "on hi ha diverses parelles de joves que s'han quedat a viure o han tornat després de viure fora", explica Ximo, "i que han mamprés ací la seua tasca professional".