GRUPO PLAZA

La Cavalcada dels Reis d'Alcoi per dins: així és la feina dels patges

5/01/2017 - 

ALCOI. Els xiquets d'Alcoi creixen veient un fum de patges enmig del fred de la nit de Reis, façanes amunt, repartint els regals. Així els va pasar a Paula i Joan, parella de bessons que tots els anys acudien a la cavalcada, com toca si eres alcoià. I com continuen fent ara. Però de manera diferent. Tots dos formen part ara dels 375 membres d'esta colla que ajuda als Reis d'Orient a repartir els milers de regals que rebran esta nit els xiquets alcoians. 

“Recorde que amb mes o menys 13 anys ja veia jo als patges pujar per l'escala i deia: jo vull vestir-me de patge. I pensava, vull ser major per donar els regals, muntar en la escala, estar amb els reis em semblava tota una alegria. Pensava que seria bonic donar els regals als xiquets, vore la seua cara d'alegría. “I com eixos patges que veia de xicoteta, així anirà vestida demà. Pràcticament tot el dia. Perque Paula porta des dels 16 anys formant part dels patges reials que acompanyen als Reis d'Orient en el seu recorregut per la ciutat. 16 anys, ni més ni menys, es l'edat a partir de la que qualsevol pot formar part del sèquit reial, dels patges dels reis d'Orient.

Ja de bon matí cal que tos els patges estiguen al set de maquillatge. Només 10 minuts per a convertir-se en un dels negres. Així que el personal encarregat de pintar a Paula, el seu germà Joan i la resta dels patges, passarà uns 3750 minuts maquillant el personal, la mà d'obra dels reis. Unes 60 hores a repartir entre els encarregats que els “negres”, siguen negres de veres. I així, vestida de patge passarà tot el día. Ella i 374 més. “Una volta ens han pintat la cara ens vestim. Ens donen els guants, les sabates pantaló, jersei, faixa, bonet...”

Si amb alguna cosa han de tindre cura els patges és amb les escales. Ningú no sol caure però hi ha vegades que no tots els que han entregat els regals als patges s'han assabentat de les normes. I és que no tots fan servir les caixes per a ells. “Una vegada van tindre que pujar una bici, i la veritat és que ni per la finestra cabia.” I és que cal estar preparat per a pujar cinc i deu metres per una escala, estar segur del que estàs fent i sobre tot tindre l'equilibri per a no caure, i si caus caure bé. “És una cosa que no sol passar. Practiquem abans, pugem per les escales, sempre hi ha gent assegurant l'escala.” Per cal fer-ho amb la suficient rapidesa per a què tots els regals estiguen al seu lloc abans que acabe la cavalcada. “Els patges sempre van de dos en dos. 16 persones són les encarregades de portar cadascuna de les 5 escales. 4 fan tot el recorregut i una que eix de la plaça de Espanya. I de vegades, com que no es pot pujar per l'escala, cal que pugem les escales de l'edifici.” I es que hi ha regals que no mes passen per una porta, una gran porta i no una finestra.

És curiós que fins i tot l'ajuntament d'Alcoi té que demanar als alcoians que no donen beure alcohol als patges durant la cavalcada. I es que fins i tot el seu és un treball de risc. Fins i tot quan la recomanació es repeteix un any rere altre, cal pensar que més d'un, com el que no vol la cosa, acabe fent-se el segon berenar una volta ha fet l'entrega.

Però no sol ser el més corrent. Ja que hi ha normes que tot patge ha de complir. I una d'elles es no acceptar la copeta de mistela i parar-se amb els dolços nadalencs, mentre està amb la feina. És a dir, fer feliços a la quantitat més gran de xiquets possible i el mes ràpid que puga. I això ho saben bé els que alguna volta han format part de la colla de patges dels Reis d'Orient que esta mateixa vesprada recorreran els carrers d'Alcoi. On no es va a poder aparcar el cotxe des de les 4 de la vesprada. Perquè els accessos al centre de la ciutat estaran tancats, i es que des de les muntanyes a eixa hora ja es vora el sèquit reial, les seues torxes, els camells i els dromedaris apropant-se a la ciutat perquè hui és nit de reis, i així ha sigut en Alcoi des de 1866.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email