CASTELLÓ. La natura i l'esport han desenvolpuat un lligam especial en les darreres dècades. L'esperit de superació de l'ésser humà ha suposat la creació de diverses especialitats esportives en les quals l'aventura té un paper important. Però la seua aparició no és fruit només de la moda de posar-se a prova davant de les dificultats. La majoria d'aquests esports, com ho són l'escalada o el ràfting, per exemple, són hereus de disciplines practicades pels avantpassats per la necessitat de desplaçar-se, de buscar refugi i menjar o de transportar materials com la fusta. Així, els rius i les muntanyes són escenaris habituals d'aquestes pràctiques, que en l'actualitat han passat a ser un apartat rellevant de les activitats orientades a l'oci i del fenomen del denominat turisme actiu.
L'alta demanda d'aquestes pràctiques ha suposat la creació d'empreses i iniciatives en el medi rural per a donar reposta a la societat. Una d'elles és 40.000 aventures, una proposta de Salvador Oliver, un monitor de temps lliure amb una àmplia experiència en el món de la muntanya, que té a les seues esquenes la participació en dues expedicions a l'Himalaya. "Fa 40 anys que faig muntanya i em conec molt bé tota la zona de la Tinença de Benifassà, el Maestrat i Els Ports", assenyala. L'empresa, amb seu a Xert, va nàixer l'any 2018, quan ja portava l'escoleta matinera d'esta localitat del Maestrat, on viu. A partir d'ací, el creixement ha sigut constant, encara que molt a poc a poc.
Una de les línies de treball és, precisament, la de monitor a les escoles, on també realitza extraescolars a diferents col·legis de la zona, com Traiguera, la Jana, Xert, Vilafranca, Albocàsser o Sant Mateu, llocs on ensenya a l'alumnat activitats molt senzilles de bicicleta, senderisme o escalada, aquesta gràcies a un rocòdrom portàtil que es pot instal·lar tant als patis dels centres educatius com al pavelló del municipi, en el cas que l'activitat es realitze allí.
Salvador està molt content de portar a terme aquestes activitats, "ja que els xiquets i xiquetes s'ho passen molt bé i aprenen a treballar en equip, a compartir i a estimar la naturalesa i la muntanya". Lligat a aquesta activitat, s'ha creat un grup d'escola de muntanya en el qual participen diferents localitats i duen a terme eixides pels diferents senders dels termes. En l'àmbit escolar, 40.000 aventures també organitza escoles de temps lliure a l'estiu i a Pasqua, activitats per a les quals Salvador es rodeja de monitors amb experiència en el món de la muntanya.
Però l'empresa de Xert també ofereix els seus serveis fora de l'àmbit escolar. Tir amb arc, senderisme, barrancs, escalada, bicicleta de muntanya i espeleologia, entre d'altres. Sempre amb l'objectiu "de que els participants es divertisquen fent aventura", explica. Un dels itineraris que té en la seua carta de rutes 40.000 aventures és l'eixida que arriba a la Cova de la Font del Moliner, a Xert, on es pot practicar espeleologia, inclús els més menuts. "És una activitat fàcil i senzilla i els xiquets no tenen gens de temor, ja que la cova és molt ampla i no hi ha perill, són més els adults els que els posen limitacions. De vegades m'he trobat a pares que no han fet tot el recorregut, mentre que els fills sí que l'han acabat".
Entre les propostes que també tenen més èxit es troba el combat d'arquers, de tir amb arc, i que és "una activitat pareguda al paint ball i que té molt bona rebuda per part d'empreses i per a comiats de fadrins i fadrines", assenyala Salvador.
És evident que la natura és el millor lloc per practicar aquests tipus d'esports, però en el cas que resulte impossible, una manera de satisfer el desig és utilitzar el rocòdrom portàtil o el circuit d'aventures indoor, peces amb les quals compta la firma de Xert i que han arribat fins a la localitat d'Alcanyís a Terol. Les festes d'estiu o els centres educatius són els principals demandants d'aquesta activitat.
L'experiència i els coneixements de Salvador sobre el món de les muntanyes són aprofitades per a oferir una altra línia de treball, la recuperació i construcció de sendes i el disseny, instal·lació i execució de vies ferrades, com per exemple les que ha realitzat al municipi de Formiche Alto, a Terol, concretament a l'Estrecho de la Hoz del riu Millars o la Juràssica, al mateix indret. A més, també és la persona encarregada del manteniment de les instal·lacions de Saltapins de Morella.
Salvador viu a Xert, encara que va nàixer a Vinaròs, i explica que va arribar a la xicoteta població de l'interior "pels preus astronòmics que tenia l'habitatge uns anys abans de la crisi del sector immobiliari i també perquè és el poble de la família de la meua dona. Ací, la vida és molt més fàcil que als municipis més grans i també més tranquil·la", conclou.