VALÈNCIA. Les vacances de Nadal estan tocant a la seua fi però encara queda un dels esdeveniments més emocionants de l'any per a un bon grapat de xiquetes i xiquets valencians: l'arribada dels Reis Mags.
I per a fer més curta l'espera, l'agenda valenciana s'ompli de propostes obertes a tota la família i centrades en els menuts de la casa. És una aposta per convertir en cultura l'oci infantil de la ciutat, que a sovint cau en l'error d'esdevindre entreteniment buit i superficial. Tallers, exposicions, dansa, teatre... la ciutat vesteix de cultura a les xiquetes i els xiquets amb activitats didàctiques, de proximitat i de qualitat.
Avui dijous s'inaugura una nova edició de Feretes i Cançonetes, el festival que celebra la cultura valenciana i en valencià per a les 'feretes' de la família. Bandes com ZOO, Rodamons, Dómisol Sisters, Trobadorets, Jonatan Penalba, i Herba Negra s'apleguen en concert al Palau de la Música. A més a més, els tradicionals espantacriatures de l’imaginari valencià desfilaran en cercavila pels voltants del Palau.
Feretes i Cançonetes és un festival adreçat a tota la família que sorgeix per a omplir el buit en l'oferta d'oci de qualitat per als més menuts. "La idea era fer un esdeveniment per als xiquets a què també pugueren apuntar-se els pares, sense avorrir-se", afirmen des de l'organització.
A part de la música, el festival produït per Cercavila Cultura de Carrer ha preparat tot un ventall d'activitats partcipatives dissenyades per a l'ocasió i guiades, en tot moment, per professionals de la matèria. Hi haurà un taller de màscares, malabars i xapes i un taller de muixeranga, organitzat colze a colze amb la Jove Muixeranga de València on s'ensenyaran els primers passos per a fer un castell, com ara la col·locació de la faixa o la distribució de les persones. D'altra banda, també es realitzaran tallers musicals on els assistents aprendran a improvisar en els tallers de rap. Els jocs tradicionals valencians també estaran presents en diversos tallers guiats: ludoteques, jocs de fusta... I, abans de marxar, les xiquetes i els xiquets podran passar per la fira del llibre instal·lada al Palau i fer-se un regal anticipat.
El festival tindrà lloc de les onze a les sis de la vesprada durant els dies 3 i 4 de gener. El preu de l'entrada per a un dia és de 6 euros i per a dos dies 10 euros.
El Centre del Carme ve carregat de propostes per a menuts i famílies durant els últims dies de vacances. En primer lloc es troba Somiadors, Laboratori d'experiències creatives, un projecte de Constanza Soriano en col·laboració amb la psicòloga Eva Casero i l’artista Paula Calavera que connecta la pràctica del ioga i la pintura amb l'objectiu de fomentar l'expressió creativa i emocional d'infants i adults. Al migdia, el Centre del Carme oferix CCCContes per als més menuts. I, de vesprada, CCCCinema projectarà la pel·lícula Nieve y los árboles mágicos del director francés Benoit Chieux.
Segons José Pérez Pont, director del Centre del Carme, "l'oferta infantil del Centre del Carme ha tingut molt bona resposta per part del públic valencià. Ens semblava necessari reforçar l'acció educativa a través de l'art amb activitats i llenguatges no tant habituals". El Centre del Carme fa una aposta per despertar la sensibilitat i treballar les emocions dels més petits a través de la comunicació del llenguatge artístic. Una de les línies que segueixen és la de l'Escola Montessori, amb qui desenvolupen els projectes destinats a xiquets de 0 a 3 anys. "És important que des de la primera infància els menuts es relacionen amb l'entorn cutural. Així, els xiquets concebran els museus com a espais de proximitat quotidiana. Un dels problemes amb què ens vam trobar quan preparavem l'oferta infantil va ser que, per a molts xiquets, la primera visita a un museu és la que fan amb l'escola. Hauria de ser abans", comenta Pérez Pont.
El teatre també està present en l'espera als Reis. L'Escalante ofereix Les aventures de Tom Sawyer al Rialto, Espacio Inestable presenta Federico, un recorregut per l'imaginari de les obres i la poesia de l'autor andalús i Carme Teatre de Campanar acull la representació d'El príncep feliç, en una adaptació del clàssic d'Oscar Wilde amb titelles, ombres i teatre gestual.
El Jardí Botànic planteja dues activitats originals per a aquestes vacances. La primera, Plantas que viven en condiciones extremas, aprofondeix en l'univers de les crasses i la seua vida al desert: com viuen, com s'adapten al medi que les envolta o com es reprodueixen seran alguns dels misteris que es resoldran durant el taller. La segona activitat tindrà lloc el divendres 4 de gener i tractarà sobre els fongs i els bolets.
Els tallers als museus completen la llista de l'oferta de dijous. En primer lloc, trobem Per Nadal, un arbre de tradicions, la proposta del Museu Valencià d'Etnologia on els xiquets coneixen les tradicions i els objectes que utilitzaven els seus avantpassats i dissenyen una bola de nadal de paper, inspirant-se en allò que han aprés durant el taller. Les boles es podran emportar a casa o bé penjar-les en l'arbre del museu i decorar, col·lectivament, un dels símbols mes representatius d'aquesta època. Per la seua banda, el Museu de Belles Arts en col·laboració amb l'IVAM ofereix una activitat relacionada amb la mostra Teníamos todo a nuestro favor. En el taller, els joves relacionaran les 66 obres d'artistes contemporanis aportades per l'IVAM amb les 36 obres de la col.lecció permanent del Museu de Belles Arts. En la Fundació Bancaixa tindrà lloc l'activitat Mi familia ¡vaya cuento! on els menuts de la casa crearan un conte il·lustrat sobre la seua família utilitzant la paraula i la fotografia. Per últim, Bombas Gens Centre d'Art ofereixen un taller familiar anomenat Dibuixos a prova de Bombes, on els participants podran conèixer dibuixos realitzats pels xiquets durant la Guerra Civil, en un escenari idoni com ho és el refugi antiaeri ubicat al mateix centre. A continuació, els xiquets prodran dibuixar les seues conclusions sobre el taller. Ja no queden places per a aquesta activitat, però el Centre manté les seues propostes per als joves durant els dies següents.
El divendres serà el segon i últim dia de Feretes i Cançonetes que acollirà les activitats especialment pensades perquè els més menuts i estimats de la casa gaudesquen de la música en valencià. Dani Miquel i la seua nova formació La mare carabassera, The Pengüins, Gigatrín, la Kids Band (Sedajazz) i el contacontes Uhuru: 3 històries africanes, de Carles Enguix emplenaran amb les seues propostes musicals les instal·lacions del Palau. A més, es representaran les obres teatrals Astrolabi, de la mà de la companyia Disparatario, Dos princeses barbudes i La terra dels babaus, de la companyia El ball de Sant Vito.
Les actuacions musicals es complementaran amb els tallers posats en marxa el dia anterior. L'edició de Feretes i Cançonetes conclourà a les set i mitja de la vesprada "amb la voluntat de seguir fent noves edicions durant molts anys", declaren des de l'organització.
El Centre del Carme també mantindrà l'activitat durant aquest divendres, amb Somiadors, Laboratori d'experiències creatives, CCCContes amb contacontes i CCCCinema amb Nieve y los árboles mágicos.
El teatre Escalante oferirà Little Night en el Rialto, una comèdia nocturna i surrealista que interactua amb el públic. Per la seua banda, Teatro el Círculo de Benimaclet ofereix Los sinsentidos de Edward Lear, un cine-maleta ambulant que juga amb les ombres per narrar la història sobre l'escenari.
La segona activitat del programa Nadal al Jardí Botànic tindrà lloc el divendres i tractarà sobre els fongs i els bolets. Fungi ensenya als més petits a reconèixer les diferents espècies de fongs i bolets, quines es poden menjar i quines no, com es reprodueixen i on viuen. En acabar el taller, tindrà lloc un taller de cuina amb bolets i una petita festa per concloure les vacances.
Els museus continuen l'activitat de dijous amb Per Nadal, un arbre de tradicions, del Museu Valencià d'Etnologia, l'activitat del Museu de Belles Arts en col·laboració amb l'IVAM sobre la mostra Teníamos todo a nuestro favor, i en la Fundació Bancaixa l'activitat Mi familia ¡vaya cuento!
Per acabar, una última novetat en el programa: El debat Absurdo Kids en el bar Cruz del Sur Shambala del parc del 'Cedro'. El cicle de debats promogut pel col·lectiu Bebiendo a Morro que condueix al debat sobre coses intrascendents i quotidianes. Per a Neus Miquel, la seua organitzadora, "el nostre ritme de vida ens porta a donar molta importància a les coses. Aquest debat, que ja he organitzat en altres ocasions per a públic adult, porta a parlar i treure conclusions col·lectives sobre coses sense aparent importància", l'objectiu del debat és que la gent es divertisca i desconnecte. "Serà tant per als més menuts com per als majors. La clau és que ens divertim i aprenguem els uns dels altres", comenta Miquel.
Així, València es presenta en moviment durant els dies d'espera als Reis. Tanmateix, convé remarcar la importància que el públic demande un oci infantil i adult de qualitat i de proximitat durant tot l'any. Ara ja no hi ha excusa per a quedar-se a casa aquest cap de setmana. Au, a fer bondat!