Hoy es 12 de diciembre
GRUPO PLAZA

Mar i Muntanya (52) / OPINIÓN

De cultura popular i rondalles

3/10/2017 - 

El passat divendres va tenir lloc a Dénia el lliurament del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. Aquesta dinovena edició fou especial perquè va ser la primera en la que no estava present el conegut i estimat periodista i escriptor benisser, ja que com sabéu va morir el passat mes de març. En aquest sentit, se li va voler retre un petit homenatge recordant moments de la seua vida i obra. El seu nebot, Pere Soliveres, pujà així a l’escenari i explicà que quan era xicotet els caps de setmana el seu oncle Bernat els deia “preparéu-vos que ens anem” i montats en un Seat 600 de color groc anaven descobrint els pobles i llocs de la Marina i d’altres comarques veïnes. Una manera d’aprendre a estimar la terreta que consistia en trepitjar-la, mamar-la i reivindicar-la a través de tot allò que aprenia i que li contava la gent del poble. És a dir, difonent la cultura popular, les creences, valors i tradicions que arrelen i conformen la nostra identitat. Aquest és un dels llegats que ens ha deixat el ‘bon home’ Bernat amb gran part de la seua obra.

Durant l’acte l’editor Biel Sendra, un dels impulsor d’aquest premi, posà com a exemple d’aquesta manera d’entendre la cultura popular el llibre de Capó ‘Espigolant pel rostoll morisc’, on l’escriptor viatja a peu per racons de la Marina Alta i lliga paisatges e històries de moros i bandolers que nodreixen amb fantasia part de la nostra història. 

Per la seva banda, el també escriptor i gerent de la MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta), Jovi Lozano, va llegir un fragment d’una obra clau de Bernat Capó ‘Costumari Valencià’. És el que feia referència a la llegenda del Putxero de Polp, recepta tradicional del poble de Benissa -i també de Calp-. D’aquesta manera va recordar la faceta gastronòmica de Capó, gran amant del plats tradicionals de la nostra cuina, menjar de poble, senzill, que ell compartia en els seus llibres i articles amb un esperit carregat d’ironia i humor, així com de bonhomia a la taula. 

El certamen també contà amb l’actuació del cantautor Jaume Ginestar que intercalà moments musicals amb cançons del seu darrer disc “10 poemes de Penyamar”, poemes musicats de la poetessa i escriptora de Dénia, Maria Ibars Ibars. 

“Contalles de iaos i iaies”

El Premi de difusió de la cultura popular el va guanyar Jordi Raül Verdú amb un recull de rondalles arreplegades al llarg de setze municipis de cinc comarques de la nostra terreta. “Contalles de iaos i iaes” recull un total de trenta narracions populars breus a partir dels records de més d’una quinzena de persones grans i d’una vintena de col·laboradors amb els que l’autor s’ha ajuntat. La intenció era rescatar-les de l’oblit i posar en vàlua aquest patrimoni cultural immaterial tan nostre. Xicotetes històries de caràcter fantàstic, llegendari i amb elements reals destinades a ententindre als més xiquets i als que no ho són tant. Narracions orals que reflecteixen la manera de viure i de riure d’un poble. Un treball artesanal de recuperació de la memòria col·lectiva i de difusió de la nostra cultura. 

Cal reconéixer així la tasca d’aqueste mestre alcoià, escriptor de literatura infantil i contacontes que porta més d’un quart de segle recorrent pobles i gravant les rondalles que els més grans recorden de quan eren encara nens. Un treball de camp totalment necessari per guardar, protegir i recordar els nostres petits tresors orals que així ja no es perdran.

L’obra la publicarà Edicions del Bullent, que juntament amb el Museu Valencià d’Etnologia porten gairebé dues dècades organitzant el premi per tal de fomentar la investigació i divulgació de treballs vinculats a l’estudi de la cultura popular valenciana.

 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas